ПРОТОКОЛ

 

 

Година 2016, 29.06.                                                                    град Бургас

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                    ІV Административен състав

На двадесет и девети юни                       две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

СЪДИЯ: ГАЛИНА РАДИКОВА

 

Секретар: С.А.

Прокурор: ГАЛЯ МАРИНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Радикова

Административно дело номер 568 по описа за 2016 година

 

На именното повикване в 11:42 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ Д.В.П., редовно призован, се явява лично и със служебен защитник адвокат К..

 

ЗА ОТВЕТНИКА Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ при Министерство на правосъдието, редовно призован, се явява юрисконсулт Ч., редовно упълномощен.

 

За Окръжна прокуратура Бургас се явява прокурор Маринова.

 

Явяват се свидетелите Д.Е.Д., С.С.Л. и И.К.Д..

 

СТРАНИТЕ: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

СНЕМА самоличността на явилите се свидетели и ги предупреждава за наказателната отговорност по чл. 290 от НК:

Д.Е.Д. – 25 години, български гражданин, неосъждан за лъжесвидетелстване, без родство с ищеца, има дела с ответника за обезщетение по ЗОДОВ.

С.С.Л. – 27 години, български гражданин, неосъждан за лъжесвидетелстване, без родство с ищеца,  без дела с ответника.

И.К.Д. – 25 години, български гражданин, неосъждан за лъжесвидетелстване, без родство с ищеца, без дела с ответника.

Съдът ОТСТРАНИ от залата свидетелите С.Л. и И.Д. и ПРИСТЪПИ към разпит на свидетеля Д.Е.Д..

СВИДЕТЕЛЯТ Д.: Предупреден съм за наказателната отговорност по чл. 290 от НК. Обещавам да говоря истината.

СВИДЕТЕЛЯТ Д. НА ВЪПРОСИ НА СЪДА: От 2011 година съм в Затвора Бургас. От същия период познавам и Д.П., като бяхме във втора зона с повишена сигурност и той пристигна около месец след мен.

В една килия не сме били с него, но сме били в един коридор в зоната за повишена сигурност. Бяхме заедно до получаване на окончателни присъди. От 2014 г. сме били настанени в девета група, която тогава се помещаваше на пети етаж. По това време килиите ни бяха една срещу друга. Всички килии са еднакви, само една килия на чистачите е по-различна, тя е по-голяма. Д. не беше в нея.

През периода 2011г.-2014 г. сме си общуваме с Д.. По принцип Д. е по-затворен човек, на малко хора споделя искрено, но му личеше колко му тежи. Няколко бяха нещата, които му тежаха – първото беше невъзможността да проведе свестен контакт с близките хора, защото стаята за свиждане е с лоши условия. В нея се събират десет лишени от свобода и до 40-50 човека посетители в една малка стая. Стаята за свиждане е около 8 м на 3 м, като през нея има и около половинметрова преграда между посетителите, на която има три реда мрежи – един ред от страна на посетителите и две мрежи долепени една до друга от страна на затворниците. Аз от него знам още от периода от 2011 г., че майка му и баба му, които са му единствени останали роднини, са болни и двете жени и му е трудно да има свиждане дори да имат желание. Ако дойдат, не може да проведе нормален контакт с тях.

Другото, което му тежеше, беше здравословното състояние, защото когато дойде в затвора нямаше проблеми със здравето. Някъде 2013 г. мисля, че беше изведен за операция и присъдата беше прекъсната, за да се възстанови да има някаква годност да търпи наказание според медицинския персонал на затвора, но наистина беше трудно за него, въздух не му достига, нямаше желание да се храни. Лично съм говорил с него да го убеждавам да се храни, защото трябва да има сили.

Другото, което всички го знаем, са условията на живот в самия затвор. През този период от време в тяхната килия, която е около 20 кв. м. са приблизително между 15 и 18 човека. В началото на 2015 г. беше преместена девета група на друг етаж и Д. беше преместен на друг етаж. Аз мога да дам обяснения за периода за девета група. Част от девета група я преместиха и хората, които съдят държавата, ги разделиха.

С Д. сме били заедно до края на м. януари началото на м.февруари 2015 година.

В девета група докато беше на петия етаж, както казах, килията е около 20 кв. м. и в нея пребиваваха от 15 до 18 човека, според това дали има освободен и дали е попълнена бройката. По разположение леглата са по две в двата края и едно напреки, на три вишки и средното спира изцяло слънчевата светлина. В останалото пространство е багажът на лишените от свобода, кофи, върху които се седи, ползват се като столчета и масички. Кофата е универсален съд в затвора – за пране, за готвене, за седене и за тоалетна включително. През това пространство се теглят и направените от чаршафи простори, защото няма къде да се сушат дрехите. И на малкото останало пространство, ако има и пушачи, въпреки че се отварят прозорците, няма въздух.

Кофата, която вечер използваме за тоалетна, не е оградена. Обикновено около вратата на помещението се слага кофата за тоалетна. Няма прегради никакви.

Хигиенизирането се извършва само благодарение на лишените от свобода. Ако се разберат в един ден да чистят, се вади целият багаж и се чисти с препарат, който те са закупили. Ако в килията има хора, на които не им прави впечатление, може въобще да не се чисти. На същия етаж има такава килия, която никога не е чистена, само се мете сутрин.

До 2014 г. се пръскаше от затворници с препарат под съмнение. Този препарат нямаше ефект. Хлебарките се разхождаха и денем, и нощем, имаше огнища от дървеници. Те по принцип са по-големият проблем от хлебарките понеже всяка вечер лишените от свобода, включително Д., аз и другите, получаваме между 5 и 10 ухапвания и за цял месец цялото тяло е в рани. Минавали са комисии, показвали сме живите паразити, без резултат. Едва през 2015 г. имаше пръскане в затвора от професионална фирма, но не мога да кажа какъв е ефектът в неговия коридор. Около м.октомври 2015 г. беше, защото в това време бях в по-малък коридор с по-малко паразити.

През 2014 г., след едни от големите дъждове се беше наводнила кухнята и освен хлебарки и дървеници бяха плъзнали плъхове и мишки, които се разхождаха свободно и ядяха от общия казан на етажа, разположен в тоалетната, а мишките свободно влизаха в килиите, защото винаги има процепи. Ядат от храната, късат дрехи, документи.

АДВОКАТ К.:На етажа, на който бяхте с Д. в отделни килии, имаше ли отделни тоалетни?

СВИДЕТЕЛЯТ Д.: Тоалетната е обща за цялата група. Разположена е в края на групата на пети етаж. Има три клекала за цялата група, която беше тогава около 100 човека.

АДВОКАТ К.: Душове имаше ли?

СВИДЕТЕЛЯТ Д.: Отделно помещение за баня няма. Преди тоалетната общо помещение с мивка с три чешми и два душа, но проблемът е, че нямаше налягане на водата. Налага се да се чака да се качи налягането до душовете. Лятно време се случва дори когато няма баня да няма налягане и трябва да се чака да напълним вода дори за пиене. Тогава се къпехме с кофа. Понеже ако тече вода, налягането стигаше само за чешмите и ние пълнехме в кофи и разреждахме горещата вода.

АДВОКАТ К.: Оплаквания от здравословни проблеми чували ли сте от него и как тези условия му влияеха?

СВИДЕТЕЛЯТ Д.: Главните му проблеми бяха с операцията, която претърпя на белия дроб. Има затруднено дишане поради недостатъчно свеж въздух в килията. Случвало се е заради някоя настинка да слезе до медицинската служба, но лекарствата са аналгини и парацетамол. Медицинските прегледи са по график, независимо дали имаш температура, дали имаш сериозни проблеми, казват: „Днес не ти е ден за преглед.“

АДВОКАТ К.: Нямам други въпроси към свидетеля Д..

ЮРИСКОНСУЛТ Ч.: Нямам въпроси към свидетеля Д..

ПРОКУРОР МАРИНОВА: Нямам въпроси към свидетеля Д..

Поради изчерпване на въпросите, съдът приключва разпита на свидетеля Д..

ПРИСТЪПВА към разпит на свидетеля С.С.Л..

СВИДЕТЕЛЯТ Л.: Предупреден съм за наказателната отговорност по чл. 290 от НК. Обещавам да говоря истината.

СВИДЕТЕЛЯТ Л. НА ВЪПРОСИ НА СЪДА: Познавам Д. от м. януари 2016 г. В една килия сме с него. Мен ме настаниха тогава в килия, в която беше и Д.. Ние общуваме с него. Спяхме един до друг и си говорим. Той постоянно е с помпички, които да му помогнат да диша и се оплаква от болки в белия дроб.

Д. е много затворен. Не ми е разказвал за други проблеми, освен че баба му е починала наскоро. Баба му не е идвала на свиждане или поне аз не знам.

В тази килия бяхме до април месец. Бяхме 15-16 човека в килията, а килията да е около 30 кв. м.

Вечер заключват в 20:00 часа, в 20:10 часа минава последната проверка. Тоалетна са две кофи до вратата, които се виждат от всеки ъгъл на килията. Не са оградени, няма параван, мирише гадно, задух просто е ужас. Сутрин отключват в 6:10 часа.

Два пъти в седмицата имаме право за баня след обед от 13:00 часа до 16:30 часа и работи само един душ. На етажа сме 100-115 човека.

Ние си купуваме веро и сами си чистим килиите. Всеки има график кога да чисти килията.

 

На въпроса на съда: Пръскат ли за хлебарки и дървеници?, свидетелят Л. показва ръцете си. На дясната ръка са следи от ухапвания.

СВИДЕТЕЛЯТ Л.: Миналата седмица пръскаха, но пръскането все едно, че ги активира. Стана още по-лошо.

АДВОКАТ К.: Килията на кой етаж е?

СВИДЕТЕЛЯТ Л.: На втори етаж.

АДВОКАТ К.: Отоплена ли беше през м. януари-м.февруари?

СВИДЕТЕЛЯТ Л.: Зимата пускат парното сутрин около 20-30 минути и толкова на обед и вечер.

АДВОКАТ К.: Каква температура се поддържа в килията?

СВИДЕТЕЛЯТ Л.: Хладно е в килията, аз зимата съм с три одеяла и пак ми е студено.

АДВОКАТ К.: Прозорците уплътнени ли са?

СВИДЕТЕЛЯТ Л.: Не може да се каже, че са уплътнени. Където минават тръбите за парното има отвори и когато над нас килията я мият, водата свободно се стича по тръбите на парното. Получава се влага и мухъл и дишаме много трудно Аз също имам астма и знам какво е.

АДВОКАТ К.: Имате ли впечатление как тези условия се отразяваха на здравето на Д.?

СВИДЕТЕЛЯТ Л.: Плесента, която се получава по тръбите, мухълът, влагата се отразяват много зле на белия дроб.

Д. се оплаква от болки в белия дроб.

АДВОКАТ К.: Нямам други въпроси към свидетеля Л..

ВЪПРОС НА СЪДА: На Вас идват ли Ви на свиждане?

СВИДЕТЕЛЯТ Л.: Да.

ВЪПРОС НА СЪДА: Да разкажете как изглежда мястото за свиждане?

СВИДЕТЕЛЯТ Л. Вкарват в стаята за свиждане около 10 човека затворници. През три мрежи гледаш роднините си и от другата страна, ако пуснат повече роднини, се събират по 20-30 човека. Нищо не се разбира, не можем да се чуем, не можем и да се видим, защото мрежата съвсем пречи. Застъпват се мрежите и почти нищо не може да се види.

ЮРИСКОНСУЛТ Ч.: В началото на Вашето изложение казахте, че Д. диша с помпичка. Ако знаете да кажете дали администрацията на затвора му осигурява тази помпичка?

СВИДЕТЕЛЯТ Л.: Доколкото знам той частично плаща тези помпи, които използва, за да може да диша.

ЮРИСКОНСУЛТ Ч.: Нямам други въпроси към свидетеля Л..

ПРОКУРОР МАРИНОВА: Нямам въпроси към свидетеля Л..

 

Поради изчерпване на въпросите съдът ПРИКЛЮЧВА разпита на свидетеля Л..

ПРИСТЪПВА към разпит на свидетеля И.К.Д..

СВИДЕТЕЛЯТ Д.: Предупреден съм за наказателната отговорност по чл. 290 от НК. Обещавам да говоря истината.

СВИДЕТЕЛЯТ Д. НА ВЪПРОСИ НА СЪДА: Познавам Д. от 2014 година. Не мога точно да кажа от кой месец, от пролетта на 2014 г. го познавам.

Не бяхме в една килия с него, бяхме на един етаж. От пролетта на 2014 г. два месеца бяхме в различни килии, но на един етаж. След това бяхме заедно в една килия с Д.. Все още сме заедно в една килия.

В килията бяхме последно 10 човека. Цялата 2015 г. бяхме 10 човека вътре. Килията да е 3 метра – десет вишки има вътре.

Вечер ни заключват в 19:30 часа, сутрин отключват в 6:00 часа. През това време през нощта имаме кофи за тоалетна. Кофите не са оградени, стоят до вратата.

На баня ходим два пъти през седмицата за по малко, много хора сме на етажа. Душовете са три, ама те не стигат.

Има хлебарки, мишки, дървеници има, които хапят. Мишките ядат дрехите, хлебарките лазят храната, мишките я ядат. Последно пръскаха за хлебарки преди около няма и 20 дена, малко са изчезнали, но не са изчезнали нацяло и е мръсотия.

За чистенето си има чистач, който е от затворниците. На него му дава препарати отрядната. Един път на месеца дават препарати и не стигат. Дават един сапун на месец на един човек – да се пере ли, да се къпе ли, какво да прави.

В стаята за свиждане има 10 стола. Те са циментирани в земята. Не може да се чуем, защото има мрежа между нас. Отсреща се събират много хора. Например на мен ми идва на свиждане един човек, има хора, на които им идват на свиждане по двама, по трима. Ние сме десет и те като влязат близките по двама-трима се събират около 20 човека и не можем да се чуем, да се виждаме. Трябва да седим на столовете, не ни дават да стоим прави да се доближаваме до мрежите.

Д. много много не общува с нас. Има си проблеми, скоро загуби баба си. Майка му не е добре, доколкото ми е разправял с инсулт. С Д. си казваме по някаква приказка, но не общува много. Преди да се изместя от килия № 217 в килия № 213, му се приходило в тоалетна по голяма нужда, но не е можел и се е стискал цяла вечер. Искал да ходи по голяма нужда и едва се сдържал и след това му се карали, защото миришело, но какво да прави, болен е с половин бял дроб.

АДВОКАТ К.: Нямам въпроси към свидетеля Д..

ЮРИСКОНСУЛТ Ч.: Нямам въпроси към свидетеля Д..

ПРОКУРОР МАРИНОВА: Нямам въпроси към свидетеля Д..

 

ЮРИСКОНСУЛТ Ч.: Представям и моля да приемете като доказателства по делото справка, подписана от заместник-началника на затвора Бургас; становище от Ивелина Николова Лекова – ИСДВР; заповед за заместване; медицинска справка за Д.В.П., епикриза амбулаторен лист от 25.02.2016 г. амбулаторен лист, подписан от д-р Владимир Грънчаров; амбулаторен лист от 11.04.2016 г.; резултати от изследване XR (Пулмография); декларация за информирано съгласие; епикриза от хирургично отделение на Специализирана болница за активно лечение на лишени от свобода за престоя през м. януари 2016 г. и епикриза от Клиника по гръдна хирургия.

АДВОКАТ К.: Да се приемат представените от процесуалния представител на ответника доказателства.

ПРОКУРОР МАРИНОВА: Нямам възражения да се приемат представените доказателства.

АДВОКАТ К.: Представям и моля да приемете амбулаторен лист от 27.06.2016 г. на името на доверителя ми за неговия психиатричен статус към настоящия момент.

ЮРИСКОНСУЛТ Ч.: Дотолкова, доколкото това е извън процесния период и касае м. юни тази години, възразявам да бъде приет тъй като отново казвам е извън процесния период. Други доказателства от моя страна няма да соча, но по отношение на тези доказателства, които съм представил, искам още един път да заявя, че в настоящата искова молба претенциите са относно битовите условия и стаята за свиждане. В тази искова молба няма претенция за медицинското обслужване в Затвора Бургас, затова моля Вие да прецените дали са относими.

ПРОКУРОР МАРИНОВА: Нямам искания по доказателствата. Считам, че не са налице пречки да бъде прието представеното от процесуалния представител на ищеца доказателство.

 

СЪДЪТ намира че, следва да приеме като доказателства по делото представените от юрисконсулт Ч. в днешно съдебно заседание документи, както и представеният заверен препис от амбулаторен лист №163/27.06.2016 година.

Предвид липсата на други доказателствени искания следва да приключи съдебното дирене и даде ход на устните състезания, затова

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото представените от юрисконсулт Ч. в днешно съдебно заседание документи, описани по-горе в протокола, както и представения от адвокат К. заверен препис от амбулаторен лист №163/27.06.2016 година.

ПРИКЛЮЧВА съдебното дирене.

ДАВА ход на устните състезания.

 

ИЩЕЦЪТ П.: Поддържам си иска. Бил съм м.януари в хирургично отделение в Софийска болница за лишени от свобода, където не съм получил никакво лечение, дори аналгин не съм получил. В болницата само ми стана по-зле, не ми оказаха никакво лечение.

Поддържам исковата си молба изцяло. Моля да я уважите.

АДВОКАТ К.: Моля да уважите исковата претенция така, както е заявена и в двата й пункта – както за унизителните условия, при които е поставен в килията и условията в бани, тоалетни, и в затвора изобщо, така и за условията в помещението за свиждане.

Моля да ми бъде предоставена възможност да представя кратки писмени бележки в подкрепа на искането си.

Моля да бъде присъдено и адвокатско възнаграждение по Наредбата за минималните адвокатски възнаграждения.

ЮРИСКОНСУЛТ Ч.: Уважаема госпожо председател, моля да отхвърлите изцяло предявения иск като недоказан и неоснователен. Аргументите ми в тази насока са следните: първо, по отношение на стаята за свиждане ищецът е предявил такъв иск по административно дело №953/2014 г. по описа на Административен съд Бургас, където с решение на същия съд претенцията за условията в помещението за свиждане е отхвърлена изцяло. На следващо място, от гласните доказателства, които бяха събрани днес чрез разпита на тримата свидетели, които описаха условията в Затвора Бургас, на въпрос как тези условия са се отразили на ищеца, тримата отговориха: „Болеше го белия дроб, гърдите.“

По отношение на тези претенции за болки в белия дроб ищецът е водил дело против Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“,  където бе допусната и назначена съдебно-медицинска експертиза, която по безспорен начин установи, че условията в Затвора Бургас и заболяването, което той има на белия дроб, нямат нищо общо, тъй като е от много по-рано. Ако счетете за необходимо, мога да посоча номера на това дело, тъй като в момента не съм готов да го кажа.

Моля за срок за писмени бележки.

АДВОКАТ К.: Решенията и на двете дела не са влезли в сила.

ПРОКУРОР МАРИНОВА: Уважаема госпожо председател, считам, че предявеният иск е частично основателен. Считам, че с оглед събраните доказателства би могло да се приеме за установено, че действително е основателна претенцията за неимуществени вреди в резултат на лошите хигиенно-битови условията в затвора. В този смисъл, обаче, считам че размерът, който претендира ищецът, е твърде завишен, поради което обезщетението следва да бъде определено на основание чл.52 от ЗЗД по справедливост. В останалата част считам иска за неоснователен и  недоказан, поради което моля да го отхвърлите.

 

Съдът ПРЕДОСТАВЯ на страните 10-дневен срок в писмен вид да изложат допълнителни аргументи в подкрепа на застъпената от тях позиция по спора и ОБЯВИ, че ще се произнесе в срок.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 12:27 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                                      СЪДИЯ: