ПРОТОКОЛ

 

 

Година 2018, 03.07.                                                                    град Бургас

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД        Х АДМИНИСТРАТИВЕН СЪСТАВ

На трети юли                                              две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА ДРАГНЕВА

 

Секретар: Йовка Банкова

Прокурор:  Христо Колев

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Драгнева

Административно дело 463 по описа за 2018 година

На именното повикване в 11:39 часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ В.К.Б., редовно призован, се явява лично.

За ОТВЕТНИКА Главна дирекция „Изпълнения на наказанията” гр.София, редовно призован, представител не се явява.

За Окръжна прокуратура гр.Бургас, редовно призована, се явява прокурор Колев.

Явяват се СВИДЕТЕЛИТЕ Й.И.И. и Т. Ж.И..

СТРАНИТЕ: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ДОКЛАДВА:

ПОСТЪПИЛИ са писмени доказателства под опис с молба вх.№6357/07.06.2018г., представени от ответника.

ИЩЕЦЪТ: Да се приемат представените доказателства. Да се разпитат свидетелите.

ПРОКУРОРЪТ: Да се приобщят представените доказателства, като относими към делото. Да се разпитат свидетелите.

Съдът по доказателствата,

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА представените с молба вх.№6357/07.06.2018г. от писмени доказателства под опис.

ПРИСТЪПВА към разпит допуснатите свидетели и съдът снема самоличността им, както следва:

Й.И.И. -.,

Т. Ж.И. -.,

И двамата български граждани, несемейни, осъждани, неосъждани за лъжесвидетелстване, без дела и родство със страните. ПРЕДУПРЕДЕНИ  за наказателната отговорност по чл.290 от НК за лъжесвидетелстване. ОБЕЩАВАТ да говорят истината.

Съдът ПРИСТЪПВА към разпит на свидетеля Й.И., като другия свидетел беше изведен от съдебната зла.

СВИДЕТЕЛЯТ Й.И. на въпроси на съда: От затвора го познавам Б.. През 2002г. бях в затвора. Изкарах 17 години за 100 кг кафе и ги излежах ден за ден - 17 години. Пуснаха ме 2007г. в началото, излязох от с.Житарово. После влязох 2011г.. Държаха ме два пъти по 8 месеца и после ме пуснаха и после ме вкараха през м.04.2014 г. и оттогава съм в затвора. С Б. съм бил в една килия като бях 8 месеца през 2011г. в затвора. Сега не сме в една килия. От тогава не съм бил с него в една килия. В една килия където бяхме с Б. предимно около 20 човека сме били в килията. Килията беше около 4м. на 4м. Мисля, че 20 човека са много за една килия. В килията няма течаща вода и тоалетна. Имаше хора, които спят по двама на легло. Аз съм 35 години в затвора и от 35 години не помня да е било добре. В момента съм в Дебелт, там условията са малко по-нормални и по човешки. 35 години не помня да е имало добри условия. Никога не са били добри условията. Такъв спомен нямам да са били по- добре, винаги е било пренаселено даже и по 40 човека сме били в една килия. Нямаме достъп до вода в килията. Пикаем, ходим по малка нужда в кофи, които са в килията. От 2000г. условията са малко по различни. Почнаха да отварят килиите през деня в 8,30ч. до 19,30ч. и през деня можем да отидем до тоалетна, където има 4 клекала, а в салона са сигурно не по малко от 100 човека. Нощно време ползваме кофи и си пълним вода в шише за пиене, защото няма друго. В банята влизаме по 20 човека, където има два душа. Те са три всъщност, но единият го няма, липсва. Топла вода само един път в седмицата има. В централния затвора направиха парова централа и има вода достатъчно. Не си спомням кога направиха паровата централа. В килиите има по принцип 4 крушки, но обаче коя изгоряла, коя не. Значи аз започвам да страдам от това, няма достатъчно светлина. Очите ми се развалиха от това нещо. Малки са прозорците. В килиите има по два прозореца, но те са малки около 1м на около 60см или 80 см. Климатизация няма в килиите. Проветряваме като сме отворени. Отваряме вратата за да може да влезе въздух. През лятото е страшно задушно. Лятно време не се стои. Зимата някъде работят радиаторите, а някъде не. Нямам думи да опиша чистота на баните и тоалетните. Много е зле. Има си човек, който отговаря за това нещо, но не си гледа работата. Само с вода се чистят тоалетните. От тази присъда забелязах, че има не хлебарки, а едни гадинки, но са много лоши. Те не умират, те са едноклетъчни. Два-три пъти пръскаха, но те не умират. Нямат умиране. Храната в затвора е сравнително добре, не мога да кажа, че съм гладувал.

ИЩЕЦЪТ: Нямам въпроси към свидетеля.

ПРОКУРОРЪТ: След 2012г. не сте били с Б. повече в една килия, така ли?

СВИДЕТЕЛЯТ Й.И.: Да, след 2012г. не сме в една килия, а в един коридор. Условията в килиите са едни и същи няма разлика в тях. В целия затвор е едно и също като има подобрение от две-три години.

ПРОКУРЪТ: Нямам други въпроси към свидетеля.

Съдът ОСВОБОДИ свидетеля Й.И., който беше изведен от съдебната зала и пристъпва към разпит на свидетеля Т. И., който беше въведен в съдебната зала.

СВИДЕТЕЛЯТ Т. И. на въпроси на съда: Познавам Б. от 2012г., от както съм в затвора. Били сме в един отряд, в един коридор. В една килия не сме били, но те всички килии са еднакви. Килиите са, тази в която аз бях е около 22 квадрата. Бяхме 27 човека в тази килия. В.Б. беше до нашата килия и бяха повече хора на същата площ. Килията на Б. беше 403 на четвъртия етаж. В килиите имаше железни вишки на които спим. Вишките бяха на три етажа до юни месец 2017г.. Течаща вода няма в килиите, тоалетна няма. По малка и голяма нужда от вечерта 20 ч. до 6ч. сутринта, това го правихме в кофи. През другото време бяха отворени килиите и ползвахме в общото помещение тоалетната и банята. В банята стоеше казана с боклука и като пуснат топлата вода вторник и четвъртък вътре ставаше задръстване. Столовата беше също в окаяно състояние. То имаше гише от където си взимахме храната. Столовата се ползваше за простор. В килиите също имахме два прозореца, които са 50см. на 80см., с мрежа и решетка и притока на въздух е почти невъзможен за 30 човека в тази малка стая. Осветлението от 8 крушки само 2 работеха, другите бяха скъсани. Едната част на стаята беше тъмна, не беше достатъчно това осветление. Няма климатизация, проветрявахме като отваряме килията през деня, като вечер нямаше проветряване. Вътре в килията се переше и там се простираше, кой където намери, повечето си правиха простори. В килиите имаше маси, столове и шкафове и няма как да се разминем като тръгнем трябваше да се изчакваме. Подаването на топла вода е вторник и четвъртък от 13ч. до 15ч.. Няма хигиена в банята и тоалетната, там само с маркуча се минава. Препарати за тези работи нямаше. От време, на време се даваше хлорна вар и това е. Отоплението не е достатъчно. Пускаха три пъти на ден парното от 7ч. до 8ч. сутринта, на обяд от 13ч. до 14ч. и вечерта от 18ч. до 20ч., два часа. През останалото време трябваше да се завиваме с повече одеяла. Има дървеници и хлебарки, все още ги има. Пръскат, но с какво пръска не знам. Те като ги напръскат, озверят гадинките и още повече почват да хапят и не умират. Храната е много зле. Тя продължава да е същата, не е променена. Некачествена е. Като количество е повече, като качество е никакво. Даже в момента работя в кухненския блок в Дебелт. За 70 човека дават 4кг месо и това по 80 грама на човек трябва да се разпредели, няма как да стане. В Бургас е много зле столовата. Плъховете долу вървяха, всичко беше едно връз друго. Масите се почистват само с вода и парцал, без препарати. Никой почти не оставаше да яде в столовата заради мизерията и простори имаше, където се сушат дрехи. До 16.06.2017г. бяхме в затвора и после вече сме в Дебелт в един отряд с Б.. В Дебелт са по-добри условията. По някой път се пренаселва, но там по рядко.

ИЩЕЦЪТ: Нямам въпроси към свидетеля.

ПРОКУРОРЪТ: След като минаха проверките в затвора, подобриха ли се условията?

СВИДЕТЕЛЯТ Т.И.: След като минаха проверките нещата се получиха обратно, влошиха се условията. До 2014г. дървеници нямаше. Към края на 2014 г. тръгнаха дървениците и никой не може да убеди един затворник, че дървениците не са пуснати умишлено. Преди това имаше хлебарки, нямаше дървеници, сега стана две в едно.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам други въпроси към свидетеля.

Съдът ОСВОБОДИ свидетеля Т. И., който беше изведен от съдебната зала.

ИЩЕЦЪТ: Няма да соча доказателства. Нямам доказателствени искания. Да се приключи събирането на доказателствата.

ПРОКУРОРЪТ: Няма да соча други доказателства, но считам, че трябва да се представи възможност на процесуалния представител на ищеца да се запознае с извършените днес процесуални действия и евентуално да направи доказателствени искания.

ИЩЕЦЪТ: Адвокатът е запознат с делото. Считам, че няма смисъл да се отлага.

Съдът по доказателствата,

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА събирането на доказателствата.

ДАВА думата по същество:

В залата ВЛИЗА адвокат Р. - процесуален представител на ищеца. Съдът ЗАПОЗНА адвокат Р. с извършените до момента процесуалния действия.

АДВОКАТ Р.: Не възразявам с извършените до момента процесуални действия по делото. Няма да соча доказателства. Нямам доказателствени искания, поради което не възразявам по приключването на събирането на доказателствата.

ИЩЕЦЪТ: Моля да уважите иска ми.

АДВОКАТ Р.: Поддържам изцяло исковата молба и моля да бъде уважена така, както е предявен иска, в посочения размер. Моля, при постановяване на Вашия съдебен акт да вземете предвид доклада на Европейската комисия досежно битовите условия в затвора, извършени и направени в резултат на огледи на място в затвора Бургас.

ПРОКУРОРЪТ: Считам исковата претенция за процесуално допустима, но не доказана изцяло, поради което моля да бъде частично уважена, предвид представените от затворническата администрация доказателства за хранителен режим, за предоставено меню на лицето и за условията при които е било изтърпяло „Лишаване от свобода“.

СЪДЪТ счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе в законоустановения срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 12.10 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: