ПРОТОКОЛ

 

 

Година 2015, 23.09.                                                                    град Бургас

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                    ІV Административен състав

На двадесет и трети септември                 две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

СЪДИЯ: ГАЛИНА РАДИКОВА

 

Секретар: С.А.

Прокурор: ТИХА СТОЯНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Радикова

Административно дело номер 427 по описа за 2015 година

 

На именното повикване в 11:30 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ Г.А.Д., редовно призован, се явява лично.

 

ЗА ОТВЕТНИКА ПО ОСПОРВАНЕТО Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” при Министерство на правосъдието, редовно призован, се явява юрисконсулт Ч., редовно упълномощен.

 

За Окръжна прокуратура Бургас се явява прокурор Тиха Стоянова.

 

Явяват се свидетелите И.И.М., С.Н.К. и Р.Т.К..

 

СЪДЪТ, на основание чл.144 АПК във връзка с чл. 141 ГПК, указва на страните и на присъстващите в залата, че следва да спазват реда в съдебно заседание /изключени мобилни устройства; изразяване на становища и реплики, след предоставена от съда дума; задаване на въпроси към свидетели и вещи лица при спазване на установения процесуален ред и др./, да изпълняват разпорежданията на съда и да се въздържат от поведение и изказвания, които могат да бъдат определени като обида на съда, на страна, представител, свидетел и вещо лице.

Предупреждава ги, че при неизпълнение на така дадените указания, ще бъде налагана глоба на основание чл. 91, ал.1 ГПК във връзка с чл. 89, в размер от 50 до 300 лева.

 

СТРАНИТЕ: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

СНЕМА самоличността на явилите се свидетели, както следва:

И.И.М. – 27 години, български гражданин, осъждан за кражби и шофиране без книжка, в Затвора Бургас от 19.03.2011 г., без родство с ищеца. Предупреден за наказателната отговорност по чл. 290 от НК. Обещава да каже истината.

С.Н.К. – 41 години, български гражданин, осъждан за наркотици, в Затвора Бургас от 15.10.2014 г., без родство с ищеца. Предупреден за наказателната отговорност по чл. 290 от НК. Обещава да каже истината.

Р.Т.К. – 64 години, български гражданин, осъждан за документ с невярно съдържание, в Затвора Бургас от м. юни 2014 година. Предупреден за наказателната отговорност по чл. 290 от НК. Обещава да каже истината.

 

Съдът ОТСТРАНИ от залата свидетелите С.Н.К. и Р.Т.К. и ПРИСТЪПВА към разпит на свидетеля И.И.М..

 

СВИДЕТЕЛЯТ М. НА ВЪПРОСИ НА СЪДА: В Затвора Бургас изтърпявам наказание от м. март 2011 година.

Познавам Г. от м. ноември 2014 г. В момента съм в килия 2013, шеста група. С Г. сме заедно в една килия  от края на м.октомври или началото на м.ноември, с точност не мога да посоча, но оттогава съм с Г.Д. в една килия. В килията сме стигали до 24 човека. За този период от м. ноември 2014 до м. февруари 2015 година не знам колко сме били най-много и колко най-малко. Сега сме 14 човека в килията. В килията са 17 легла в момента. Когато ставаме 24 човека, слагат допълнителни легла.

В килията има прозорци. Зимата не се отварят, сега се отварят.

Може да се измием когато ни са отворени вратите. Сутрин от 6 до 7:30 часа са отворени вратите. Тогава е времето за тоалет и закуска. Вечер заключват от 5 до 6 часа, след това ни отварят в 6 часа до 8 часа вечерта и в 8 часа вечерта затварят и не ни отключват до сутринта. В 6 часа сутринта ни отварят.

В тоалетна ходим в кофа. Няма вода. Мястото, където е кофата, не е заградено и няма осветление. Спират тока вечер в 12 часа в момента, иначе зимата го спират в 10 часа вечерта.

Седмично имаме възможност да се къпем два пъти – във вторник и четвъртък. Ползваме три или четири душа. Около 200 човека приблизително сме на етажа.

В тези помещения хигиената се поддържа много зле. Отходнита води от тръбите на третия етаж текат на втория етажа. Това става в банята и тоалетната. Мие се, но постоянно тече.

До скоро не работеше пералнята и сами си перем чаршафите в кофи в помещението, където се къпем.

Хлебарки, мишки и дървеници постоянно ни лазят .

Сега стават 11 месеца както съм на този етаж, преди 20 дена минаха да пръскат за дървеници.

Не обръщат никакво внимание относно медицинското обслужване. Трябва да се записваме предварително сутрин рано в определени дни – в един или два дни. По график трябва да се разболяваш.

Храната не става за ядене.

Не си спомням да сме приказвали с ищеца за това кой как се чувства. Оплаквали сме се един на друг. Той се оплаква, че го хапят някакви работи, не може да спи и го лазят.

АДВОКАТ А.: Имало ли е период докато сте били в една килия с Г., в нея да е имало 24 човека?

СВИДЕТЕЛЯТ М.: Да.

АДВОКАТ А.: Какви „някакви работи” са го полазели?

СВИДЕТЕЛЯТ М.: Виждал съм когато отваря шкафа и му скочи една мишка отгоре, той изкрещя, изплаши се. Хлебарки са го лазели, дървеници са го хапали.

АДВОКАТ А.: Когато имате спешна нужда от медицинско обслужване, оказвана ли е такава и специално на Г. знаеш ли дали се е налагало?

СВИДЕТЕЛЯТ М.: Нямам спомен.

АДВОКАТ А.: Хигиената в помещенията – в килията, в коридорите, в столовата, от кой се осъществява?

СВИДЕТЕЛЯТ М.: От назначени чистачи, които са лишени от свобода.

АДВОКАТ А.: Тези лишени от свобода, които трябва да поддържат хигиената дават ли им препарати, стирки?

СВИДЕТЕЛЯТ М.: Дават им. Стирки им дават. Дават в едни шишета препарати „Медикс”. Те ги дават постоянно, но тези чистачи обикновено ги използват за техните си помещения, а не за коридора, за столовата, за тоалетната.

АДВОКАТ А.: Каква е хигиената в столовата?

СВИДЕТЕЛЯТ М.: Не знам, аз не съм влизал. Не зная каква е хигиената, защото не се храним там. Аз си взимам храната и си я нося в спалното помещение. Ако искаме да се храним, не може да се съберем целият коридор, защото е малко помещението.  Масите не са повече от 7-8 по 6 човека на маса.

АДВОКАТ А.: Знаете ли дали са минавали санитарни инспектори да проверяват за хигиената някога?

СВИДЕТЕЛЯТ М.: Минавали са някога, но никой не ни е казал какви са. Просто се оглеждат. Мисля че два пъти са минавали за периода, в който сме двамата в една килия. Нищо не се е променило след тези проверки.

АДВОКАТ А.: Откакто Г. е завел дело, нещо променило ли се е в санитарно-битовите и хигиенни условия?

СВИДЕТЕЛЯТ М.: Не.

АДВОКАТ А.: Самите условия в Затвора Бургас как въздействат на Вас?

СВИДЕТЕЛЯТ М.: Много тежко, защото не можеш да заспиш, хапят те някакви работи и тъкмо заспиш мине мишка през теб. Липсва тоалетна. При толкова хора може ли да ходиш в кофа? Това ни унизява.

АДВОКАТ А.: Нямам други въпроси към свидетеля М..

ЮРИСКОНСУЛТ Ч.: Били ли сте свидетел Г. да има нужда от медицинска помощ докато сте били двамата заедно и ако е имал нужда от такава, дали му е отказана?

СВИДЕТЕЛЯТ М.: Не си спомням за такъв случай.

ЮРИСКОНСУЛТ Ч.: Нямам други въпроси към свидетеля М..

ПРОКУРОР СТОЯНОВА: Нямам въпроси към свидетеля М..

 

Поради изчерпване на въпросите съдът ОСВОБОЖДАВА свидетеля М. и ПРИСТЪПВА към разпит на свидетеля С.Н.К..

 

СВИДЕТЕЛЯТ К. НА ВЪПРОСИ НА СЪДА: Познавам Г. от 15.10.2014 г. Заедно сме в една килия от тази дата. За този период най-много сме били някъде 23-24 човека, а най-малко 20-21. Помещението е 24 кв.м. Леглата са на три вишки. Навсякъде е с вишки. Има железни шкафове и тъй като няма място, са един върху друг. Има три прозореца – 50-60 см високи и с дължина 1 м. Зимата ги отваряме през деня да влезе въздух, защото пушим вътре, а вечер са затворени.

Килията се чисти с метла и със стирка. Използваме препарати като си купим.

Чаршафите са лично наши и ние преценяме кога да ги сменяме. В килията простираме прането.

Нямаме столове и използваме за сядане кофи. Вечер тоалетната ни са две кофи по 10 литра. Тези кофи, които ползваме за тоалетна, ги слагат всяка вечер до вратата преди затваряне на вратите и сутринта се изнасят като ни отворят.

Два пъти в седмицата може да ползваме баня – във вторник и четвъртък. Топла вода има за четири часа. Ние сме около 160-170 човека в коридора. Това е и времето за пране, защото има топла вода през друго време има само студена.

Имаме голям проблем с мишки, дървеници и хлебарки (свидетелят показва ръцете си с червени обриви). Нахапан съм от дървеници.

По принцип имаме столова, но тя е колкото една килия 24 кв.м. и 180 човека не можем да се храним там. Взимаме си в пластмасови купички и се храним в килиите.

За медицински преглед се записваме, мисля че два пъти в седмицата имаме възможност да се запишем за преглед, а вече по спешност, когато имаме оплаквания, старшината преценя да ни заведат при медицинско лице. Спомням си, че Г. имаше само проблем със зъбите и доколкото се спомням зъболекарят му извади здрав зъб, нещо такова беше. Другите му оплаквания бяха ухапвания от дървеници като мен, друго не помня. През този период когато съм бил с него не е извършвана дезинфекция, не са пръскали срещу хлебарки и дървеници. Няколко пъти се обърнахме към отрядната и тя каза да пишем жалби направо до София за мишките и дървениците и ние писахме и преди 15-20 дни, след нашите жалби предполагам, пръскаха.

Всеки един, не само Г., може да Ви каже, че се чувства подтиснат от мизерията и от обстановката.

АДВОКАТ А.: Освен подтиснатост, изпитвали ли сте и чувство на унижение?

СВИДЕТЕЛЯТ К.: Унижение да, да пикаеш в кофа е достатъчно голямо унижение.

АДВОКАТ А.: Има ли климатизация и вентилация?

СВИДЕТЕЛЯТ К.: Не, даже ни завариха на вратите капандурите.

АДВОКАТ А.: Бихте ли казали на съда, ако сте ползвали столовата, каква е хигиената в нея?

СВИДЕТЕЛЯТ К.: Доста зле. Постоянно са мазни масите.

АДВОКАТ А.: Препарати дават ли да се почистват тези маси?

СВИДЕТЕЛЯТ К.: Там има хигиенисти на коридора, които следва да почистват и столовата, обаче те не я чистят. Хигиенистите са затворници. Чистят я, но се чисти само с вода. В месеца на всеки един се раздава по един сапун.

АДВОКАТ А.: След като напръскаха, знаете ли за какво?

СВИДЕТЕЛЯТ К.: За дървеници и хлебарки.

АДВОКАТ А.: Какво се случи?

СВИДЕТЕЛЯТ К.: Същата работа, няма резултат от пръскането срещу дървеници и хлебарки.

АДВОКАТ А.: Някога виждали ли сте санитарен инспектор да минава?

СВИДЕТЕЛЯТ К.: Не, не съм видял.

АДВОКАТ А.: Какво е качеството на храната?

СВИДЕТЕЛЯТ К.: Бих казал, че качеството на храната е зле. Не знам дали тези, които готвят, имат удостоверение за готвач. Вечер храната не е достатъчна. Безвкусна е.

АДВОКАТ А.: По колко хляб ви дават и достатъчен ли е?

СВИДЕТЕЛЯТ К.: Не е достатъчен. Един хляб се реже на пет парчета и на всеки се пада едно парче на хранене. Фактически по около две филийки.

АДВОКАТ А.: Самите ястия като количество достатъчни ли са?

СВИДЕТЕЛЯТ К.: Не.

АДВОКАТ Р.: Когато поискате преглед, успяват ли всички да минат и какъв е прегледът?

СВИДЕТЕЛЯТ К.: Зависи, ако има много болни, не могат да минат всички. Изписват рецепти за лекарства, които да донесат роднините. Ние ги даваме на тези, които идват на свиждане. В администрацията разполагат с аналгин, аспирин, лекарства от първа необходимост. За обривите ни дават хапчета алергозан и някакво мазило ни дават да се мажем.

АДВОКАТ А.: Старшината, който преценя дали имате нужда от медицински преглед, дали има медицинско образование?

СВИДЕТЕЛЯТ К.: Мисля че няма. Не зная какво е образованието на старшината.

АДВОКАТ А.: Нямам повече въпроси към свидетеля К..

ЮРИСКОНСУЛТ Ч.: Нямам въпроси към свидетеля К..

ПРОКУРОР СТОЯНОВА: Нямам въпроси към свидетеля К..

 

Поради изчерпване на въпросите съдът ОСВОБОЖДАВА свидетеля К. и ПРИСТЪПВА към разпит на свидетеля Р.Т.К..

СВИДЕТЕЛЯТ К. НА ВЪПРОСИ НА СЪДА: Познавам Г.Д., не си спомням на коя дата дойде, но от както е в Затвора Бургас сме в една килия. Мисля, че преди Нова година беше, но не мога точно да посоча.

За този период тогава не намаляваха, само се увеличава. Бяхме до 22-23-24 човека в килията. През този период не сме били по-малко. В момента сме по-малко. Сега лятото намаляха. Сега сме 15 човека.

Леглата бяха на три етажа наредени. Прозорците бяха плътно затворени. 24 човека пушат, аз не бях пушач и не можете да си представите как го преживях. Вътре нямаше въздух. В тази килия, освен кревати и шкафчета, има и масички, където се храним, защото в столовата не може да се влезе. Отделно има опънати простори и всички си сушат другите. Просто няма въздух. Прозорците не се отварят. Имаше нещо като прозорче на вратата, което го завариха след това и то не се отваря. Единствено от там влизаше светлина и въздух, но го затвориха.

Тоалетна са кофи. Затворени сме от 7-7:15-7:20 часа вечерта, защото мият коридора и сутрин до 6:30 часа. Тези кофи не са оградени. Бяхме сложили нещо като параван, за което ни направиха моментално забележка и не се разрешава.

В столовата не се храним, защото хигиената беше под всякаква критика. С един парцал се забърсват масите, вдигат се и това е. Масите са много мазни. Освен това са недостатъчно – бяхме 150 човека на 7 маси и е невъзможно всички да минат. Препарати не се дават. Стирки няма, защото няма пари. Метла е събитие да се снабдим с такава и лопатки нямаше.

Медицинско лице една година откакто бях аз не беше влизало и скоро влезе и беше много учудено, че сме нямали климатик, вода. Работи в затвора и не знае какви са условията в затвора. Представете си за какво отношение става въпрос.

Хлебарките са най-малкият проблем. Те са по-безобидни, докато дървениците, то и в момента мога да покажа навсякъде съм наяден. Вечерно време получавам 15-20 ухапвания. Почти не може да се спи. За мишките не разрешават отрова да не се злоупотреби. Капани също не се разрешават, може би, за да пазим мишките. Откакто съм в килията, преди 20 дни пръскаха, но няма никакъв ефект, но в оня период не са пръскали. Понеже се вдигна много голям шум, че е ужас от хлебарки и мишки и когато зададохме въпроса „Защо не се пръска?”, отговорът беше, че два пъти били пръскали, не са платили и отказват да пръскат.

Медицинското обслужване по същия начин, за да отидеш на лекар трябва да се запишеш сутрин рано, защото ако се запише късно може да не минеш. Два или три пъти са викали линейка за мен. Иначе след 4:30-5 часа след обед, като си отиде медицинското лице, няма лекар.

През този период на Г. му ставаше зле. Не всякога се обаждаше, просто дърпаше паравана, ние знаехме, че му е лошо. Но е ходил на лекар. Не знам какви са му проблемите, но знам, че е ползвал там услугите, но като види, че са 20-30 човека, се отказваше и минаваше на самолечение.

Не сме били близки с Г. и той не е споделял с мен личните си преживявания от престоя в Затвора Бургас.

АДВОКАТ А.: Кажете на съда Вие самият как се чувствате от условията в затвора, какво предизвикват у Вас?

СВИДЕТЕЛЯТ К.: Не се чувствам човек, не съм предполагал, че ще попадна в такива условя. Най-елементарни условия за живот няма вътре. Може би тази сграда трябва да се разруши и да се направи нещо. След като съм лишен от свобода не съм лишен от човешки права.

За банята – по два пъти в седмицата два-три часа за 170 човека не виждам как може да минат, като се има предвид, че някои не са виждали вода вътре и в помещение 3м на 2м представете се за какво къпане става въпрос. Аз специално рядко ползвам банята. Топля вода в кофа в килията и така се къпя. Няма течаща вода в килията. Ако вечер ползваме кофите няма къде да се измием. Бяха дали някакво мляко целият коридор, дори целият затвор, имаше разстройство. Няма да Ви кажа за какво става въпрос – в две кофи 20 човека.

Няма паник-бутон. Ако на някой му стане лошо, трябва да чукаш и викаш, за да отворят.

АДВОКАТ А.: Кой преценя при спешна медицинска нужда?

СВИДЕТЕЛЯТ К.: Дежурният преценява. Той е офицер, може би. Той няма медицинско образование. Медицинско лице след 5 часа след обед няма.

АДВОКАТ А.: Има ли климатизация, вентилация?

СВИДЕТЕЛЯТ К.: Не, няма.

АДВОКАТ А.: Отопление има ли?

СВИДЕТЕЛЯТ К.: Има едно радиаторче, което го надуват ужасно много и след като се спре, става невероятен студ. Пускат го един или два пъти през деня. Не мога да преценя за колко време, най-много час-два.

АДВОКАТ А.: Когато се наложи да се излезе на проверка как се прави?

СВИДЕТЕЛЯТ К.: Изчакваме се, трябва да си легнал на кревата и така. В коридора да излезеш не става, защото тоалетната е отворена и мирише много.

АДВОКАТ А.: С какво ви лекуват в вътре затвора?

СВИДЕТЕЛЯТ К.: Ако те боли глава – аналгин, ако имаш температура – парацетамол и ако те боли стомаха – ранитидин, мисля че друго няма.

АДВОКАТ А.: Известно ли Ви е Г. да е търсил медицинска помощ?

СВИДЕТЕЛЯТ К.: Да, но за какво не знам.

АДВОКАТ А.: Когато сте нахапи от дървеници, с какво ви лекуват?

СВИДЕТЕЛЯТ К.: С нищо. Имаше хора, които искаха да ползват външен лекар. Аз специално ходих на кожен, но това не помогна.

АДВОКАТ А.: Качеството и количеството на храната какви са?

СВИДЕТЕЛЯТ К.: Според мен е много недостатъчно. Доколкото чувам в други затвори хлябът е 1/4, а при нас 1/5. Аз съм на диета и ако човек е на диета и може да хапне от тази храна, аз се учудвам. Примерно бял ориз с маслини. Оризът е каша, на топка. Картофите – само картофи без сол, те не са и сварени.

АДВОКАТ А.: Нямам други въпроси към свидетеля К..

ЮРИСКОНСУЛТ Ч.: В началото на показанията казвате, че прозорците не се отварят. Може ли да уточните?

СВИДЕТЕЛЯТ К.: Може, но студът е невероятен. Когато сложат на три нива вишките, не могат да се отварят.

ЮРИСКОНСУЛТ Ч.: Нямам други въпроси към свидетеля К..

ПРОКУРОР СТОЯНОВА: Нямам въпроси към свидетеля К..

 

Поради изчерпване на въпросите съдът ОСВОБОЖДАВА свидетеля К..

 

АДВОКАТ А.: Нямаме други доказателствени искания.

ЮРИСКОНСУЛТ Ч.: Нямам други доказателствени искания. Моля да се приключи събирането на доказателства.

ПРОКУРОР СТОЯНОВА: Моля съдът да направи служебна справка и да установи по колко административни дела Г.Д. е ищец и дали има препокриване на периодите и основанията.

ЮРИСКОНСУЛТ Ч.: Ако той има други дела, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” винаги е ответник, аз съм на около 80 дела процесуален представител, щях да знам. Заявявам, с оглед искането на прокурора, че този ищец няма други дела, по които Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” да е ответник.

ИЩЕЦЪТ Д.: Това е единственото дело, което съм завел срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” за посочения в исковата молба период.

ПРОКУРОР СТОЯНОВА: При тези изявления на ответника и ищеца, оттеглям искането и нямам други доказателствени искания.

СЪДЪТ, като взе предвид становището на страните, намира че следва да приключи съдебното дирене и даде ход на устните състезания, затова

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИКЛЮЧВА съдебното дирене.

ДАВА ход на устните състезания.

 

АДВОКАТ А.: Уважаема госпожо съдия, моля да уважите исковата молба така, както е предявена, ведно с направените уточнения, тъй като претенциите са основателни и доказани.

Моля да присъдите на доверителя ни разноските по делото.

Ще представя подробна писмена защита.

ЮРИСКОНСУЛТ Ч.: Оспорвам изцяло по основание и размер исковата молба.

Правя възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение, като считам, че няма реално доказателство за направено такова плащане.

Моля да отхвърлите исковата молба и да присъдите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” юрисконсултско възнаграждение.

Ще се възползвам от правото за представяне на писмени бележки.

ПРОКУРОР СТОЯНОВА: По своето правно основание претенцията е основателна. Аз възразявам срещу размера на предявения иск. Считам, че в тази част той е неоснователен и съдът следва по вътрешно убеждение и според практиката на съда да определи разумно обезщетение, като вземе предвид обстоятелството, че чл. 46, ал. 3 ЗИНЗС влиза в сила м. януари 2019 година, като вземе предвид, че за лошата хигиена в Затвора Бургас допринасят и самите те и като отчете противоречията между показанията на самите свидетели. Докато, например свидетелят К. твърди, че прозорците не се отварят, другите двама са дали показания в обратен смисъл. Също противоречие има по отношение на медицинското обслужване и по отношение на храната, където също самите затворници я приготвят. Възраженията бяха относно качеството на приготвяне на храната, не толкова по отношение на нейната калоричност.

 

СЪДЪТ предоставя на страните възможност в 14-дневен срок от днес да изложат допълнителни аргументи в защита на застъпената от тях позиция по спора и обяви, че ще се произнесе в законоустановения срок.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 12:24 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                                      СЪДИЯ: