ПРОТОКОЛ

 

 

Година 2017, 14.03.                                                                    град Бургас

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД      Х АДМИНИСТРАТИВЕН СЪСТАВ

На четиринадесети март                                               две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА ДРАГНЕВА

 

Секретар: Й.Б.

Прокурор:

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Драгнева

Административно дело номер 707 по описа за 2016 година

 

На именното повикване в 11:30 часа се явиха:

 

За ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.В. И., редовно призован, се явява адвокат Н., с пълномощно по делото.

 

За ОТВЕТНИКЪТ Директор на Дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика” Бургас, редовно призован, се явява юрисконсулт Й., с пълномощно по делото.

 

СВИДЕТЕЛЯТ Г.К., нередовно призован, не се явява.

 

СВИДЕТЕЛЯТ Ю.С., редовно призован, се явява лично.

 

СВИДЕТЕЛЯТ С.:  Познавам Г.К., бяхме колеги, той не е в страната и няма как да го открит, тъй като от около три години работи в Холандия.

 

СВИДЕТЕЛЯТ Н.М.И., редовно призована, се явява лично.

 

СВИДЕТЕЛЯТ З.Ж.Ж., редовно призован, се явява лично.

 

СТРАНИТЕ: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

СТРАНИТЕ: Да се разпитат явилите се свидетели.

 

Съдът ПРИСТЪПВА към разпит свидетелите, като снема самоличността им, както следва:

 

Ю.С. Х. – години, неженен,

Н.М.И. –  години, вдовица,

З.Ж.Ж.- години, неженен

И тримата български граждани, неосъждани, без дела с ответника и без родство с жалбоподателя. ПРЕДУПРЕДЕНИ  за наказателната отговорност по чл.290 от НК за лъжесвидетелстване. ОБЕЩАВАТ да говорят истината.

 

Съдът ПРИСТЪПВА към разпит на свидетеля И., като останалите свидетели бяха изведени от съдебната зала.

 

СВИДЕТЕЛЯТ И.: В периода 2010 г., 2011 и 2012 година работих във фирма „Дипам“ и все още работя в нея. Фирмата се занимава  с търговия на натурални сокове и хранителни продукти. Към онзи момент   се занимаваше с това, а сега и с безалкохолно и бира, допълнителни артикули.

 

ЮРИСКОНСУЛТ Й.: Вие на каква длъжност работихте тогава?

 

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Като търговски представител работих. Отивам в магазините и си взимам заявки, връщам се в офиса изписвам си ги и на следващия ден се доставят с микробус, с шофьор на „Дипам“ до обекта. По принцип вземам заявката и тя се изпълнява, ако има проблем звънят на мен.

 

ЮРИСКОНСУЛТ Й.: Спомняте ли си да сте работили с фирма ЕТ “Весиво“ и ако да, как се взимаха заявките от тях?

 

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Да, търгували сме с тази фирма. Различно е със заявките, някои те си пишат, други аз. Като цяло мисля, че клиента „Весиво“ ми даваше заявките, никога не съм ги писала сама.  Никога няма готова заявка, която да ми се дава, минавам описвам си какво няма. В момента като отида на място си записвам какво е свършило. Аз я написвам заявката, която не се подписва, но на следващия ден се ходи със стокова разписка или фактура, като  фактурите се подписват, а стоковата разписка се подписва, ако не е платена. На стоковата разписка се записва  не е платена и се подписва, за да може шофьора да се отчете, ако е платена стоката разписката не се подписва.

 

ЮРИСКОНСУЛТ Й.: За тази фирма „Весиво“ може ли да кажете каква беше периодичността на доставките. Кой от „Весиво“ подписваше фактурите и стоковите разписки? Долу-горе за какви суми правеше заявки ЕТ „Весиво“?

 

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Задължително минавам в седмицата веднъж, не знам дали е имало заявка всяка седмица. С транспорт на дружеството “Дипам“ се носят заявките. По принцип не си спомням точно какво е било, не съм присъствала на следващия ден като се носят заявките, но по принцип аз вземам заявките, като шофьорът ги носи. Шофьорите носят стоката, ако го няма шофьора, може да се наложи и аз някой път да занеса стоката, различно е. ЕТ „Весиво“ правеше заявки до 50-70 лева. Аз съм работила само сокове този период, като заявката е била между 50-70лева, не повече. Имаме практика да се носят заявки и накрая една фактура на месеца да се издава, но не си спомням как се работеше с фирма ЕТ“Весиво“. Продавали сме цигари, но точно за този период не мога да кажа дали сме доставяли, аз не съм се занимавала с цигари. В момента продаваме цигари.

 

ЮРИСКОНСУЛТ Й.: От ваша страна кой се подписваше на фактурата, като доставчик?

 

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Колежките в офиса, които издават фактурата се подписват. От страна на ЕТ“Весиво“, не си спомням кой се е подписвал.

 

ЮРИСКОНСЛУТ Й.: Нямам други въпроси към свидетеля.

 

АДВОКАТ Н.: Нямам въпроси към свидетеля.

 

Съдът освободи свидетелят И., която напусна съдебната зала.

 

Пристъпва към разпит на свидетеля Ж., който беше въведен в съдебната зала.

 

СВИДЕТЕЛЯТ Ж.: През 2011г.-2012г. работих във фирма „Мони“, в която работя  все още. В тази фирма работя от 2009 година, но не мога точно да кажа от кога. Шофьор съм и винаги съм бил шофьор.

 

ЮРИСКОНСУЛТ Й.: В този период какъв автомобил карахте? Как става доставянето на стоката? За фирма ЕТ “Весиво“ спомняте ли си да сте зареждали?

 

СВИДЕТЕЛЯТ Ж.: В момента карам Мерцедес, преди това Рено, отделно и други, но точно тогава какво съм карал, не се сещам. Приготвя се стоката, товарят ми я, дават ми документите от склада, отвивам в обекта и разтоварвам, може да се плаща и може да не се плаща. Ако кажат, че няма да се плаща, аз звъня на шефа да ми потвърди това. Нося стокова разписка и фактура, ако се налага корекция, тъй като стоката гърми лятото, се връща и на следващия ден се носи нова. Стоковите разписки и фактури ми ги дават подписани от фирмата, като в обекта задължително ми ги подписват и ги връщам подписани. Пише се когато е платено и кой ми е платил. За ЕТ „Весиво“ не се сещам, тъй като последните шест години въртя само в центъра и нямам спомен, обикалям по 30 обекта на ден и нямам спомен.

 

ЮРИСКОНСУЛТ Й.: Познавате ли М. К. Т.? Познавате ли Т.Г. П. и тя ли Ви даваше фактурите? На кого връщате фактурите?

 

СВИДЕТЕЛЯТ Ж.: Познавам го. Той е началник склад и като ги няма шефовете той ги замества. Фактурите ми ги дава Т.Г. П.. Тя е фактуристка. Като взема подписани фактурите, като влезем да се отчитаме, до касиерката има друга жена, парите даваме на касиерката, а фактурите и документите на другата жена.

 

ЮРИСКОНСУЛТ Й.: Вие твърдите, че не сте ходили никога в обекта на ЕТ“Весиво“ в Славейков.

 

АДВОКАТ Н.: Противопоставям се на това, навеждат се твърдения, които свидетеля не е казал

 

СВИДЕТЕЛЯТ Ж.: Много отдавна не съм влизал в обекти в Славейков, не си спомням за тогава. Аз съм един от най-отдавна работещите във фирмата и при нужда помагам на колеги и обикалям в други райони, но не си спомням за този обект.

 

СТРАНИТЕ: Нямаме въпроси към свидетеля.

 

Съдът освободи свидетелят Ж., който напусна съдебната зала.

 

Пристъпва към разпит на свидетеля Х., който беше въведен в съдебната зала.

        

СВИДЕТЕЛЯТ Х.: В периода 2009г.-2010г. работих в „Табак логистик груп“ като шофьор, като склададжия. В момента пак съм склададжия.

 

ЮРИСКОНСУЛТ Й.: Спомняте ли си да сте работили с ЕТ „Весиво“ в к-с.“Славейков“? Как става даването на заявка и изпълнението и́?

 

СВИДЕТЕЛЯТ Х.: Възможно е да сме доставяли в този обект. Спомням си за хората, карали сме им цигари. По телефона се даваха заявките, в склада и ние я изпълнявахме заявката на място с наш транспорт на фирмата “Табак логистик груп“. Аз лично, може би съм ходил, но не съм взимал пари. Дават заявка по телефона, като на всяко ходене се носи стокова разписка и фактура. От наша страна никой не ги подписва, от тяхна страна се подписват. Отиваш в магазина и се дава фактурата, а стоковата си остава при нас. Фактурата не съм сигурен дали се подписва от страна на нашата фирма, аз лично не съм се занимавал с фактури, само ги оставях, като взимам обратно екземпляр, който е подписан в обекта. Задължително се подписваше фактурата от клиента.

 

ЮРИСКОНСУЛТ Й.: За този магазин на ЕТ „ Весиво“ може ли да кажете как се поръчваше и какво количество?

 

СВИДЕТЕЛЯТ Х.: Той е среден клиент, не много голям, но  не и много малък. Три пъти седмично да е взимал 2,3,5 стека на ходене, а някой път не е взимал. Ориентировъчно може да се каже, че е вземал около 10 стека на седмица, като някой път по-малко, някой път повече. Имам предвид общо 10 стека от всички видове цигари.

 

СТРАНИТЕ: Нямаме други въпроси към свидетеля.

 

Свидетелят беше ОСВОБОДЕН и НАПУСНА съдебната зала.

 

ЮРИКОНСУЛТ Й.: Не поддържам искането си за разпит на свидетеля К., доколкото в днешното съдебно заседание стана ясно, че същият не се намира в страната.

 

АДВОКАТ Н.: Не възразявам да бъде заличен свидетеля.

 

Съдът, с оглед така направените изявления на процесуалните представители на страните, счита че са налице основанията да бъде отменено протоколното определение с което е допуснат като свидетел Г.К., поради което

 

 О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТМЕНЯ протоколно определение от 20.09.2016 г., в частта в която е допуснат до разпит като свидетел Г.К..

         

Да се ВЪЗСТАНОВИ внесения депозит на ответника, за призоваване на свидетелите, след подаване на нарочна молба.

 

СТРАНИТЕ: Няма да сочим други доказателства. Да се приключи събирането им.

 

По доказателствата съдът,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИКЛЮЧВА събирането на доказателствата.

 

ДАВА думата по същество:

 

АДВОКАТ Н.: Уважаема г-жо административен съдия, моля да уважите жалбата на моя доверител, като подробни аргументи ще изложа в писмени бележки в указан от Вас срок. Моля да бъдат присъдени в полза на доверителя ми направените разноски по делото.

 

ЮРИСКОНКСУЛТ Й.: Уважаема г-жо административен съдия, моля да отхвърлите жалбата, като недоказана и неоснователна. В подкрепа на съображенията ни за законосъобразност на оспорения административен акт ще представя писмени бележки в указан от съда срок. Моля да ми бъде присъдено юрисконсултско възнаграждение в размер на 1327лв.

 

Съдът, с оглед направените искания и на основание чл.149, ал.3 от ГПК ОПРЕДЕЛЯ 7-дневен срок на жалбоподателя и 10-дневен срок за ответника, за представяне на писмени бележки с копие за насрещната страна.

 

СЪДЪТ счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе в законоустановения срок.

 

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 12.34 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: