ПРОТОКОЛ

 

 

Година 2016, 09.02.                                                                    град Бургас

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД      Х АДМИНИСТРАТИВЕН СЪСТАВ

На девети февруари                                  две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА ДРАГНЕВА

 

Секретар: Й.Б.

Прокурор: ТИХА СТОЯНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Драгнева

Административно дело номер 737 по описа за 2014 година

На именното повикване в 11:12 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ К.Г.Д., редовно пР.ан, не се явява. За него адвокат Т., с пълномощно от днес.

 

За ОТВЕТНИКА Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” София, редовно пР.ан, представител не се явява.

 

За Окръжна прокуратура гр.Бургас, редовно пР.ана, се явява прокурор Стоянова.

 

Не се явява СВИДЕТЕЛКАТА В.К.Д..

 

Явяват се СВИДЕТЕЛИТЕ Д.Е.Д., Г.В.В. и С.Х.З., редовно пР.ани.

 

АДВОКАТ Т.: Да се даде ход на делото.

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ДОКЛАДВА:

 

ПОСТЪПИЛИ са с писмо вх.№11345/15.12.2015г. от Окръжна прокуратура Бургас, заверени копия от документи по преписки №564/2013г., №215/2013г., № 4001/2013г., № 4453/2013г., № 6101/2013г., №8181/2013г., № 7679/2013г., № 3727/2013г. по описа на Окръжна прокуратура Бургас.

 

АДВОКАТ Т.: Да се приемат така докладваните доказателства. Моля да се разпитат свидетелите в днешното съдебно заседание, но да ми се предостави възможност се запозная с делото, тъй като едва вчера бях ангажиран като адвокат, за да мога да ангажирам и допълнителни доказателства.

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се приемат докладваните доказателства. Да се разпитат свидетелите и предостави възможност на процесуалния представител на ищеца да се запознае с делото и ангажира доказателства.

 

Съдът по доказателствата,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА представените с писмо вх.№11345/15.12.2015г. от Окръжна прокуратура Бургас, писмени доказателства по преписки №564/2013г., №215/2013г., № 4001/2013г., № 4453/2013г., № 6101/2013г., №8181/2013г., № 7679/2013г., № 3727/2013г. по описа на Окръжна прокуратура Бургас.

 

ПРИСТЪПВА към разпит на допуснатите свидетели, като снема самоличността им както следва:

 

Д.Е.Д. –г., несеемен,

 

Г.В.В. -г., семеен,

 

С.Х.З. –г., семеен,

 

и тримата българи, български граждани, неосъждани за лъжествидетелстване, без родство със ищеца. ПРЕДУПРЕДЕНИ за наказателната отговорност по чл.290 от НК за даване на неверни свидетелски показания. ОБЕЩАВАТ да говорят истината.

 

Съдът ПРИСТЪПВА към разпит на свидетеля В., като останалите свидетели са изведени от съдебната зала.

 

СВИДЕТЕЛЯТ В.: Познавам К.Д. *** от преди 4 години, някъде от три и нещо години. Запознахме се в Затвора Бургас и сме били заедно в един коридор. Имало е период, в който лично не сме се запознавали, но сме се знаели един друг, тъй като той е по забележим от останалите. Той се носеше  по особено, с брада, дълга коса и беше забележим. Не мога да си спомня точно в този период 30.11.2012г. дали сме се знаели или сме се били запознали вече. Били сме в един и същи коридор, но не сме били в една и съща килия.  Извън Зоната за повишена сигурност /ЗПС/, аз с него в един коридор не съм бил. Само когато К. е бил на втори етаж, втора ЗПС, където бяха изолираните по чл.60 - по болест  и по разни други причини, сме били в един коридор. Аз съм бил само в ЗПС, извън зоната не съм бил.

Веднъж бях свидетел когато на К. му подстригаха кришнарската опашка. Това беше след карето, когато се връщахме от него. Ние сме на втория етаж малкия коридор, а К. отдясно в големия коридор. Там  има метални решетки, които преграждат стълбището и  коридора, тази решетка която прегражда коридора се отделя с още една решетка. През 2-3 метра има още една решетка и между тези две решетки бях свидетел как му подстригаха опашката. Това беше около преди 3 години, не мога точно да кажа. Връщахме се от карето, което е от 9,30 часа до 10,30 часа, значи към 10,30 часа е било и видях, че двама държаха К. за двете ръце, той викаше, не беше съгласен, но трети човек го подстрига. Това бяха трима затворника, а на тях им нареждаше Филев, който е главен надзирател - началник на смяна, главен на целия затвор за смяната. К. викаше и се съпротивляваше, че нямат право и че не е съгласен, но против волята му подстригаха опашката. Има и друг случай, но не съм бил лично свидетел, К. ми се е оплака, от него знам, защото съм го виждал с гола глава и той каза „подстригаха ми косата и брадата също”. Обикновено  К. носеше голяма брада и коса. К. изповядва хиндуизъм и се занимава с йога. Това са асани, които изпълнява. В затвора съм го виждал да прави нещо в килията. Създал си е условия, прави асани – разтягания, упражнения и метидация. В килията му е тясно, но К. си намираше място между леглото и стената и там си правеше упраженията. Той и на мен ми е показвал някои основни асани, тъй като и аз съм ги пробвал и така оттам зная, че се занимава с йога и изповядва тяхната религия. Искаше да му се предостави едно килимче на което да ляга. То е специално, което е за удобство иначе няма на какво, трябва на цимента.

 

АДВОКАТ Т.: К. от управата на затвора ли искаше да му предоставям килимчето или от вън?

 

СВИДЕТЕЛЯТ В.: Той искаше да му позволят да му бъде внесено отвън килимчето, а не да му се предостави от затвора, но не му разрешаваха, а килимчето за йогата е основно, иначе не става. Това е пособие за изпълнение на асаните. Трябва да има къде да си легне. То е   специална материя, не е просто някое одеяло или чаршаф, то не се движи,  гумирано е, зацепва и е предвидено точно за това. На побой върху него не съм присъствал, но от К. знам за различни случаи на побой от страна на затворници, оплаквал ми се е, но лично не съм виждал. Имаше един Б. от ромски произход, той го беше бил.

 

АДВОКАТ Т.: Стана ли ясно между затворниците като цяло за тази случка или случки като цяло с побоите и отрязването на опашката?

 

СВИДЕТЕЛЯТ В.: Когато на някой му бъде нанесен побой, то се разчува. Виждал съм видими белези след побой по К.. Например как го беше оскубал Б., беше му свалил част от косата. Имаше нанесен побой от И.Р., при който зная, че ченето му е било чупено. Преди това е бил с някакви гвоздеи стабилизирано, хванато за постоянно, но от удара изотзад на ченето му единия от гвозедите излиза и получава травма. Понеже след побой има много синини по тялото, които ми ги  е показвал и на мен и от него знам че са му отказвали свиждане, нямал бил молба и не знам какво нямал. Няколко пъти са му отказвали свиждане не знам точно колко и дали е правомерно или не знам, но според К. причините са да се изчистят синините, да не ги показва на близките, които го посещават. Зная за случая когато една седмица спа на земята К.. От него зная, че нямал е легло и е спал на земята.  Не си спомням да се е случило нещо когато е спал на земята на дюшек, а те дюшеците са едни тънки и като шалтета, не са истински дюшеци, така че едно такова спане е изключително мъчително, почти спиш на цимента.

 

ПРОКУРОРЪТ: Вие спал ли сте на земята?

 

СВИДЕТЕЛЯТ В.: Да, спал съм в Шуменския арест на земята, в килия с 5 легла нямаше места и спах на земята през зимата.

Аз съм от 2011година в затвора Бургас и в началото храната беше изключително зле. В последната една година я подобриха, но сега от м.12.2015г. не съм в този затвор. В затвора в Ловеч съм и за втори път идвам и пак е много зле храната. В Ловеч е още по зле храната. Там хранят само с консерви и месо не се дава. Там е ужас. Специално зная, от началото от както съм в затвора, че за диабетиците има храна, получават определено диетично меню, всички останали са на обща храна, без значение дали са вегетарианци, мюсюлмани или християни, на обща храна са. К.  многократно е  протестирал за това, не можеше да яде тази храна и дори ми е предоставял месото на мен, докато последната една година почнаха да му дават вегетарианска храна. За около няколко месеца или година му даваха такава храна, вече накрая. Това е от 2015 година, може и да има част от 2014 година, не мога точно да кажа. Храната се приготвя на място от затворници в кухнята към затвора, която е в подземието, под земята е тази кухня. За приготвянето лично не съм присъствал, не знам, но при големи наводнения се е случвало да бъде наводнявана кухнята и е пълно с плъхове. При наводняване се е случвало масови стомашни разстройства след това, които се дължат предполагам на  замърсяването в следствие на наводняването. Също така водата от чешмите когато тук е било обявявано в Бургас, че не се препоръчва да се пие от чешмите, а да се пие бутилирана вода, в затвора никой не спазва това и продължаваме да пием от чешмата и това пак е възможна причина за стомашно-чревни проблеми,  които са често и не минават по един месец,  и по 10 килограма отслабват затворниците. Нито хлорнитромицин, който дават в затвора, нито имодуим, който се внася от вън, не помагат за тези чревни проблеми. Хлонитромицина е вид антибиотик, който е специално за стомашни проблеми, но не помага.

 

АДВОКАТ Т.: Тоалетна хартия дават ли Ви?

 

СВИДЕТЕЛЯТ В.: Няма тоалетна хартия, докато в други затвори има. Медицинското обслужване е под всякаква критика. Трябва да се разболяваш по график, тъй като лекаря идва два пъти седмично за по два часа и ако не си записан, нямаш шанс да посетиш лекар. В останалите дни, извън графика, има фелдшери, които само раздават лекарства и най- много една инжекция да бият, кръвно да мерят. Случваше се да се извеждат на външен лекар лишени от свобода, човек който вече е на умиране. Миналата година имаше 7-8 случаи смъртни на хора между 30-40 години, за които никой не знае, поради лошо медицинско обслужване или липса на такова си умираха и администрацията е виновна затова. През нощта му става зле на затворника, чукат на вратата да викат бърза помощ, обаче това не се случва, никаква бърза помощ, казват само „наплискайте го с вода”, а той целия примерно в студена пот, като да го плискаш със студена вода и в три часа през нощта  на първи януари умиря едни набор 1975, защото не са отворили килията. К.Д. е с най-сериозните заболяване, които се хепатит В и С. Хепатит В казват, че са го излекували, но хепатит С е смъртоносна болест , тъй кат се развива цироза в следващия етап, в който със сигурност се умира. Всичко знам от К.. Аз съм любознателен и се интересувам от какво се умира в затвора. Лечение няма, има поддържане с карсил 90 милиграма. Това даваха на К.. Това е тройна доза капсули, която му осигуряваха от затвора, но това е само за поддръжката, не за лечение и то нередовно му ги даваха. Трябваше да се кара с тях за да му осигурят лекарствата. Имаше моменти, в които не му ги даваха. Пускали са К. е да се лекува на два пъти по един месец. Пращан е в София, но не за лечение, а за изследвания, като изследванията му показват, че състоянието му се влошава, предвид предходните изследвания. Виждал съм изследванията и епикризите му и показателите съм виждал лично.

 

АДВОКАТ Т.: От това което чухте за побоя, това което се разбрало, няма значение че не сте били свидетел, при който се откача челюстта му, имаше ли информация къде се е случил побоя?

 

СВИДЕТЕЛЯТ В.: Това е когато е бил по етажите. Мисля, че е бил на петия етаж К., на последния етаж. Мисля, че побоя е в коридора, мисля но не съм сигурен и доколкото зная ударен е изотзад, странично отзад и е бил изненадат и челюстта му се откача или счупва, не знам точно и се вади пирона и просто не може да дъвче след това.

 

АДВОКАТ Т.: Нямам други въпроси към свидетеля.

ПРОКУРОРЪТ: Тези побоища, за които чухме в съдебно заседание, може ли да кажете кои са тези хора които са го били – затворници или служители на затвора?

 

СВИДЕТЕЛЯТ В.: И.Р. и Х. Б. са го били, които са затворници. Когато е бил ударен от И.Р., мисля че е имало свидетел - служител на затвора и имаше и дело. За Б. не е имало свидетел, но случая беше в нашия коридор, но К. и Б. са били само двамата в неговата килия на К.. К. се оплака, че няколко пъти го е бил Б., но са били само двамата, без свидетел. Те бяха в самостоятелни килии двамата, тези по чл.60 са всеки сам в килия. Това е във ІІ ЗПС. Ние бяхме постоянно заключени, а тях през деня ги отключваха. Бяхме на различен режим, но въпреки това до преди 2 години ги държаха на един режим с нас. Те бяха на строг режим, а ние сме без режим, но тъй като сме в ЗПС, реално нямаме документ за специален режим, но бяхме на специален режим и тези по чл.60 също. Това докато не почнаха да протестират и почнаха да ги отварят и К. протестира.

 

ПРОКУРОРЪТ: Разбираше ли се К. с другите затворници, какво е отношението на затворниците към него?

 

СВИДЕТЕЛЯТ В.: К. е тих, неконфликтен, по слабо контактен, защото той просто няма какво да си каже с другите, според него. Нямаше общ език с тях. Някои, като го гледат че страни, за забавление се дразнят с него, закачат се и така. Смятат го за странен и затова го закачат.

 

ПРОКУРОРЪТ: К. имал ли е някакви емоционални проблеми, психически?

 

СВИДЕТЕЛЯТ В.: К. произхожда от интелигентно семейство, той е някакво изключение, майка му е национален състезател. Живели са в Русия, имал е условия да се развива нормално, но попада в затвора и тук при тези условия, ако психически беше много стабилен, нямаше да бъде изолиран по чл.60.  Неговата непримиримост към правата на човека, те го таксуват и малтретират и затворници и администрация, включително. Той е доста подтискан, мачкан, малтретиран, даже беше в общежитието от открит тип„Строител” и се оплака че му откраднали цялата документация и това е от страна на администрацията, съвместно с други затворници. Целия архив му изчезва, като не са му разрешили никакви писма да изпраща и получава. Пълен блокаж на цялата му кореспонденция и също му измислиха няколко дисциплинарни нарушения, не извършени от него, само и само да го върнат в корпуса от общежитие ”Строител”. Обжалва ги, но не знам какво стана, но в крайна сметка си остана в корпуса и не го върнаха в Строител. От него знам ,че са измислени тези нарушения, така ми е обяснявал той.

 

АДВОКАТ Т.: Нямам въпроси към свидетеля.

 

ПРОКУРОРЪТ: Нямам въпроси към свидетеля.

 

Съдът освобождава свидетелят В., който е изведен от съдебната зала.

 

Съдът пристъпва към разпит на свидетеля З., който е въведен в съдебната зала.

 

СВИДЕТЕЛЯТ З.: Познавам К.Д. ***. Познавам го от преди три години. Не съм бил с него в една килия, но сме били в един коридор на петия етаж. В килиите е претоварено, във всяка една. Ако килията е за 10 човека, те слагат 15-16 човека. В килиите има по три вишки, шкафчета, маси , столове няма,  има кофи. Тези кофи са пластмасови за вода, за сядане. В килиите има свободно място колкото една пътека да се разминеш. Килиите на петия етаж имат прозорци. Две килии са с по три прозореца, а останалите с по два прозореца. На петия етаж са достатъчно за осветление прозорците, но поради вишките няма как да се освети килията, тъй като те пречат на светлината от прозорците. Има по две лампи в килиите, които не са достатъчни. Проветряването в килиите няма как да се проветри. Ако са два прозореца, единият може да се отвори 15-20 см, но другия не може, тъй като пречи вишката. Ние самите затворници го правим така да се отвори единия прозорец, но не можем килиите са малки. Това горе на петия етаж. Не мога да кажа за другите етажи. Бях на 5 етаж, сега съм на трети малък и пак са малки килиите и пак прозорците са малки, даже по-малки от тези на пети етаж, но условията са почти същите.

 

АДВОКАТ Т.: В коридора какво е осветлението?

 

СВИДЕТЕЛЯТ З.: Ако са три живачни крушки, то от тези трите две ще светят, другата не свети.

 

АДВОКАТ Т.: Къде стои администрацията на затвора, в коридора?

СВИДЕТЕЛЯТ З.: Ами администрацията, всеки си е в кабинета, по стаите. Постовият си е на поста на етажа, извън коридора. Постовият има пряка видимост в коридора, като коридора на пети етаж е около 30 метра. Там има около 6 килии, т.е. по три килии разположени от двете страни на коридора. На пети етаж сме отключени през деня, като в 20.00 часа ни заключват и ни отключват в 6.00часа. Няма тоалетни и бани в килиите. Когато сме заключени имаме си кофи и нея ползваме по нужда, а през останалото време, като сме отключени, има обща тоалетна и баня за коридора. В коридора на трети етаж сме стигали до 70 човека, а големите коридори взимат до 200 човека. За пети етаж има две клекала и два душа. Има умивалник, където си и пълним вода. Студена вода има постоянно, топла вода има в седмицата два пъти. През нощта имаме едно шише вода и тази вода ползваме за пиене, а кофите за физиологични нужди. В една килия се ползват две кофи за 12-15 човека, колкото са в килията. Тези кофи сутрин, който е дежурен от килията взема и хвърля. Нормално по 12 човека има в килия. От 2007 година съм по етажите, на пети етаж седем години. Там имаше случаи 18 човека в килия с две кофи.

 

ПРОКУРОРЪТ: Вие имате ли такова дело, като на К.?

 

СВИДЕТЕЛЯТ З.: Имам дело като на К. по което съм ищец.

За храната в затвора имаме готвачи, които не са квалифицирани, нямат никакви документи, нямат дипломи за готвачи и извинете за израза, един човек педераст да иде да работи в кухнята и да ми приготвя храна и да се раздава в целия затвор не е добре. Аз съм християнин. Тази храна която дават не може да е достатъчно количество, малко е. Качеството да не говорим за него. Аз съм вегетарианец и ми дават такава храна. Всеки ден едно и също – картофи и сирене, на другия ден пържено зеле с кашкавал и аз не мога да го ям от мазнотия. Аз съм си вегетарианец, писах молба и минах от обща на вегетарианска храна, това стана вече 4-5 месеца. Преди това не съм бил на вегетарианска храна. К. не знам дали е вегетарианец, но писа молба да мине на такава, но не знам дали му е уважена молбата.

Медицинско обслужване в затвора няма. К. има заболяване. Постоянно се оплаква, но конкретно не ги знам заболяванията. Някакво стомашно заболяване има. За хапове отива и не знам дали му дават, защото не присъствам с него, какви хапове му дават. Знам, че е искал да се лекува, но не са му предоставили медицински грижи. Например преди година и половина качват го на пети етаж, бият го, целия посинен и отива в стационара да си взема лекарства болкоуспокояващи, а те не му дават.

Знам за побоища над К.. Аз доколкото знам един бой знам, и аз ги разтървах. Това беше на петия етаж, двама го биха, които излязоха май от затвора. Това беше преди две –три години най-много. Искам да уточня, че боя беше в столовата, аз излизах от банята и чух К. да вика и отивам в столовата и ги разтървавам, докладвам на постовия и той го задържа К. при себе си и не знам какво стана после. Задържа го иначе, ако го пусне в коридора ще го бият пак. Става въпрос, че тогава бяхме на петия етаж, а боя беше в столовата. След като е имало бой не знам дали са му отказвали свиждане, а след това го преместиха от нашия коридор и не знам. Аз съм чувал и за други побоища, но чувал съм само. На втория етаж съм чувал за някаква си коса, но не съм присъствал на боя и не знам. Имаше дълга коса и за дето не се е подстригвал го биха, не знам кой го е бил, не мога да кажа дали са били затворници и не знам кой му подстрига косата. Не знам дали се занимава с йога К..

Ако искаш да отидеш на лекар, пишеш при постовия, че имаш оплаквания, дават тази тетрадка в медицинската служба и те определят часа и кога да го извикат. Аналгин и парацетамол, с това лекуват в затвора. Г-жа Гичева сега идва на седмицата два пъти, докато я нямаше нея аз поне не знам да са карали някого на прегледи. От както тя е тук нещата са по друг начин. Не знам дали К. е искал да се лекува и не съм бил заедно с него в една килия и затова не мога да кажа.

 

ПРОКУРОРЪТ: Гладни стачки правил ли е К.?

 

СВИДЕТЕЛЯТ З.: Да, много пъти е правил гладни стачки, но не знам причините, заради които ги е обявявал. Обявява гладна стачка, без да яде хляб и манджа и отрядния го вика, разговаря с него, ако го убеди да спре, почва да яде, ако не продължава с гладната стачка. К. често обявяваше гладна стачка.

 

ПРОКУРОРЪТ: Има ли лавка в затвора?

 

СВИДЕТЕЛЯТ З.: Да, има лавка в затвора и можеш да си купиш нещо от лавката, но 99% цените в лавката са повишени.

 

АДВОКАТ Т.: Нямам други въпроси към свидетеля.

 

ПРОКУРОРЪТ: Нямам други въпроси към свидетеля.

 

Съдът освобождава свидетелят З., който е изведен от съдебната зала.

 

Съдът пристъпва към разпит на свидетеля Д., който е въведен в съдебната зала.

 

СВИДЕТЕЛЯТ Д.: Познавам К.Д. от затвора. Лично го познавам от миналата година, визуално го познавам от 2013 година от както съм изкаран от ЗПС. С него не сме били в една килия, но сме се засичали в коридора където е инспектора по социални дейности и там сме разговаряли. Държали са го в изолирана килия, защото е имал проблеми с другите затворници, където и да отиде по отрядите все се намира някой да го бие за нещо. Доколкото знам не го възприемат заради заниманието му с йога, определя се като вегетарианец, иска да носи дълга коса и брада, а доскоро това поведение от администрацията на затвора не се възприемаше. Считаше се за крайно голям проблем дългата коса и брада и че по този начин се влияе лошо. Аз имам брада и дълга коса и имам проблеми. Навън съм бил с дълга коса и реших да си възвърна визията и имах проблем година и половина с администрацията на затвора, но с тази разлика, че аз имах подкрепа от вън, от близките си и спрямо мен в затвора нямаше сериозни проблеми. През 2014 година, когато смениха едни разпоредби в ППЗИНЗС, с отмяната на чл.69, в Затвора беше грешно разтълкувано,  че не можем да имаме дълга коса и брада, аз бях отстранен от курса по строителство, заради косата и брадата, докато в другите коридори, всички останали бяха подстригани и обръснати. К.Д.  имам спомени, но не мога точно година да се сетя, че имаше дълга коса, а после беше без нея. Не мога да кажа дали доброволно я е подстригал.  Значи миналата година се сещам имаше проблеми К., когато го бяха изкарали в общежитието от открит тип „Строител” и там имаше проблеми с администрацията, заради брадата и косата. В затвора той имаше брада и коса, а в „Строител” искаха да се обръсне, а той отказал, поради факта, че няма законна разпоредба за това и му дадоха  наказание „чистота”.  К. ми го даваха за пример, че ето в Строител му казали да се обръсне и подстриже, той отказал и е наказан с „чистота” и аз също съм бил с незаконен външен вид. След като К. отказал и да изпълнява наказанието „чистота” беше върнат в затвора. „Чистота” това е в корпуса да поддържа хигиената около поста. Има определени места където се изтърпява това наказание и надзирателя следи дали чисти тези места, като най-големия период на това наказание е една седмица.

 

ПРОКУРОРЪТ: Ако няма наказани хора, който чисти тези места?

 

СВИДЕТЕЛЯТ Д.: Ако няма наказани, има хора които са изкарани на доброволен труд и им се зачита като работа за приспадане от присъдата, но без заплащане. След този проблем, след карцера, К. го върнаха отново в затвора и оттогава знам от него, видях го в коридора, ми каза че го върнали заради проблеми с администрацията и някакви наркомани искали да го бият. За други случаи на побой съм чувал, но може да са само слухове. Това което знам лично от него казвам. Със свижданията не знам дали е имал проблеми К., защото не сме били в една килия. Свижданията са по определен график. Не знам за случай, когато да е спал К. на земята на дюшек, но в затвора е имало случаи когато е имало недостиг на вишки и тогава се спи на дюшек на земята.

 Знам, че по принцип се определяше като вегетарианец К. и имаше проблеми с храната. Аз самия също съм вегетарианец, но в затвора нямаше такава храна. От 2014 година, октомври има вегетарианска храна и аз получих първата порция в затвора. Преди това нямаше вегетарианско меню, защото в затвора се бърка диетичната храна по лекарско предписание с всякакъв друг вид. По принцип храната се приготвят от други затворници, разнасянето е пак от затворници. По принцип има столова, но никоя столова, не може да събере цялата група, тъй като има 4 маси за около 20човека, а групата е около 100 човека, като останалите се хранят в килиите, тъй като няма място. Количеството и качеството на храната е под всякаква критика. Ако трябва да има пилешко месо има само кожи и хрущяли. Едва от приблизително от половин година малко се подобри качеството на храната, както вкусово, така и количествено. Храната е еднообразна, главно се готви  картофи и ориз и комбинацията от тях.

Медицинското обслужване в затвора, редките случаи когато се е налагало да я търся е само парацетамол и аналгин.  К. не знам дали има здравословни проблеми. Не мога да кажа. Аз съм бил на пети етаж, сега съм на 4 етаж. Имат разлика в килиите на 5 етаж, идентични са пет килии приблизително от 19 кв.м. и една малко по-голяма. На 4 етаж има две големи килии, като голямата на пети етаж, а другите две са по-малки. Когато бях на пети етаж бяхме по 18 човека в килия. Имаше 6 легла на три етажа и останалото кофи, маси, шкафове, телове за простиране, понеже няма къде да се простира другаде и свободно пространство почти няма. Хигиената е според хората, които живеят вътре в килията. Може и две години да не се чисти, само една метла да се мине. Гризачи в затвора има масово. Когато бяха големите наводнения миналата година в България, в затвора беше цялата кухня наводнена. От тогава се появиха проблеми с мишки и плъхове, които продължават и до днес. Хлебарки  и дървеници имаше до преди година и половина. Смени се фирмата, която пръска за  въпросните паразити и са в значително по-малко количество, поне в помещенията, които аз съм бил, но до началото на 2014 година имаше проблеми и с дървениците и хлебарките. В килиите няма баня, тоалетна мивка. Само през деня се ползва тоалетна и течаща вода, а вечерно време който си е напълнил вода в шише, ще пие. Физиологичните нужди, като сме заключени през нощта, са в кофи. Тоалетните на 5 етаж са три, на 4 – са три тоалетни, на 3 етаж са две и надолу продължават по две тоалетни. Тези тоалетни се ползват от целия етаж. Сутрин, обикновено се реди опашка, кой да влезе да ползва тоалетна. За къпането има график вторник и четвъртък, като за пети етаж е преди обяд. Тогава само има топла вода. В периода когато К. трябва да е бил там, налягане нямаше на водата и когато по график имаше топла вода, се ползваха кофи и канчета. Това го оправиха в края на 2014 година. После сложиха една тръба на 4 етаж и се оправи налягането на петия. Аз не съм бил в една килия с К., но съм бил на същите етажи на които и той, но не по едно и също време.

 

АДВОКАТ Т.: Администрацията на затвора намесва ли се при конфликт между затворниците?

 

СВИДЕТЕЛЯТ Д.: По принцип постовия е пред коридора, ако постовия разбере, че има някакъв проблем той влиза и разрешава проблема. Ако е в някое помещение, килия, в дъното на коридора и има поставени хора да пазят, този човек може да бъде набит без постовия да разбере и това може да стане и през деня и след вечерната проверка, когато вече са заключени килиите.

 

АДВОКАТ Т.: Може ли ако има вербална агресия, преди физическо насилие, постовия да чуе и да се намеси?

 

СВИДЕТЕЛЯТ Д.: Ако се вика в коридора може да чуе, но помещенията не са наблюдавани и подслушвани.

 

АДВОКАТ Т.: Има ли библиотека в затвора и как се посещава?

 

СВИДЕТЕЛЯТ Д.:*** е по график, един път в седмица и може да се вземаш книга, но състоянието на книгите не е добро.

 

АДВОКАТ Т.: Културата на К. и останалите затворници има ли нещо общо?

 

СВИДЕТЕЛЯТ Д.: К. има по добра култура от другите затворници. От затворниците 90% не могат да си напишат името, камо ли да говорим за някаква друга култура.

 

ПРОКУРОРЪТ: При тези хигиенни условия, Вие лично как поддържате своята хигиена, тъй като имате чист и прегледен вид?

 

СВИДЕТЕЛЯТ Д.: Научих се да се къпя със студена вода.

 

АДВОКАТ Т.: На свиждане може ли да ви донесат и да си вземете тоалетна хартия.

 

СВИДЕТЕЛЯТ Д.: Тоалетната хартия не е забранен предмет на свиждането.

 

ПРОКУРОРЪТ: Вие имате ли дела по ЗОДОВ?

 

СВИДЕТЕЛЯТ Д.: Имам в момента дела на въззивна инстанция. Три или четири дела имам, точно не мога да кажа в момента.

 

АДВОКАТ Т.: нямам други въпроси към свидетеля. Поддържам искането си да ми се предостави възможност да се запозная с делото и евентуално да ангажирам доказателства.

 

ПРОКУРОРЪТ: Да се предостави възможност на процесуалния представител на ищеца да се запознае с делото и ангажира доказателства.

 

Съдът с оглед изявленията на страните счита, че следва да се предостави възможност на ищеца да ангажира допълнителни доказателства, поради което

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА възможност на ищеца да ангажира допълнителни доказателства, като му УКАЗВА, че ако следващото съдебно заседание не бъде доведен допуснатия свидетел Делчева, определението за нейното допускане ще бъде отменено.

 

На основание чл.171, ал. 4 от ГПК УКАЗВА на ищеца, че следва да ангажира доказателства, с във връзка твърдяните от него факти, че здравословното му състояние е влошено в следствие на неоказано лечение и неосигуряване на медицинско обслужване.

 

СТРАНИТЕ: Няма да сочим други доказателства към момента.

 

Съдът с оглед становището на страните и необходимостта от събиране на допълнителни доказателства ОТЛАГА делото и ГО НАСРОЧВА за 19.04.2016 година от 11.30 часа, за която дата и час страните уведомени по реда на чл.137, ал.7 от АПК.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 12.41 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: