ПРОТОКОЛ

 

Година 2015, 15.06.                                                                               град  Бургас

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                   ДЕВЕТИ административен състав

На петнадесети юни                                     две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

СЪДИЯ: ПАВЛИНА СТОЙЧЕВА

 

Секретар: Г.Ф.    

Прокурор: Т.С.

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Стойчева

Административно дело номер 650 по описа за 2015 година.

На именното повикване в 13:00 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ П.Х.П., редовно уведомен, представлява се от адв. Н.П., с представено пълномощно, находящо се на л.7 по делото.

        

ОТВЕТНИКЪТ Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”  – гр.София, редовно уведомен, представлява се от юрисконсулт Т.Ч., с приложена по делото  заповед за упълномощаване на л.15.

 

         Окръжна прокуратура гр.Бургас се представлява от прокурор С..

 

ПЪЛНОМОЩНИЦИТЕ – Липсват пречки. Да се даде ход на делото.

ПРОКОРОРЪТ – Също не възразявам. Да се даде ход на делото.

 

Съдът не констатира пречки по движението на процеса, поради което

 

         О П Р Е Д Е Л И:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

АДВ. П. – Поддържам изцяло исковата молба, която е депозирана по делото.

Поискали сме двама свидетели да бъдат допуснати до разпит при довеждане. Водим и можем да разпитаме само единият свидетел. Другият свидетел отсъства. Моля да се разпита водения от нас свидетел.

 

ЮРИСКОНСУЛТ Ч. - На първо място оспорвам изцяло като неоснователна исковата молба по основание и размер.

Моля да приемете представените с писмения отговор писмени доказателства. Други доказателствени искания няма да правя.

 

ПРОКУРОРЪТ – Считам, че предявеният иск е процесуално допустим, отговаря по форма и съдържание на изискванията на закона.  Няма да правя доказателствени искания.

 

АДВ. П. – Тъй като стана въпрос за доказателствени искания,  тъй като нямаме втори свидетел, ще Ви моля да бъде призован Г.О. за следващо съдебно заседание, който е в затвора - Бургас, с доживотна присъда, който е бил заедно в една група с ищеца П., в 9-та група.

 

Съдът по доказателствата

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА и ПРИЛАГА по делото представените с исковата молба  писмени доказателства, както и тези изпратени от административния орган, придружаващи депозирания по делото писмено отговор по исковата молба.

 

ДОПУСКА до разпит  водения в днешно съдебно заседание свидетел, чиято самоличност снема както следва:

 

Г.Г.Г. –българин, български гражданин, несемеен, осъждан, без отношения със страните в процеса.  Предупреден за наказателната отговорност, която носи за лъжесвидетелстване по чл.290 от НК. Обещава да говори истината.

 

ВЪПРОС НА СЪДА КЪМ СВИДЕТЕЛЯ – Познавате ли ищеца П.П.? Пребивавали ли сте заедно в Затвора в Бургас?

 

СВ. Г. – Да познавам го. Били сме заедно в затвора, но не сме били в една и съща килия. В съседни помещения. Но те са почти еднакви.

 

ВЪПРОС НА СЪДА – Кога вие изтърпявахте наказание лишаване от свобода, в кай период?

 

СВ. Г. - От 2012 година до 2013 година, в продължение на 10 месеца изтърпявах наказание в Затвора в Бургас, от там се познавам със ищеца П.. Бяхме в един общ коридор, не сме били в обща килия, бяхме в една и съща група. Имам впечатление за помещенията, включително и това, в което е изтърпявал наказанието си ищеца П..

 

ВЪПРОС НА СЪДА – Опишете  ни помещението, какво представлява то?

 

СВ. Г. - Тяхното помещение, си беше малко - някъде между 12 - 15 кв.метра. Леглата им бяха на три етажа. С два прозореца доколкото си спомням беше тяхното помещение. Размерите на прозорците са между 70 на 40 или 70 на 50 см. В горната част на стената бяха разположени прозорците. Имат си мрежа, решетки. Доста е слабо осветяването. През лятото  е много горещо и въздух не влиза, поради това, че мрежата е много ситна. И те както са 12 човека в това малко помещение е доста горещо.

 

ВЪПРОС НА СЪДА – В килията има ли течаща вода, тоалетна?

 

СВ. Г. -  В самата килия няма течаща вода и тоалетна.  В общия коридор има 4 тоалетни. Помещение за къпане с душове, много е малко, като само 2 или 3 душа работеха.  Банята беше само два дни в седмицата, което е много малко. През другото време няма топла вода, през останалото време е студена.  

 

ВЪПРОС  НА АДВ. П. – Казахте, че помещението е около 15 кв.  Колко човека пребиваваха в него?

 

СВ. Г. -  12 човека, може по някога да са били и 10, но пак си е тясно. На етажа има четири тоалетни, но тия четири тоалетни са за целия коридор, за около 180 – 200 човека, за да отидеш до тоалетната чакаш на опашка. Неудобството е голямо. Винаги се чака. Има един период от 5 до 6 часа след обяд, когато сме заключени. По време на карето, на разходка в двора, нашето беше някъде от 7,30 до 8,30 сутринта, на карето няма тоалетна, там има 40 до 60 минути разходка, но който не е слязъл остава заключен в коридора. След обяда от 5 до 6 отново ни заключват и при започване на проверката след 8 часа вечерта отново ни заключваха. Но когато вечер ни се налага да ползваме и в часовете когато сме заключени, никъде няма къде да се ходи до тоалетна.

 

ВЪПРОС НА СЪДА - Ако се извика при възникнала нужда, вратата не се ли отваря?

 

Св. Г. – Вечер ако се извика, вратата не се отваря. За тоалетна никой не идва да отваря, но ако на някой му прилошее и ако сме по-настоятелни идват и отварят, ако се наложи по някакъв такъв случай. А вечерта от 8 до 6 сутринта има две кофи, в килията ги слагаме. Който му се наложи през вечерта,  тези кофи може да ползва. Сутринта тези кофи се изнасят. Те седят до вратата. То няма определено място. След като мине вечерната проверка нямаме ток, тока се спира един час след проверката някъде към 10ч.,  а лятото беше един час по-късно. Принципно през нощта тока се спира централно и ако някой става през нощта в помещението е напълно тъмно. И който ходи в кофата, не може да се види. Понякога е преливала.

 

ВЪПРОС НА СЪДА – Освен леглата, има ли други мебели в помещението? Как се извършва придвижването в него?

 

СВ. Г. – Освен легла има и железни шкафове. Наличието на шкафове и легла в килията не ни позволяваше да имаме свободно пространство за придвижване и разминаването е много трудно.

 

ВЪПРОС НА СЪДА – Осветлението в килията как изглежда?

 

СВ. Г. – Осветлението е с луминесцентни лампи. Но то е много слабо и не е недостатъчно.

 

ВЪПРОС НА СЪДА – Как се организира почистването на  помещението? Раздават ли ви  препарати?

 

СВ. Г. – Организираме се сами. В килията където бях аз – 22 човека, всеки ден един от нас отговаря за почистването. Правихме си вътрешна организация между нас и се разбирахме кой, кога да почиства помещението. Изнасят се кофите, премита се килията. А когато се почиства основно се събирахме възможно всичките и мием. От затвора ни дават по 1-2 сапуна на месец, но препарати за почистване си купувахме от лавката, прах за пране, паста за зъби. Тези нещата си ги купуваме от там.

 

ВЪПРОС НА СЪДА – Постелъчното бельо сами ли си го поддържахте?

 

СВ. Г. – Сами си ги перем чаршафите. В самата килия, опъваме  въжета и тях ползвахме като простори, на тях простирахме прането. Обаче, когато има проверка ги махахме, тъй като е забранено. 

 

ВЪПРОС НА СЪДА – Столовата за хранене как изглежда? 

 

Св. Г. – На храна ходим по график, по килии. В помещението около  30-40 човека със сигурност се събират.

 

ВЪПРОС НА СЪДА – Като се има предвид, че имате периода, в който трябва да преминете всички за храна , успявате ли да се нахраните в определеното време? Случвало ли се е някои от вас да се хранят прави?

 

Св. Г. – Храненето става много бързо. Яде се много бързо. Може да се е случвало някой да яде прав или да остане гладен. 

 

ВЪПРОС НА СЪДА – А за качеството и количеството на храната какво ще ни кажете? Кой ви готви?

 

Св. Г. – Качеството е отвратително. Всички ходим с киселини. Има си готвачи-затворници, те приготвят храната. Може да има готвач и извън затвора, не знам. А храната е малко като количество. Освен това един хляб го делим на четири човека. Примерно, ако имаме боб, тя чинийката е малка, но в чинията яденето е един пръст, около сантиметър и половина. Ако нямаш поддръжка отвън или да ти идват на свиждане и да ти носят храна, или ако нямаш пари да си купуваш, ще си гладен. Вече накрая в периода докато бях аз, в лавката започнаха да се продават и храни, не само вафли.

 

ВЪПРОС НА СЪДА  - Като казахте за киселини,  как е организирано медицинското обслужване?

 

СВ. Г. – Посещението е по график. На единият край на коридора има вишка с полицай и в определения ден, ако му е необходимо на някой, има книга, в която се записваме, става въпрос записване по график и всеки когато му дойде времето тогава отива преглед. Ние се нареждаме до решетките и те ни пускат по двама, по трима.

 

ВЪПРОС НА СЪДА – Как е нивото на медицинското обслужване, доволни ли сте? 

 

СВ. Г. – Не съм доволен. От хапчетата има аналгин или ренетидин, това съм запомнил. Няма други лекарства. Примерно, ако искаш други лекарства, ако ти трябват, можеш да ги получиш на свиждане – пишат ти рецепта и близките ти ги носят отвън.

 

ВЪПРОС НА СЪДА – От паразити, животинки някакви оплаквания имате ли?

 

СВ. Г. – Да. Беше пълно с хлебарки и дървеници. Правеха два пъти в месеца пръскане, но нямаше видими резултати. Лично аз съм си правил разтвор от сапун със вода, понеже в сапуна има сода бикарбонат и когато ми идваха на свиждане, ми бяха казали, че чели в интернет, че със сапунена вода може да се напръска против насекоми, защото  хлебарката ядяла сапуна, но имаше някакъв резултат. Докато лежиш и те преминават върху теб. А имаше и други момчета, които бяха наядени от дървеници.

 

ВЪПРОС НА ПРОКУРОРА – Вие мазали ли сте се с тази сапунена вода?

СВ. Г. - Не сме се мазали. Само пръскахме по пода. Това е някаква импровизация абсолютна. Пръскахме помещението.

 

ВЪПРОС НА АДВ. П. – Стените на килията на ищеца П. как изглеждаха? Какъв цвят?

 

 СВ. Г. – За цвета, неопределен цвят, мръсно сив. Потискащо и гадно е. То като е малко помещението и тоя потискащ цвят, изглежда много гадно, говоря за времето когато аз съм бил. Другите килии бяха много мръсни. Сега нямам идея как е. Но стените, примерно тоя цвят, който е на стените, може да не е боядисван 20-30 години,  можете да си представите как би изглеждал. С дупки, падащ.

 

ВЪПРОС НА АДВ. П. – Казахте, че спите на вишки, на колко етажа бяха тези вишки? Как е като удобство за спане самото легло?

 

СВ. Г. – Вишките са на три етажа. Удобства няма. Леглата са много стари, те са от метални пръчки и дюшеците са стари, измушени. Ние сме ходили да го режем дюшека и да си чепкаме самия пълнеж, да стане по-пухкав, защото той се сляга по пръчките на леглото и пръчките се убиват в гърба.

 

ВЪПРОС НА АДВ. П. – Казвате, че през лятото не стига въздуха, а условията през зимата какви бяха?

 

СВ. Г. – Лятото е горещо. Зимата е студено. Сутрин и след обяд се пуска парно за час-два, но през останалото време е студено, а през лятото е горещо.

 

ВЪПРОС НА АДВ. П. – Тоалетните имаха ли врати?

 

СВ. Г. – Тоалетните нямат врати, то е коридорче и помещенията са разделени само със стеничката. Всичко се вижда.  И ако няма къде, някой уринира върху стената. Зора е голям, като не може повече да стиска. Сутрин направо се чака на опашка, защото всеки чака за тоалетната сутрин. Сутрин е ад, защото ни отварят на един път, и всеки бяга до тоалетна.

 

ВЪПРОС НА  АДВ. П. – По какъв начин почиствахте кофите?

 

СВ. Г. – Излива се съдържанието на кофите. Имаше една мивка, която никой не я ползваше за миене на лице, тя си имаше два крана, пълнят се кофите със вода и се мият ако на някой му остане от сапуна. Но сапуна бързо свършва. Кофите трябва да се чистят постоянно, иначе миришат много. Но пластмасата се  е разяла и миришат много, дори и да  се стараем да ги почистваме.

 

ВЪПРОС НА АДВ.П. – Имаше ли миризми в  самото помещение?

 

СВ. Г. – Имаше разбира се. При положение, че се къпем два пъти в седмицата. Човек се поти. За къпането почти всеки ще се изкъпе, но за прането не може. Има бедни момчета, които нямат сапун, за да си изперат чорапите. Даваш му прах, за да се изпере. Тази миризми си идва от всичко, и от самите дюшеци, защото са стари, от дрехите, от чорапите. Миризмата си е силна. В килията има влага и от влажното пране, това затруднява самото дишане и комфорта в килията.

 

ВЪПРОС НА АДВ. П. -  Казахте, че топлата вода е само два дни в седмицата. През останалото време как беше миенето, бръсненето? Имате ли възможност да се обръснете, когато се къпехте? 

 

СВ. Г. – Извън тези два дни от седмицата, през останалото време се мием и се бръснем  със студена вода. При къпане, ако успееш да се вредиш. Банята е прекалено малка, пак чакаш на опашка. Създаваме си график между нас си, така да се каже. Огледалото е едно. Не може 10 човека да влезем наведнъж.

 

ВЪПРОС НА АДВ. П. – А условията в приемното отделение какви бяха?

СВ. Г. – Условията в приемното отделение са абсолютно същите, но там тоалетните са две. Банята по същия начин се пуска два пъти седмично. Иначе са абсолютно еднакви.

 

ВЪПРОС НА АДВ. П. – Имахте ли телевизори?

 

СВ. Г. – При нас имаше 10-12 телевизора. Телевизор имаше почти пред всеки. И в помещението на П. имаше, може да са били 6, 8, 9. Имахме проблеми с хлебарките, тъй като изяждаха платките от телевизора и телевизора изгаря. Аз лично съм си купувал два.

 

ВЪПРОС НА АДВ. П. – Как се чувстваше П. от всичките тези условия в Затвора описани от Вас?

 

СВ. Г. – Битовизма те скапва. Чувстваш се некомфортно. След като човек няма удобства, състоянието му е ненормално.

 

ЮРИСКОНСУЛТ Ч. -  Нямам въпроси към свидетеля.

 

ВЪПРОС НА ПРОКУРОРА – Вие помните ли в коя килия беше ищецът П.? А вие?

 

СВ. Г. – П. беше в 301килия, а аз бях в 307.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам други въпроси.

 

ВЪПРОС НА СЪДА – Знаете ли за престоя ищеца П. да е имал някакви оплаквания, заболявания? Чисто здравословни оплаквания.

 

СВ. Г. – Не знам за здравословни проблеми. Само няколко, може и два-три пъти беше наяден от ухапвания от дървениците.

 

Съдът освобождава свидетелят Г..

 

АДВОКАТ П. – Разпитаният св. Г. е бил настанен в 5-та група заедно с ищеца П., а с разпита на втория свидетел бихме искали да докажем условията, в които са 9-та група, но доколкото  свидетеля Г. каза, че всъщност практически разлики няма, в този смисъл предоставям на съда да определи дали би било разумно да искаме разпита на втори свидетел.

 

СЪДЪТ, като съобрази направеното уточнение от страна на адвокат П., видно от което, искането за допускане на разпит на втори свидетел, както беше заявено и отразено по-горе в протокола, касае установяването на идентични факти, изнесени от слушания  в днешно съдебно заседание  св. Г., и като съобрази показанията на този свидетел, видно от които условията в мястото за лишаване от свобода са идентични в различните помещения, намира че не е налице процесуална необходимост за допускането на втори свидетел, който да установява аналогични на фактическите обстоятелства изнесени в днешно съдебно заседание от св. Г..

В този смисъл, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ доказателственото искане на адв. П. за ангажиране на допълнителни свидетелски показания по делото. 

 

Като съобрази също така и становищата на останалите страни, че други доказателства няма да се ангажират по делото, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИКЛЮЧВА събирането на доказателствата. 

ДАВА ход на делото по същество:

 

АДВ. П. – Считам искът за абсолютно доказан и моля да го уважите в пълния размер, като претендирам и разноските и ще приложа списък на разноски, който предоставям сега. 

Моля да уважите изцяло иска.

Моля за срок за писмена защита, в който ще изложа подробни съображения.

 

ЮРИСКОНСУЛТ Ч. – На първо място правя възражение за прекомерност за присъждане на разноските, относно адвокатския хонорар.

Моля да отхвърлите предявения иск като неоснователен.

Моля да ми дадете право да представя писмена защита.

 

ПРОКУРОРЪТ – Доколкото са налице предпоставките на чл.1, ал.1 от ЗОДОВ,  настоящият иск се явява частично основателен. Считам обаче, че по размер предявените неимуществени вреди са завишени, поради което моля да бъде уважен частично, като се намали размера на обезщетението съобразно практиката на Административен съд – Бургас.

 

РЕПЛИКА НА АДВ. П. – Искам да направя реплика по изказването по същество на уважаемата прокуратура, за това, че иска бил прекомерен. Скоро излезе решение на Европейския съд по правата на човека, в който се  казва, че присъжданите обезщетения трябва да са равни по размер на тези присъдени от Европейския съд за правата на човека. Този мой аргумент подробно ще го развия в писмената си защита.

 

Съдът ДАВА възможност на пълномощните на страните в 7-дневен срок, считано от днес, за депозиране на писмени бележки по съществото на спора, след което ОБЯВИ, че ще се произнесе с решение в срок.

 

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 13:38  часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                          СЪДИЯ: