ПРОТОКОЛ

       

Година 2017, 20.11.                                                                          град  Бургас

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                   ДЕВЕТИ административен състав       

На двадесети ноември                              две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                    

                                   СЪДИЯ: ПАВЛИНА СТОЙЧЕВА

                                                                                                    

Секретар: Кристина Линова    

Прокурор: Тиха Стоянова

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Стойчева

Административно дело номер 2463 по описа за 2017 година.                     

На именното повикване в 14.14 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ А.С.Г., редовно уведомен, явява се лично.

 

         ОТВЕТНИКЪТ Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), редовно уведомен, не изпраща представител.

 

         Окръжна прокуратура гр.Бургас се представлява от прокурор Стоянова.

 

СВИДЕТЕЛИТЕ Г.В.Т. и Д.Я.Г., редовно призовани, явяват се лично.

 

ИЩЕЦЪТ: Не възразявам по хода на делото.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.   

 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки по движението на процеса, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

         ИЩЕЦЪТ: Подал съм искова молба до съда и я поддържам. За установяване на твърденията, които съм изложил в нея, моля да разпитате водените днес свидетели.

Освен разпит на свидетелите, нямам други доказателствени искания.

 

ПРОКУРОРЪТ: Исковата молба е процесуално допустима. Нямам искания за събиране на доказателства.

 

Съдът ПРИСТЪПИ и към разпит на водените днес свидетели, чиято самоличност снема както следва:

 

Г.В.Т. - 40г., български гражданин, несемеен, осъждан, без родство с ищеца, предупреден за наказателната отговорност по чл.290 от НК, обеща да говори истината;

 

Д.Я.Г. - 54г., български гражданин, несемеен, осъждан, без родство с ищеца, предупреден за наказателната отговорност по чл.290 от НК, обеща да говори истината.

 

Съдът ОТВЕЖДА от съдебната зала свидетелят Г..

ПРИСТЪПИ към разпит на свидетеля Т..

 

         Разпит на свидетеля Т.:

 

ИЩЕЦЪТ: Предоставям на съда да задава въпросите за фактите и обстоятелствата, които съм посочил в исковата ми молба.

 

         СЪДЪТ към свидетеля Т.: Вие също изтърпявате наказание лишаване от свобода в затвора в гр.Бургас. Познавате ли ищеца А.Г.; били ли сте в една килия и през кой период; какво представлява килията; как изглежда, опишете ни обстановката?

Свидетелят Т.: Да, познавам ищеца. Бяхме в една килия, но в момента не сме. Имаше период, когато бяхме заедно в една килия за 4 месеца. Килията е голяма 16 кв.м. В нея сме настанени 12 човека. Килията е без течаща вода, без тоалетна, без минимални хигиенни условия. Има 6 легла на по два етажа. Има шкафове, 2-3 маси, столове няма. Ползваме кофи за сядане.     Кофите ги ползваме и за пране. Вечер, след вечерна проверка имаме специални кофи, които след вечерната проверка ги използваме за тоалетна по малка и по голяма нужда.

СЪДЪТ към свидетеля Т.: Това означава ли, че ако през нощта някой започне да вика, за да излезе да ползва тоалетна, няма да му се отвори?

Свидетелят Т.: Абсурд. Освен ако не е животозастрашаващо. Но за нуждите, няма да стане.

СЪДЪТ към свидетеля Т.: Как си чистите килиите?

Свидетелят Т.: С лопатка, метла и кофа с вода и стирка. Дават се веднъж на месец препарати. Отива се при чистача, отговорникът на групата и той решава кога да даде и кога не. Не може по всяко време да се отива и да се иска препарат. Осигурява се един път месечно по усмотрение на отговорника, а не когато ние решим да си чистим.

СЪДЪТ към свидетеля Т.: Храната как изглежда, като количество, като качество?

         Свидетелят Т.: Като количество за някои може да е достатъчно, за някои - не. Един хляб се реже на пет човека. Самата храна първо се приготвя от хора, които меко казано нямат нищо общо с готварството, с изключение на цивилния готвач. И аз съм работил като готвач в общежитието в Житарово. Там се различава храната, защото в корпуса на затвора се готви за повече хора. Количеството месо, което се полага е 85г порцион на ден, говорим за обяд. В тези 85г влизат и кокалите и кожата на месото. Докато в Житарово месото се разпределя без кожи и без кокали по 85г. В корпуса няма такъв случай да ти се полага чисто 85г месо. Само кожи и кокали.

         СЪДЪТ към свидетеля Т.: По отношение на отопление, осветление в килиите, проветряване, имате ли оплаквания?

Свидетелят Т.: Сравнително е топло. Парното го пускат нормално. Може и малко повече, но е нормално. Проветряването си е наше задължение. Всеки си взима решение кога се проветрява и кога не. При положение, че вътре има 12 човека, вечерта, като се затвори вратата на килията, особено лятото, е трудно за дишане. Вътре простираме. Правят се въженца от скъсани чаршафи между леглата. Вторник и четвъртък има топла вода и ползваме тогава да се изперем. Дванадесет човека като изперат по една фланелка и едно долнище, чорапи и т.н., за чаршафи да не говорим и всичко това се простира на тези въженца. Пералнята в затвора е пусната (работи), но не се пере с прах. На всяко пране, поне трима имат скъсани чаршафи. Този, който работи в пералнята е незаинтересован.

 

         ИЩЕЦЪТ към свидетеля Т.: Искам да наблегне повече на кофите, които ползваме вечер.        

Свидетелят Т.: Това са пластмасови кофи по 10 литра, които се сменят, може би на 3-4 месеца един път и от самата урина, колкото и да ги миеш, се получава налеп подобен на котлен камък, а препарат за това не се дава. В краен случай, ако почнеш да правиш панаири, може да ти дадат нова, но може и години да изкараш с такива. През деня се съхраняват под мивките в умивалника, където хората си мият зъби, ръце и т.н.

         ИЩЕЦЪТ към свидетеля Т.: До сутринта какво се случва с тази кофа?

Свидетелят Т.: Това е пластмасова кофа с пластмасов капак и няма как да се херметизира. Цяла вечер се диша това. Тази кофа се ползва абсолютно всяка вечер. Има две кофи - едната се ползва за голяма нужда.

ИЩЕЦЪТ: Нямам повече въпроси.

 

         СЪДЪТ към свидетеля Т.: В килиите ли се храните?

Свидетелят Т.: На всеки етаж има столова и се храним там. Когато бяхме заедно с А. в една килия, в столовата бяха настанени хора и се ползваше като килия. Столовата беше вънка в коридора, масите за хранене бяха в коридора, където се пуши, хвърлят се цигари, мръсотия, масите не се мият с нищо и ти трябва да седнеш и да ядеш на тази маса. Предпочитам да ям в столовата, защото после килията трябва да се чисти, но как да седна да ям, като масата е мазна и който седне там, никой не си оставя хляба на масата, а всеки си носи вестник или салфетка, където да си остави лъжицата и хляба.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам въпроси към свидетеля.

 

Съдът ОТВЕЖДА от съдебната зала свидетелят Т..

ПРИСТЪПИ към разпит на свидетеля Г..

 

         Разпит на свидетеля Г.:

 

ИЩЕЦЪТ: По същия начин предоставям на съда да задава въпросите за фактите и обстоятелствата, които съм посочил в исковата ми молба.

 

         СЪДЪТ към свидетеля Г.: Вие също изтърпявате наказание лишаване от свобода в затвора в гр.Бургас. Познавате ли ищеца А.Г.; били ли сте в една килия и през кой период; какво представлява килията; как изглежда, да ни опишете обстановката?

Свидетелят Г.: Познаваме се с А.. Аз също изтърпявам наказание лишаване от свобода в затвора. В периода от 29.06. до 25.08 тази година заедно с А. бяхме в едно и също спално помещение. Килията е някъде, по моя преценка, с размери около 20 кв.м. Обитаемост на килията винаги е варирала между 12-15 човека. Вътре по принцип леглата са на два етажа, но е имало изключение през този период да има и три етажа. Прозорците на спалното са три, но са много малки - дължина около 1 метър и широчина около 50см,  три на брой. Видно е недостатъчно прекият достъп на дневна светлина и затруднява проветряването на спалното помещение. Повечето хора използват цигари и тютюн и когато си изперем дрехите (имаме единични простори, на които ги простираме) и те се одимяват от замърсения въздух. Много на ниско ниво е хигиената като цяло. Има много дървеници и хлебарки. Прекалено много. Правят дезинфекция, но това е много рядко. Има минимален ефект за около месец и после пак същото положение.

         Ползването на физиологични нужди става в пластмасови кофи за през нощта - от 20.00ч. от 6.00ч.. Използват се две кофи. През деня имаме достъп до обща тоалетна и умивалня. Не е проблем.

         Това са много стари кофи, използвани с години. Не са сменяни. Аз съм бил няколко пъти в затвора и  ги помня отпреди десетина  години. Ползват се много време. Кофите имат капаци. Замърсени са, състарени, дори да се чистят. Слагаме хлорна вар, но няма някакъв значителен ефект за тяхната дезинфекция. Има дежурен по спално, който внася кофите, почиства килията и на сутринта в 6 часа кофите се изнасят от спалното помещение. Течаща вода в килията няма. Може би след ремонта ще има, но през онзи период и сега все още килиите не са снабдени с течаща вода.

Има установен график за отоплението. Подава се сутрин и вечер по един час. Такова е разпореждането.

Храната горе-долу може да се каже не е съвсем добре, защото назначените на работа в кухнята не са квалифицирани работници. Те не разполагат със свидетелство за такива. Те са също лишени от свобода, които работят там и доколкото могат да се справят.

         Има пералня и перач, който събира чаршафите два пъти в месеца и там ги перем, доколкото се предоставят такива средства за изпиране на чаршафите и там имаме проблем.

На всеки етаж има столова. Но имаше един период от време, докараха нови затворници и освободиха столовата и я обособиха като спално помещение, а се хранихме в коридора. Това продължи около месец. Наложи се да ги преместят да спят в столовата, тъй като трябваше да започне ремонт на етажа.

 

         ИЩЕЦЪТ: Нямам въпроси към свидетеля.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам въпроси.

 

         ИЩЕЦЪТ: Свидетелите бяха доста изчерпателни. Да се приключи събирането на доказателства. Нямам повече искания. Ще се позова изцяло на изнесеното от свидетелите.

         ПРОКУРОРЪТ: Да се приключи събирането на доказателства.

        

 

Съдът по доказателствата

 

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ПРИЛАГА по делото представените от ответната страна писмени доказателства, представляващи справка от затвора в гр.Бургас и медицинска справка за лишения от свобода А.С.Г..

 

 

 

Като съобрази, че други доказателства по делото няма да се ангажират, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА събирането на доказателства.

Дава ход на делото по същество.

 

         ИЩЕЦЪТ: Моля да уважите исковата ми молба. Представих достатъчно доказателства за условията в затвора. Обществена тайна е какво представляват условията в затвора в гр.Бургас.

Не разделям роми и българи, но мисля, че всеки знае, когато се живее с такива хора и хигиената е два пъти седмично, какво представлява. При положение, че има 12 човека в спалното помещение, хигиената е нулева. Преобладават роми и няма как да вземем решение всички заедно по кое време да проветрим килията и кога да спазваме тишината.

Но има проблем и с дървениците. Това дървениците са животинки тип кърлеж и когато хапят не падат. Те са хиляди, многобройни са, хранят се постоянно. Не като се нахрани да падне като кърлежа, а това е непрекъснато. Получават се едни сърбежи и парене, все едно комар да хапе постоянно. Това е по цяла вечер. На другия ден няма как да се наспиш, защото сме 12 човека и един си пуснал музика, друг си пуснал телевизора или нещо друго.

Другото, което считам за особено неприятно са кофите. Сутринта се носи воня като в кравеферма.

Моля да уважите иска.

 

ПРОКУРОРЪТ: Считам, че искът е неоснователен е недоказан и моля да го отхвърлите като такъв.

Действително, за да е налице отговорност на държавата, чл.1, ал.1 от ЗОДОВ изисква кумулативно три предпоставки – незаконосъобразни действия или бездействия на органа или длъжностно лице, наличие на претърпени вреди, които трябва да бъдат преки и непосредствени и на трето място – пряка причинна връзка между тях. В конкретния случай за времето, през което е предявен иска по ЗОДОВ, същият считам неоснователен. Касае се само за състояние на дискомфорт, което изпитва ищеца. Няма настъпили каквито и да е вреди и такива не се доказаха и с показанията на свидетелите и от представените от ГДИН доказателства.

 

Реплика на ИЩЕЦА: Специално за медицинската  служба – първо не познавам нашата лекарка и не знам колко е компетентна тя. Първо, тя ми е объркала името в справката. Друго, тук пише, че в картона не са записани никакви болести. Старшините, които отговарят за нас имат книги за записване за прегледи. При самия лекар също има такава книга. Аз съм се вписвал в тези книги, и в двете почти всеки ден. Почти всеки ден съм ходил за хапчета, защото почти винаги страдам от главоболие. Не знам защо това не е отразено в справката. Вече почти една година съм в Бургаския затвор и картон не съм виждал и че е записано, че имам главоболие почти всеки ден.

 

Дуплика на ПРОКУРОРА: Със свидетелските показания не се установиха такива здравословни проблеми.

 

 

Съдът ОБЯВИ, че ще произнесе с решение в срок.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 14.50 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                 СЪДИЯ: