ПРОТОКОЛ

 

 

Година 2018, 11.04.                                                                               град  Бургас

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                              ІІІ-ти Административен състав

На единадесети април                                 две хиляди и осемнадесета година

в публично заседание в следния състав:

 

 

                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧАВДАР Д.

 

Секретар: Ирина Ламбова

Прокурор: Т.С.

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Д.

административно дело номер 619  по описа за 2018 година

На именното повикване в 14:55 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ  Ч.  Г.  И., редовно и своевременно призован,  се  явява лично, служебно доведен. Явява се и  процесуален представител адв.Д.Г., с представено пълномощно по делото.

 ОТВЕТНИКЪТ ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА“ СОФИЯ, редовно и своевременно призован, не изпраща представител.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА БУРГАС се явява прокурор С..

Явяват се свидетелите С.Х.З. и Г.Д.О..

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО:

АДВ. Г.:  Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР  С.: Да се даде ход на делото.

 

Предвид обстоятелството, че не са налице  процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Свидетелят О. изведен от съдебната зала.

Съдът сне самоличността на свидетеля З., както следва:

С.Х.З.:  На 52 години, българин, български гражданин, осъждан, с  основно   образование.  Без родствени отношения със страните по делото.

Предупреден за наказателната отговорност по чл.290 от НК.

Обещава да говори истината.

 

СВИДЕТЕЛЯТ З.: От 1998 година до 2017 година ние сме заедно в една килия. До 2017 година беше с мен, в една килия.До декември 2016 година, след това го свалиха в изолация. Ние бяхме в 213-та килия, докато го свалят  долу. До 22 човека стигнахме.  С Ч. бяхме заедно на пети етаж, само него местеха. Преди 2016 година бяхме с Ч. само в 213 килия,  от 2015 година или 2016 година, не мога да съм сигурен в годините.Не помня кога от 5 етаж ни свалиха, това са много години. Около 20 кв.м.  беше 213 килия на трети малък етаж. Бяхме 22 човека до последно. Имаше три прозореца, двата не се отварят. Размерите на прозорцате  бяха 0.80 м. на 1.00 метър, с допълнителна мрежа. Само един се отваряше наполовина. С една лампа бяхме. Вишките са на три етажа.Седем  вишки. Шкафчетата  не бяха 22, а около 16-17 шкафа  и шкафовете бяха на три етажа.Повечето бяха на по двама човека.Имаме много багаж, толкова години сме там.През деня сме със свободен достъп, затварят към 19.30 ч. вечрта. Тоалетната  през нощта  - на третия етаж беше ад , коридора  тъмен , вътре тоалетни от две клекала едно само се ползва. 86-90 човека на този малък коридор.Душовете  също – един. Умивалник един, с две чешми, като едната не работеше. Отоплението – сутрин го пускаха от 6.00ч. до 8.30 ч.  и вечерта  пак един час, но това не е достатъчно, след 19.30 е студ.

ВЪПРОСА НА АДВ.Г.: Краката как се ги топлите?

СВИДЕТЕЛЯТ З.: С шишета с топла вода. Имаше мишки, хлебарки, дървеници. В 213 килия по главата и краката вървяха  мишки и  дървеници.През деня  заспивахме за час-два, но вечер няма спане.Лятно време топло,  няма спане,  имаме вентилатори,  но  няма ток. Тока е по режим. Вечер няма ток.През лятото ток до 12 ч. И след 12  ч нямаме и тогава става ужас. Дрехите простираме вътре в клията, много е влажно. Затворниците се оплакват от условията. Ч. се е опаквал от кофите, от липсата на проветрение, от условията.

ВЪПРОС НА АДВ.Г.: Имате ли помещение за простиране на дрехите?

СВИДЕТЕЛЯТ З.: 1998-2000 година имаше период от време когато прането  го вадихме отвън и на карето простираме. Но го забраниха. Само в  килията простираме, друг простор няма.

ВЪПРОС НА АДВ.Г.: Има ли близки,  които да му помагат?

СВИДЕТЕЛЯТ З.: Не,няма. В Затворът освен сапун друго не осигуряват. Той имеше проблем с очите. Никой нищо не му е осигурил.Отиваш при доктора,  ако нямаш пари  , нищо не дават.

ВЪПРОС НА АДВ.Г.: Осветлението стигаше ли?

СВИДЕТЕЛЯТ З.: Не.

ВЪПРОСА НА АДВ.Г.: Храна държи ли се в шкафовете?

СВИДЕТЕЛЯТ З.: Да, храната я държим в шкафа, няма свободно пространство в самото помещение. Има столове, кофи и маси, но няма свободно пространство. Няма възможност да се разминем.Личните дрехи се изпират  по време на бяна, във вторник и четвъртък. Сутрин от 8.30ч. до 12.00  часа на обяд.За толков време не стига. За сутрешен тоалет имаме, ако няма много хора,  ако има хора не можеш да си направиш тоалета.Сутрин в 6.00 ч проверка, в 6.15 ч. до 6.45 ч. на закуска.

ВЪПРОС НА АДВ.Г.: Колко пъти на ден Ви се позволява в зоната  да отидеш в тоалетна

СВИДЕТЕЛЯТ З.: Нямаш право, само три пъти  на ден- сутрин, обед и вечер в зоната. През другото време в килията, в кофа и шише за вода.

АДВ.Г.:Нямам повече въпроси към свидетеля.

ПРОКУРОР С.:Нямам въпроси.

Свидетелят З. беше изведен от съдебната зала.

Съдът пристъпи към разпит на сведетеля О., на когото сне самоличност, както следва:

Г.Д.О.: На 45 години,  българин, български гражданин, осъждан, без родство с ищеца.

 

Предупреден за наказателната отговорност по чл.290 от НК.

Обещава да говори истината.

СВИДЕТЕЛЯТ О.: До м.12.2016 година сме били заедно в едно помещение,  в една килия. Килията беше  4 на 6 кв.м.и  бяхме около 18-20 човека, през повeчето време 20 човека. Леглата  са на три етажа. Шкафове  имаше, но нямаше много място, всичко беше заето, нямаше свободно пространство. Всичко подредено нагоре, дори и шкафовете. Столове и маси няма, това е лукс.  Не ни е позволено. Два прозореца има, те бяха прекалено високо, 0.45 м. на 1.10м.,светла част. Това  нещо с кубатурата на килията не  кореспондира, тъмно е. Няма  вентилация, няма освежаване, не се отварят прозорците, вратата същата работа.  Вратата се открехва и се влиза настрани. В тези помощения има  една мъждукаща крушка. Всички сме с очила, заради крушките и липсата на дневна светлина. Кофата е 10 литра, но тя е със вместимост 7 литра, една кофа  за 20 човека. Колко изпуска като течност и секретира човека? Стискаме и скърцаме със зъби, ние я ползваме за малка и голяма физиоологична нужда. След 20.00 ч. сме чукали на вратата, но  получава само „поздрави” по адрес на майките ни и други роднини. Зимата отоплението  е почасово,  час сутрин и час вечер, ако е празник, а през останалото време е час на ден. Не стига,  имаме по едно одеяло.Ако има кой да донесе отвън, добре.

ВЪПРОСА НА АДВ.Г.: На Ч. има ли кой да му помага отвън?

СВИДЕТЕЛЯТ О.: Не,  няма.

ВЪПРОС НА АДВ.Г.: Какви паразити има?

СВИДЕТЕЛЯТ О.:Има хлебарки, дървеници, мишки, плъхове, всякаква гад,  като насекоми и гризачи.

ВЪПРОС НА АДВ.Г.: Какво са последствията за затворниците?

СВИДЕТЕЛЯТ О.: Ние сме изядени, от мишки има ухапани. Те си живеят в мартонките и обувките ни. Салонът беше  по 120 човека.70 да работят, останалите остават през деня, но с две клекала в тоалетната е трудно.  Работещите душове са два, но не можещ да се изкъпеш.Събираме в кофа вода и се къпем с канче.  С душа, поради ниското нялагане не можеш да се къпеш, водата не стига до горе. В банята няма стъкла, зимата не е приятно. При малката струйка на топлата  вода, по-скоро настиваш. Ние всички страдаме еднакво, ние постоянно  боледуваме.

ВЪПРОСА НА АДВ.Г.: Обезпаразитяването как се случва?

СВИДЕТЕЛЯТ О.:  Няма такова, веднъж в годината бяха минали и то не миришеше на лекарство, не мирише, това беше вода и отчитат дейност. Никакъв ефект нямаше.

ВЪПРОСА НА АДВ.Г.: Да продават препарати в лафката?

СВИДЕТЕЛЯТ О.: Не, няма  препарати.

ВЪПРОС НА АДВ.Г.: Когато успявате да изперете, къде простирате?

СВИДЕТЕЛЯТ О.: В килията, на вишката, но въздуха  се навлажнява. Вътре всичко е пушачи, дрехите миришат  на цигари, от кофата   също мирише. Не остава аромат на пране.

ВЪПРОС НА АДВ.Г.: Кой определя начина на поставяне на вишките и шкафчетата в килията?

СВИДЕТЕЛЯТ О.: От инспектора по социална дейност. При положение, че килията е малка, то няма много начини да се подредят леглата . Килията  винага е препълнена.

ВЪПРОС НА АДВ.Г.: Да имате  хладнилници  за храна?

СВИДЕТЕЛЯТ О.: Това никога не се е случвало.

ВЪПРОС НА СЪДА: Колко е дълъг коридора?

СВИДЕТЕЯТ О.:Коридорът  е около 30 метра дълъг, 10-15 метра широк, два реда килии, коридор и столова. Но не позволяват да се разширят килиите за сметка на столовите. В тоалетната имаше две клекала. Всичко е несъразмерно, ние сме в малките килийки. Аз съм бил в зоната за повишена сигурост.  Там ни разрешаваха три пъти на ден за 5 мин. Никога не била повече, пет или шест пъти. Сутрин, обед и вечер, когато дават храната. Дават ни храната, ние си взимаме и кофата. Едновременно изхвърляме  кофите и получаваме храната.Условията не са човешки, а е издевателство.

ПРОКУРОР С.: Нямам въпроси към свидетеля.

АДВ.Г.: Нямам искания. Да се приключи събирането на доказателства.

ПРОКУРОР С.: Нямам доказателствени искания. Да се приключи събирането на доказателства.

Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна и с оглед изявлението на страните,

                                      О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА съдебното дирене.

ДАВА ХОД на делото по същество.

АДВ.Г.: Уважаеми господин съдия,  считам, че с оглед събраните  доказателсва се доказа основателността на исковата ни претенция, като единственото в случая  е, какъв да бъде размера на обезщетението, което да присъдите.Да, в действителност е много разнопосочна практиката,  но считам, че за това унизително отношение исковата претенция в размер на 15 000 лева е занижена. Моля, да уважите иска в пълен размер, да ни пръсидите разноските, а за допълнитени доводи и мотиви да ми дадете възможност да  представя в кратък срок писмени бележки.

ПРОКУРОР С.: Считам, че исковата молба е частично основателна по отношение на нейния размер. От събраните доказателства се констатират съществени противоречия от свидетелските показания на 28.03.2018 г., както и на  свидетелите в днешното съдебно заседание. Искам да посоча, че между свидетелските показаия има противоречия.Това което е  безспорно е, че не се предоставя пространство в килиите. Има мишки, плъхове, лоша хигиена, но давам вяра на свидетелските показания на  свидетеля, който е служител на Затвора,  че се дава прах за пране, метла, лопатка и, че хигиената е тяхно задължение. Безспорно,  че ползването на  кофа, за която свидетелят,  разпитан в предходното съдебно заседание  каза, че е 15 литра, а  в днешното съдебно заседание  сведетелите твърдят, че е 10 литра, но безспорно  е, че има кофа  за целите, за които се ползва.С оглед на казаното считам, че иска е частично доказан и моля да го уважите в едни разумни граници под 15 000 лева, според практиката, установена в Административен съд-Бургас. Не  се установиха здравословни проблеми, установено е също така, че ищеца е работил в кухнята, ползвал е банята на кухнята, свидетелските показания са също противоречиви. Безспорно е установено нарушението относно  изискванията на хигиенните норми на самите килии, не се допуска внасянето на хранителни продукти. Считам, че и трите предпоставки на чл.1, ал.1 от ЗОДОВ са налице,  като също  така не се доказа пряка причинна връзка между някакъв здравословен проблем, включително зрителен и  изтърпяването на наказанието в килиите. Искам да добавя също така, че в действителност сградата е много стара, поради което и самите тоалетни и санитарни възли по това време са се намирали  не в самите килии, а в коридора. Осветлението е достатъчно, с оглед размерите на прозорците и тази сграда отговаря на всички нормативни изисквания за стандарта на строежите, съгласно действащите наредби. Поради това считаме, че иска е частично основателен и не следва да бъде уважан в  предявения размер.

Съдът определя 7 дневен  срок на адв.Г. за депозиране на  писмени бележки по делото.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе със съдебен акт  в законоустановения срок.

Протоколът изготвен в съдебно заседание

Заседанието приключи в 15:53 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: