ПРОТОКОЛ

 

 

Година 2017, 18.10.                                                                    град Бургас

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                    ІV Административен състав

На осемнадесети октомври                    две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАЛИНА РАДИКОВА

 

Секретар: Стоянка Атанасова

Прокурор: АНДРЕЙ ЧЕРВЕНЯКОВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Радикова

Административно дело номер 883 по описа за 2017 година

 

На именното повикване в 11:15 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ П.Д.Я., редовно уведомен, се явява лично.

 

ЗА ОТВЕТНИКА ПО ОСПОРВАНЕТО Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ при Министерство на правосъдието, редовно уведомен, не се явява представител.

За Окръжна прокуратура – гр. Бургас се явява прокурор Червеняков.

 

Явява се свидетелите В.И.А. и Д.А.А..

 

СТРАНИТЕ: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Съдът ДОКЛАДВА постъпили по делото с молба вх. № 10075/26.09.2017 г. от ответника доказателства по опис, касаещи здравословното състояние на ищеца за процесния период и постъпило с молба вх. № 10252/29.09.2017 г. копие от амбулаторния журнал на лишените от свобода, които са посещавали Медицинския център при Затвора – гр. Бургас.

Съдът СНЕМА самоличността на свидетелите и ги предупреждава за наказателната отговорност по чл. 290 от НК:

В.И.А. –години, български гражданин, осъждан, неосъждан за лъжесвидетелстване, понастоящем в затворническо общежитие „Дебелт“.

Д.А.А. –години, български гражданин, осъждан, неосъждан за лъжесвидетелстване, понастоящем в Затвора – гр. Бургас.

 

Съдът отстрани от залата свидетеля Д.А. и ПРИСТЪПВА към разпит на свидетеля В.А..

 

СВИДЕТЕЛЯТ А.: Предупреден съм за наказателната отговорност по чл. 290 от НК. Обещавам да кажа истината.

 

СВИДЕТЕЛЯТ А. НА ВЪПРОСИ НА СЪДА: От 2005 година съм в Затвора – гр. Бургас и до преди един месец бях в корпуса на затвора, след това ме преведоха в Затворническо общежитие „ Дебелт“.

С П.Я. съм бил в една килия. От 02.01.2015 г. до 12.05.2015г. бях в килия № 413 заедно с него. С ищеца се познаваме, в нормални отношения сме. Не сме имали конфликти с него.

Килия № 413 е нормална според мен по размер, но вътре бяхме вкарани  28-30 човека. Килията беше запълнена с леглата, до трета вишка даже. П. спеше на трета вишка.

В килията нямаше течаща вода и тоалетна. В 19:30 часа затварят килията, сутринта в 6:00 часа я отварят. За тоалетна през нощта ползваме две кофи. Те са стари миризливи кофи. Един ако отиде по голяма нужда, не може друг човек да отиде в тази кофа. Кофите се затварят с капаци, но въпреки всичко мирише. Не са оградени с параван. 30 човека те гледат как ходиш по голяма нужда. Това е ужасно.

Килията се почиства, особено когато е отворено през деня. Килията ние си я чистим. Препаратите, които дават, са крайно недостатъчни, защото трябва да стигнат и за коридора, и за кухнята. Ние не можем и да си купуваме, защото нямаме пари, няма как да си купим.

Вторник и четвъртък можем да ползваме топла вода в банята. Някой път не се къпем. 15 души се къпем на две кранчета, защото има два душа, които са счупени. Когато каналът се запуши, водата ни стига до колене. Чешмите също са счупени, затова слагаме една кофа топла вода колкото да става за измиване. В банята стоят два варела, които са пълни с боклуци и вътре има плъхове.

В килията има и дървеници. Уж пръскат, на месеца идват по един-два пъти да пръскат, но дървениците са много и не изчезват. Има и мишки в килиите.

През зимата – м. януари и м. февруари, парното се пуска само вечер и на обед някой път, за около половин час. Прозорците на килията са счупени. Когато се оплакваме, че ни е студено, обясняват, че няма газ.

Не можем по никакъв начин да говорим с надзиратели, ако през нощта на някой му стане зле и има нужда от помощ. Ако стане сбиване в килията, няма как да повикаме надзиратели и човекът може да си умре.

На месец ни дават по един сапун за всичко – този сапун трябва да ни стигне освен за миене, за къпане и за пране.

ИЩЕЦЪТ Я.: Свидетелят да каже знае ли дали съм бил болен и дали съм на диета?

СВИДЕТЕЛЯТ А.: Я. се е оплаквал и даже един път припадна. Не съм го питал какво заболяване има.

Храната не става, хлябът е малко. Готвачите не стават, готви се лошо и не може да се яде тази храна.

За диетата трябва да се пише молба и трябва да осигурят спазване на диета. Не знам П. дали е писал молби за това, че трябва да е на диета. Би трябвало да се спазват диетите, но не знам дали се спазват.

Искам да кажа, че с мен никой не е провеждал разговор дали желая или не да свидетелствам. Никога не съм заявявал, защото никой не ме е питал. Вие сте ме призовала, явил съм се, казвам каквото зная.

ИЩЕЦЪТ Я.: Нямам други въпроси.

ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ: Нямам въпроси към свидетеля А..

 

Съдът приключи разпита на свидетеля А. и същият беше изведен от съдебната зала.

ПРИСТЪПВА към разпит на свидетеля Д.А..

 

СВИДЕТЕЛЯТ А.: Предупреден съм за наказателната отговорност по чл. 290 от НК. Обещавам да кажа истината.

 

СВИДЕТЕЛЯТ А. НА ВЪПРОСИ НА СЪДА: Не съм отказвал да свидетелствам. Началникът ме пита дали ще стана свидетел на П.Я. и аз казах, че няма проблем, ще свидетелствам. Няма такива работи, не сме отказвали да свидетелстваме.

През 2015-2016 г. с П. съм бил в една килия – № 413. Бях отговорник на килията.

Килията не мога да обясня точно колко е била, но малка е килията. Бяхме 30 човека на три вишки запълнени легла. Килията в 19:40 часа я заключват и сутринта в 6:00 часа я отключват. През останалото време е отворена.

Мивка и тоалетна няма в килията. Ползваме кофи за ходене по нужда през нощта. Кофите не са отделени от спалното помещение. Точно до вратата е кофата. Ако някой има нужда през нощта да ходи по голяма нужда, не е удобно да се сяда на кофите, освен това мирише много. Толкова хора сме в една килия и ако на някой му се наложи да ползва кофата, се чувства зле от неудобство.

В килията има много дървеници и мишки, вечерта не можем да спим.

Килията не може да я чистим, тъй като сме много хора и сутрин трябва да излизат, за да се мете, за да се почисти килията. Препарати не се дават, няма с какво да я чистим килията, само метем. След това като дойдат отрядниците, казват, че много лошо мирише килията, а ние няма с какво да почистим.

Вторник и четвъртък ходим на баня. Ние се къпем до боклука. Боклукът е оставен в банята. Ние като се къпем, боклукът ни върви под краката. В банята два или три са душовете, а в коридора сме около двеста и няколко човека и всички трябва да се изкъпем за това време До 11-12 часа трябва да се изкъпем. Не може да ни стигне времето.

По един сапун ни дават за целия месец. С него перем, къпем се – за всичко.

През зимата пускат парното за отопляване на килията сутрин и вечер по половин-един час. Килията не можем да усетим, че изстива, защото сме много хора, всички дишаме в това малко пространство.

Когато на някой му стане лошо през нощта, ние чукаме на вратата но лекарите не ни обръщат внимание. Дежурните като тропаме на вратата идват. Ние обясняваме и ни дават някои хапчета с каквито разполагат. Лекар или фелдшер не може да дойде да ни прегледа. Ако на някой му стане чак толкова много зле, дежурните се обаждат в болницата. П. пред мен е припадал. Не знам от какво е болен, но пред мен падна като труп. Тогава го взеха и го закараха на лекар.

Никой не се храни на диета, не се спазват тези диети. Има някои хора не им стига храната, на други им стига.

ИЩЕЦЪТ Я.: Времето за отдих, което е един час, къде се провежда, как става качването, слизането?

СВИДЕТЕЛЯТ А.: На мен горе-долу ми стига времето. Аз съм цял ден на работа и ми стига времето. Другите обаче в килията, които не работят, се оплакват, че не им стига времето.

От часа, който се полага за навън, например в 16 часа трябва да ги изкарат, а те ги изкарат в 16:15-16:20 часа, обаче в 17:00 часа ги прибират.

Чувстваме се зле в тези условия, в които живеем, оплакваме се всички. Ние не можем да седнем на леглата, не може да се мине. В столовата не можем да се храним, защото като се храниш мишките вървят отгоре ти и си носим храната и ядем в килията. За мръсотията по-добре да не говоря.

ИЩЕЦЪТ Я.: Нямам други въпроси към свидетеля.

ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ: Нямам въпроси към свидетеля А..

Поради изчерпване на въпросите съдът приключи разпита на свидетеля Д.А. и същият беше изведен от съдебната зала.

 

ИЩЕЦЪТ Я.: Когато бях в болницата, лекарите искаха да ме оставят там за лечение, но началникът на охраната каза, че не разполага с хора, които да ме охраняват в болницата.

Нямам доказателствени искания.

ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ: Нямам доказателствени искания.

 

СЪДЪТ намира, че следва да приеме като доказателства по делото представените от ответника с молба вх. № 10075/26.09.2017 г. доказателства по опис, касаещи здравословното състояние на ищеца за процесния период и постъпило с молба вх. № 10252/29.09.2017 г. копие от амбулаторния журнал на лишените от свобода, които са посещавали Медицинския център при Затвора – гр. Бургас.

Предвид липсата на други доказателствени искания намира, че следва да приключи съдебното дирене и даде ход на устните състезания, затова

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото представените от ответника с молби вх. № 10075/26.09.2017 г. и вх. № 10252/29.09.2017 г. документи, а именно: справка изх. № 26/14 от 15.09.2017 г.; списък на лишените от свобода, настанени в килия № 413 към дата 01.04.2015 г.; списък на лишените от свобода, настанени в килия № 413 към дата 12.05.2015 г.; молби от лишените от свобода Г. А. М. и М. Д. Г. и декларации от лишените от свобода В.Ж.Т. и А.Ж.Т.; медицинска справка, изготвена от д-р Л. Х. за лишения от свобода П.Д.Я., както и копие от амбулаторен журнал

ПРИКЛЮЧВА съдебното дирене.

ДАВА ход на устните състезания.

 

ИЩЕЦЪТ Я.: Поддържам изцяло исковата молба и моля да ми присъдите обезщетение в размер на 950 лева за периода 02.01.2015г.-20.06.2015 г., тъй като са ми причинени неимуществени вреди от това, че съм бил поставен в лоши условия в Затвора – гр. Бургас, в резултат на неизпълнение на задълженията на служителите на затвора така, както са предвидени в закона.

Съществените неща смятам, че са доказани по делото.

ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ: Уважаема госпожо председател, считам, че  предявената искова претенция е частично основателна, предвид обстоятелството, че по делото са налични доказателства, че на ищеца е предоставена площ в размер на 1,92 кв. м. или 1,75 кв.м., което е далеч от предвидената изискуема нормативно 4 кв. м. площ. В тази част и досежно хигиенните условия считам, че са частично основателни и независимо, че към този момент не е имало законова норма, която да задължава администрацията да осигури тези условия, човешкото достойнство е било накърнено.

Моля да присъдите обезщетение по справедливост, като намалите претенцията и постановите решение във връзка с изложените нарушения.

 

Съдът ОБЯВИ, че ще се произнесе в законния срок.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 11:49 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: