ПРОТОКОЛ

 

 

Година 2018, 03.07.                                                                     град Бургас

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       VІ-ти административен състав

На трети юли                                            две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛИЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА

 

Секретар: Стоянка Атанасова

Прокурор: Тиха Стоянова

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Александрова

административно дело номер 3469 по описа за 2017 година.

 

На именното повикване в 11:12 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ М.Н.Д., редовно призован, се явява лично, доведен от Областна дирекция „Охрана“ и с представител по пълномощие адвокат Р., надлежно упълномощена с представено по делото пълномощно.

Ответникът Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ при Министерство на правосъдието, редовно призован, не изпраща представител.

Прокуратурата на Република България, чрез Окръжна прокуратура – гр. Бургас, се представлява от прокурор Стоянова.

Явяват се призованите свидетели Ц.Г.И. и Д.И.З..

 

Съдът, на основание чл.141 от ГПК, във вр. с чл.144 от АПК, УКАЗВА на пълномощниците на страните, както и на всички лица, които присъстват в залата, че следва да спазват реда в съдебно заседание (изключени мобилни устройства, изразяване на становища и реплики, след предоставена от съда дума, задаване на въпроси към свидетели и вещи лица при спазване на установения процесуален ред и др.), да изпълняват разпорежданията на съда и да се въздържат от поведение и изказвания, които могат да бъдат определени като обида на съда, на страна, на представител, на свидетел и на вещо лице.

Предупреждава всички участници в процеса, че при неизпълнение на така дадените указания, ще им бъде наложена глоба на основание чл.91, ал.1, във вр. с чл.89 от ГПК в размер от 50 лв. до 300 лв.

 

СТРАНИТЕ: Да се даде ход на делото.

На основание чл.142, ал.1 от ГПК, във връзка с чл.144 от АПК и поради липса на процесуални пречки за даване ход на делото, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Съдът ДОКЛАДВА, че след предходно съдебно заседание по делото е постъпила молба от процесуалния представител на ответника, с която са придружени писмени доказателства във връзка с указанията на съда от предходното съдебно заседание – писмо от началника на затвора, справка от Деян Д. Русинов – ИСДВР; медицинска справка; здравен  картон и копие от амбулаторен лист на ищеца.

 

АДВОКАТ Р.: Нямам възражение да се приемат представените доказателства. Няма да соча други доказателства. Моля да пристъпим към разпит на свидетелите.

ПРОКУРОР СТОЯНОВА: Да се приемат представените доказателства. Нямам доказателствени искания.

 

По доказателствата съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА представените от ответника писмени доказателства, съгласно опис в придружителното писмо на л. 54 от делото.

 

Съдът изведе от залата свидетеля Д.И.З.. В залата остана свидетелят Ц.Г.И..

 

Съдът ПРИСТЪПВА към разпит на свидетеля И., като снема самоличността му, както следва:

Ц.Г.И. – *** години, осъждан, неосъждан за лъжесвидетелстване, без родство със страните.

Предупреден за наказателната отговорност, която носи по чл. 290 от НК за лъжесвидетелстване. Обещава да говори истината.

 

Разпитан каза:

 

АДВОКАТ Р.: Знаете ли за какво сте призован?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Да.

АДВОКАТ Р.: Бихте ли казали през кой период сте били в една килия или заедно в затвора с ищеца?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Десетина дни май месец 2016 г.

АДВОКАТ Р.: Условията, в които сте били заедно с ищеца, същите ли са били, както в другите килии?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Да. Малки килии, горе-долу около 20 кв.м. килия. За килия № 304 говоря. Не бяхме в една килия с ищеца, бяхме в един коридор, а неговата килия е 304. През този период имаше около 15-16 човека в килията. Леглата са на три реда. В килията няма тоалетна и мивка, в кофа се уринира. По голяма нужда вечер, когато са заключени килиите, се ходи в кофа. Иначе има обща тоалетна през деня, когато са отворени килиите. Килиите са заключени от 6:30 часа до 7:30 часа. Заключват ги сутрин за един час, след обед за един час са заключени и вечер от 8:30 часа до 6:30 часа сутринта са заключени. През това време се ходи до тоалетна в кофата. Докато някой ходи до тоалетна – по голяма и по малка нужда, другите в килията го виждат.

Общите тоалетни  имат три-четири клекала. Има четири по принцип, обаче в някои случаи капе от тръбите от горния етаж и може да се ползват само три. Идват, поправят ги за един-два дни и пак прокапват. Инсталациите бяха много стари и нямаше как да се направят. Сега би трябвало да е по-добре. Сега аз съм в Дебелт.

Топла вода имаше вторник и четвъртък от 9:30 часа до 16:30 часа. Банята горе долу е 10 квадрата. Вътре има три душа. От време на време работят всички. Когато се пуснат и трите понякога няма налягане. Понякога се използват само два душа, когато няма налягане на водата. Тези душове са за цялата група от 80-90 души.

Има три-четири мивки. Тя е една обща мивка с три-четири чешми.

В неговата килия има три прозореца по метър и петдесет, примерно, на метър, нещо такова, не мога да кажа с точност. Те се отварят, но просто са много на високо и трябва да се качиш на нещо високо, за да ги отвориш.

В килията има много паразити – дървеници, хлебарки, мишки съм виждал. Пръскат, но с това, което пръскат, не върши работа. Те се крият в дюшеци и възглавници и като пръскат, след два дена е още по-лошо. Още, и още има такива работи.

Аз бях в една килия 2016 година началото на май за десетина дни с ищеца. През другото време той беше на друг етаж. Преместиха го при нас. След тези дни аз излежах присъдата и ме пуснаха. Сега съм по друга присъда.

АДВОКАТ Р.: Казвате, че прозорците са били метър на метър и половина. Имало ли е достатъчно приток на слънчев светлина, на чист въздух?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Не, за толкова малко място с толкова много хора вътре, особено като се заключат килиите става ад ако е лято.

АДВОКАТ Р.: Лятото има ли климатизация?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Отваря се вратата, за да стане течение или ако на някой му донесат вентилатор.

АДВОКАТ Р.: През зимата как се отоплява?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: С два радиатора цялата килия, с парно.

АДВОКАТ Р.: А колко време през цялото денонощие сте имали парно?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Спират го, пускат го. Сутрин го пуска до 10-11 часа и после го спират. Вечер го пускат към 8 часа и пак го спират и след това посред нощ до сутринта. Това е за цялата сграда. Сградата е на два етажа. Парното е общо. Пускат го за целия затвора, както и  водата, когато я пускат, я пускат за едното крило, примерно. Долният  и горният етаж по едно също време имат вода от една страна. От другата мисля, че нямат. Топла вода има във вторник и четвъртък.

АДВОКАТ Р.: Къде се храните?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: В столова.

АДВОКАТ Р.: Каква е хигиената в столовата?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Под всякаква критика. Има момчета, които бършат масите, но просто не им дават достатъчно препарати. Едно за препаратите и друго за тези, които бършат масите, защото не всички правилно изпълняват задълженията си.

АДВОКАТ Р.: Храната беше ли достатъчна?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Не. Един хляб на пет парчета се разделя и 300 грама черпак ядене, примерно боб, леща. Един черпак е порцията за един човек. Ако ястието не е  течно, примерно един кренвирш за закуска и малко масло или закуска – една баничка, една кифла.

АДВОКАТ Р.: Разнообразна ли беше храната?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Примерно понеделник дават боб вечерта, вторник – леша, сряда – зелен боб, четвъртък – ориз. Месо дават на обяд – пилешко, свинско, риба, кюфтета и кебапчета, наденица. По две кюфтета на човек и по една наденица.

АДВОКАТ Р.: Ищецът оплаквал ли Ви се е от лошите битови условия?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Да. Той ми споделяше, че е много гъсто населено и трудно се храни.

АДВОКАТ Р.: Имаше ли вид на човек, който страда от тези условия?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Да, всички страдат от тези условия. Страдането му се изразява в нервност. Там сме принудени да живеем с други хора. Някои се къпят, други не и миришат, а си принуден да живееш с тези хора.

Споделял ми е, оплаквал ми се е, че еди си кой мирише, че еди си кой не си мие ръцете. В такава килия с 15 човека на три легла няма как примерно да слязат тези, които са на втори и трети етаж. Трябва да седнат на леглото на първия етаж, а когато човек не се мие и не се къпе…

АДВОКАТ Р.: Само от съкилийниците или от лошите условия, в които е поставен, Ви се е оплаквал?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Всичко се натрупва. Примерно отива в тоалетната, тръбите капят от горния етаж. Това нещо все пак изнервя хората. Или примерно отключват на сутрин, отиваш да си миеш ръцете, те хиляда човека, трябва да чакаш ред.

ВЪПРОС НА СЪДА: В кое време на деня, когато килиите са отключени, знаете, че като отидете до тоалетна и баня, няма да чакате?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Никой не знае кога да отиде в тоалетната. В повечето случаи чакаш някой да свърши работата, тогава влизаш. Когато са 80-90 човека и има три клекала, в повечето случаи се чака. В смисъл, когато отидеш, трябва да изчакаш някой да излезе.

АДВОКАТ Р.: Нямам други въпроси към свидетеля И..

ПРОКУРОР СТОЯНОВА: Нямам въпроси към свидетеля И..

 

Поради изчерпване на въпросите, съдът приключи разпита на свидетеля И.. Същият беше изведен от залата.

 

Съдът въведе в залата свидетеля Д.И.З. и пристъпва към изслушването му, като снема самоличността му, както следва:

Д.И.З. – *** години, осъждан, неосъждан за лъжесвидетелстване, без родство със страните. Предупреден за наказателната отговорност, която носи по чл. 290 от НК за лъжесвидетелстване. Обещава да говори истината.

 

Разпитан каза:

 

АДВОКАТ Р.: Знаете ли за какво сте призован?

СВИДЕТЕЛЯТ З.: Да.

АДВОКАТ Р.: През кой период с ищеца сте били в една килия?

СВИДЕТЕЛЯТ З.: С ищеца бяхме заедно 2014 г. и 2015 г. Аз 2013 г. влязох в затвора и бяхме много отряди. Смених четири отряда в този период и не мога да кажа точно периода. Мисля че беше 2014 г. и 2015 г. Не мога да конкретизирам периода, защото съм сменил четири отряда.

АДВОКАТ Р.: Условията в килията, в която сте били с ищеца, същите ли са като другите в корпуса?

СВИДЕТЕЛЯТ З.: Да. С ищеца бяхме в една килия. Мисля че беше № 415.

ВЪПРОС НА СЪДА: Опишете какво представлява килията.

СВИДЕТЕЛЯТ З.: Всички пушеха. Насекоми имаше много. Не разбирам от квадрати, не искам да излъжа и не знам колко е. Малка е, много по-малка от тази зала, не мога да кажа точно. Имаше вишки, имаше много хора. През този период имаше много хора – постоянно влизаха и излизаха хора. И по 6-7 човека сме били, и по 15 човека сме били. Повече време бяхме по 15 човека.

Килията има прозорци. Мисля че два прозореца имаше, малки, много малки. Прозорците се отваряха.

Имаше една кофа желязна до вратата за всички хора и за всички нужди – и по голяма, и по малка. През деня беше отворено. Имаше тоалетна в отряда, която беше много мизерна. Като седнеш по-голяма нужда, гледаш как зад теб са правили запетайки. Нямаше тоалетна хартия. Рядко чистеха. Тоалетните трябваше да ги чистят чистачи от затворниците.  Имаме такива хигиенисти и пак нямаше ефект. Тоалетните работеха понякога. Някога бяха задръстени. Идваше някой и ги чистеше. Явно чистачът хваща някой от затворниците и идва да ги чисти.

Тоалетните бяха три или четири, една до друга. Мисля че бяха четири. В момента съм в бургаския затвора. Сега във всяка килия има тоалетна.

ВЪПРОС НА СЪДА: Опишете какви бяха тогава, като сте били заедно 2014-2015 г. душовете. Имаше ли такива? Как се къпехте, кога имаше топла вода?

СВИДЕТЕЛЯТ З.: Вторник и четвъртък имаше топла вода, но нямаше постоянно. С кофи се къпехме. Слагат се кофи, връзваха се с парцали. Душове нямаше. Стана бой, сбиха се цигани и изпочупиха всичко. Душове нямаше, кофи се връзваха с парцали и се пълнеха с вода – топла и студена. Даже се изгорихме от топлата вода. Къпехме се 20 човека в баня 20-30 кв.м. Имаше мивки, но бяха изкъртени кранчетата.  Не си спомням колко бяха мивките, мисля че две.

ВЪПРОС НА СЪДА: Колко човека бяха, които трябваше да ползват  тази баня и тоалетна?

СВИДЕТЕЛЯТ З.: Били сме по 160-170-190 човека в отряда.

ВЪПРОС НА СЪДА: Разкажете за паразитите.

СВИДЕТЕЛЯТ З.: Беше голям  ужас. Хлебарките сами сменяха каналите на телевизора. Освен хлебарки, имаше мишки много, беше пълно. Много мишки имаше. Ние не сме оставяли храна в килиите, просто беше мизерно. Имаше мишка, която вечер повдигаше един капак, една ламарина. Голяма мишка, като котка беше.

Никога не са пръскали за хлебарки. За тези две години не съм видял никога да пръска. Сега пръскат. Сега се махнаха хлебарките, дойдоха дървениците.

ВЪПРОС НА СЪДА: Леглата имаха ли чаршафи, дюшеци?

СВИДЕТЕЛЯТ З.: Легла нямаше, имаше вишки. Това ако му кажете, че е легло – продънени, с железа. Изкриви ми се гърба. Имаше дюшеци, но и те бяха мизерни. Тогава имаше и хлебарки. През възглавницата минават, през ушите, не може да се спи. Беше горещо. Сега е много добре след ремонта.

Караха ни да ядем в столовата. Пейките бяха мизерни, мръсни. Манджата се разлива по тях. Подстригваха се в столовата. Никой не чисти. Караха ни там да ядем като прасета. Не знам кой трябваше да чисти. Чистеха затворници. Администрацията определя кой да чисти, но тя не пращаше никой. Назначаха хора по списък, но налице нямаше никой. Пишат примерно мен, П. И. П.в, но ние не чистим.

АДВОКАТ Р.: Препарати осигурявани ли са ви за почистване?

СВИДЕТЕЛЯТ З.: Такова нещо не съм виждал никога. Сега вече дават препарати  за тоалетна, прах, сапуни. Тогава такова нещо е нямало. На никого нищо не са давали. Не знам с какво са почиствали. Идваха с кофи, не знам с какво бяха.

АДВОКАТ Р.: През зимния период с какво се отоплявахте?

СВИДЕТЕЛЯТ З.: Пускаха парно по два пъти на ден 15-20 минути да ни замажат очите. През другото време лягаме и се завиваме с одеялата.

АДВОКАТ Р.: Дрехи давали ли са ви?

СВИДЕТЕЛЯТ З.: Не.

АДВОКАТ Р.: През лятото имало ли е достатъчно приток на чист въздух и проветрение?

СВИДЕТЕЛЯТ З.: Имало е период съм накисват чаршафа със студена вода и съм лягал на земята. Тези условия бяха същите и за ищеца.

АДВОКАТ Р.: Храната достатъчна ли беше?

СВИДЕТЕЛЯТ З.: Всеки обича да си хапва малко повече. Не беше достатъчно, не беше хубава манджата. Даже чистачите обираха месото и на нас дават само чорбата.

ВЪПРОС НА СЪДА: Всеки ден ли даваха месо?

СВИДЕТЕЛЯТ З.: Не всеки ден даваха месо. На седмицата дават по един път риба, картофи. Не разбирам кое е пилешко и кое е свинско, не знам какво е. Котки ли колят, чувал съм такива работи.

АДВОКАТ Р.: Нямам други въпроси към свидетеля З..

ПРОКУРОР СТОЯНОВА: Нямам въпроси към свидетеля З..

 

Съдът приключи разпита на свидетеля З. и същият беше изведен от залата.

 

АДВОКАТ Р.: Няма да соча други доказателства.

ПРОКУРОР СТОЯНОВА: Нямам искания за събиране на доказателства.

 

С оглед становището на страните за липса на други искания по доказателствата, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ход на устните състезания.

 

АДВОКАТ Р.: Уважаема госпожо председател, моля да уважите исковата претенция в претендирания размер. Също при постановяване на решението моля да имате предвид доклада на Европейския комитет, който е публикуван на сайта на министерството, който е извършен въз основа на оглед, направен в затвора през процесния период, с което се потвърждават битовите условия, които сме изложили в самата искова молба.

ИЩЕЦЪТ Д.: Искам да добавя за Д. и Ц.,

че сме били в различно време в различни отряди – с единия в един отряд, а с други в друг отряд по различно време.

ПРОКУРОР СТОЯНОВА: Уважаема госпожо съдия, считам, че исковата молба е неоснователна и следва да се остави без уважение. За да е налице основателност на исковата молба по чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ, трябва да се установи по един безспорен и категоричен начин бездействие от страна на администрацията на затвора. Видно от събраните доказателства, показанията на двамата свидетели са противоречиви, относно условията в затвора  Бургас, като според единия е имало много дървеници, според втория е имало хлебарки и мишки, но не и дървеници. Освен това противоречиви са показанията по отношение на отоплението, което е централно и се пуска едновременно за всички изтърпяващи наказание лишаване от свобода в един и същ час и по едно и също време сутрин, както и след обед. Освен това следва да се отчете обстоятелството, че ищецът е пребивавал и в затворническо общежитие от открит тип, където условията на изтърпяване на наказанията са значително по-различни от тези в затвора Бургас. Действително във всяка от килиите е нямало течаща вода, както и тоалетна. Същите действително са се ползвали само денем, а след часа за проверка –  19:00, до 6:30 часа са ползвани само кофи във вяска от килиите, тъй като са били заключени.  Отговаря на истината обстоятелството, че за всеки лишен от свобода не са осигурени по 4 кв. м. площ, каквото е изискването на чл. 43, ал. 3 от ЗИНЗС. Аз изцяло споделям становището, изразено в писмения отговор на администрацията на затвора по този въпрос, тъй като съгласно § 13 от ПЗР  тази разпоредба следва да влезе в сила от 01.01.2019 г. Видно от чл. 20, ал.3 от Правилника за прилагане на ЗИНЗС е регламентирано, че на лишените от свобода се осигурява постоянен достъп до санитарен възел и течаща вода, като в заведенията от закрит тип ползването на санитарен възел и течаща вода се осъществява в спалните помещения. Съгласно § 6 ПЗР на Правилника за прилагане на ЗИНЗС тази норма влиза в сила три години след приемането на програмата по § 11 от ПЗР на ЗИНЗС и поради наличието на отлагателни условия през периода, за който се претендира обезщетение за неимуществени вреди, затворническата администрация не е имала задължението да осигури постоянно течаща топла вода и 4 кв. м. площ за всеки лишен от свобода, още повече, че тя е длъжна да се съобразява с вътрешното законодателство на Република България и с волята на законодателя, изразена в закона. Освен това, видно от събраните доказателства и показанията на свидетелите в днешното съдебно заседание, самите затворници с поведението си са допринесли за влошаване на условията в затвора Бургас, като не са поддържали достатъчна хигиена в килиите, както и в столовата за хранене. С оглед на казаното до тук  считам, че не са налице  настъпили вреди, както и няма пряка и непосредствена връзка, ако приемете, че наистина има такива. Искам да се позова на решение № 569/16.01.2015 г. на Върховен административен съд по административно дело № 7207/2013 г., като посоча, че според свидетелските показания всичко, което е претърпял ищецът, представлява дискомфорт. Освен това искам да подчертая, че същият сам се е поставил в това положение да търпи това положение, тъй като, видно от справката на директора на затвора той многократно е постъпвал в затвора с оглед противоправното си поведение и след като е бил запознат не един път с условията в затвора Бургас.

РЕПЛИКА НА АДВОКАТ Р.: В практиката на българските съдилища се приема, че липсата на достатъчна жилищна площ, постоянен достъп до санитарен възел, достатъчен приток на слънчева светлина и възможност за проветряване е отклонение от подходящата жизнена среда на осъдения, независимо че през релевантни периоди не са действали разпоредбите на ЗИНЗС, регламентиращи минимална площ и условия, на които следва да отговарят условията в местата за лишаване от свобода.

 

 

Съдът, на основание чл.149, ал.2 от ГПК във връзка с чл.144 от АПК,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОБЯВЯВА устните състезания за приключили.

 

УВЕДОМИ страните, че ще ОБЯВИ решението си в разумен срок според чл. 6 от Европейската конвенция за защита правата на човека.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 12:04 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: