ПРОТОКОЛ

 

 

Година 2017, 26.04.                                                                               град  Бургас

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                              ІІІ-ти Административен състав

На двадесет и шести април                         две хиляди и седемнадесета  година

в публично заседание в следния състав:

 

 

                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧАВДАР Д.

 

 

Секретар: И.Л.

Прокурор:

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Д.

административно дело номер 2055  по описа за 2016 година

На именното повикване в 14.15 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „НМ ХОТЕЛ МЕНИДЖМЪНТ“ ЕООД представлявано от Р.Н.М., редовно уведомен, не се явява, представлява се от  адв.К., с представено пълномощно   по делото.

ОТВЕТНИКЪТ – ДИРЕКЦИЯ ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА БЛАГОЕВГРАД редовно уведомен,  изпраща за  представител ю.к.П..

   ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА А.Г.В. – редовно и своевременно призована, не се явява и не изпраща представител.

   ПО ХОДА НА ДЕЛОТО:

   АДВ.К. - Да се даде ход на делото

   Ю.К.П.- Да се даде ход на делото.

  Съдът  като взе предвид становището на двете страни намира, че липсват процесуални пречка за давен  ход на делото, поради което 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

          АДВ. К.- Водим свидетел, който молим да бъде разпитан  за спорните обстоятелства, около извършената проверка

Ю.К.П. - Не възразявам, моля да се пристъпи към разпита на  водения свидетел.

Съдът като взе предвид  становищата на страните и обстоятелството,  че свидетеля е допуснат в открито съдебно заседание, проведено на 22.02.2017 година  намира, че следва да пристъпи към разпита на свидетеля на когото снема самоличност, както следва:

П.Б.К.- Родена на *** година, българка,български гражданин, неосъждана,без родство или особени  отношения със страните по делото,ЕГН **********

Предупредена за наказателната отговорност по чл.290 от НК.

Обещава да говори истината

Съдът пристъпи към разпит на свидетеля К.

СВИДЕТЕЛЯТ  К.- Аз работя в „НМ Хотел мениджмънт“, като преди това беше „Зара ЕООД“ От 06.07.2015 година съм там. Назнаначена съм като касиер-счетоводител и изпълнявам задълженията си  по длъжностна характеристика от работодателя.

ВЪПРОС НА СЪДА- На 02.09.2016 година присъствахте  ли  на работа?

СВИДЕТЕЛЯТ  К. - Бях на работа сутринта.Когато отидах на работа подготвих граждански договор на А.В. и на по- късен етап към 09:00-10:00 часа я извиках  да подпише гражданския договор и да й кажа да дойде след обяд  за почистване на ресторанта. Това е упоменато в гражданския договор.

ВЪПРОС НА СЪДА-Кой  разпореди да се сключи този договор?

СВИДЕТЕЛЯТ  К. - Доведе я управителката на ресторанта за да помага за почистване на ресторнта,тъй като  разполагаме с малко  персонал, а имаме  „ол инклузив“: закуска от  08.00 до 10.00  часа, после от 12.00 до 14.00 часа-  обяд , следобедна закуска от 16.00 до 17.00 часа и от 18.00 часа е вечерята, всичко е на блок маса. Имаме топъл и студен блок. Освен ресторанта имаме и друго заведение - лоби-бар, който се намира на рецепция, имаме изнесена лятна градина навън, басейн и бербекю, изнасят  се безалкохолни, кафе- машина, но  се водят  към ресторанта.Ходят там, купуват сладолед, безалкохолно, бира и кафе.Предлагаме и алкохол, но те не ползват алкохол през деня.Управителят на ресторанта беше говорила с госпожа М..В.  не искаше на  трудов договор, защото е студентка и си е подала документи за работа като учителка. Това беше обстоятелството да не бъде назначена на трудов договор.Това ми каза М. и управителката на ресторнта.Ние нямаме стандартни договори, защото вписваме личните данни, аз си ги пиша, това е  от предишната счетоводителка, която е била там.Там се пише какво ще извършва,  за какъв период е възнаграждението. Този договор  се подписва от собственичката М. или от комплексния  управител С.С.. Аз само ги изготвям и  ги представям за подпис. Този договор мисля, че е подписан от С.С. и след това от А. Водиничарова.

ВЪПРОС НА АДВ.К.- Какво помните за извършената проверка на конкретната дата 02.09.2016 година?

СВИДЕТЕЛЯТ  К.-Спомням  си.Аз съм присъствала  на три проверки, като бяха общо четири.Понежа работя с кухнята  аз бях там.Персоналът са храни до 14.00 часа и после бях ходила до главния готвач,   взех си нещата  и тръгнах  към 14.30 часа   да излизам през ресторанта  и тогава ние имаме  две хладилни витрини, минавайки покрай  хладилнаната  витрина  я видях В..Аз я попитах  защо е  дошла по-рано.Тя ми каза, че е дошла по-рано,за да си вземе униформата и каза, че ще се подготви за работа. Да изпуши цигара и да пие кафе с колегите. По време на  прибиране в офиса, където  имаме едно фоайе, там бяха две дами и ги попитах какво търсят.Те ми казаха ресторнат и аз го  посочих.Влязох в моя офис и ми звънна стационарния телефон.Позвъни  ми главната готвачка и   тя ми каза, че имаме проверка от Инспекцията по труда.Аз им казах да не се притесняват,защото всички имат трудови договори, че всичко ще мине нормално.След това ми  звънна и Станкова от рецепцията и на тях им казах същото, че всички са с трудови договори.Това беше целия разговор с тях.След това дойде В., притеснена и ми сподели, че са я накарали да посочи, че е сервитьор.Тя ми каза,  че една от проверяващите – руса дама  я накарала да пише, че е сервитьор.Аз й казах, че има копие на  договора, подписан и там пише какво работи.Тя не го носеше в себе си и аз й го дадах.Може би десет минути съм я успокоявала.Може би защото й е първа проверка, тя чакаше с нетърпение да работи като учтелка и с тази цел не искаше да има трудов договор.Тя с пари не работи, тя няма достъп до системата - софтуера, тя няма  как да взима  поръчки.

ВЪПРОС НА АДВ.К. – Когато минахте през ресторанта имаше ли гости на хотела?

          СВИДЕТЕЛЯТ  К.- Нямаше никой.

ВЪПРОС НА АДВ.К. - Ако през това време  някой иска да му баде предоставена напитка?

СВИДЕТЕЛЯТ  К. - От горния бар, който е изнесен, който е към басейна, направо от горе се обслужва. Там е изнесен другия бар, за да се почиства.Много  е натоварено  и няма как  да се минава през ресторанта.

Тя единствено имаше една риза, без елек, защото няма как  цивилна да извършва дейност.Елеците изглеждат  на цвят екрю, а ризите са бордо.

ВЪПРОС НА АДВ.К. - Колко време след това дойде при Вас А.В.?

СВИДЕТЕЛЯТ  К.-Може би  едно 10  минути, но при мен стоя по-дълго време.

ВЪПРОС НА АДВ.К.-Знаете ли  дали са извършени проверка и по другите звена?

СВИДЕТЕЛЯТ  К. - Тръгнаха да проверяват в пералното, при администраторите, това бях информирана.

ВЪПРОС НА АДВ.К. - За достъп до счетоводна  документация потърсиха ли Ви?

СВИДЕТЕЛЯТ  К. – Не.

ВЪПРОС НА АДВ.К.-Имате ли изготвени графици?

СВИДЕТЕЛЯТ  К.- Всеки един обект има корково табло,  имаме график за месеца,  но ние имаме предварителен график по звена. Аз лично правя графиците  и аз правя общ график на рецепцията е,  с включен  ръководен персонал.

ВЪПРОС НА АДВ.К. -  Колко  човека работят на рецепцията?

СВИДЕТЕЛЯТ  К. - Имаме две момичета на рецепцията- Е.П. и М.В..Самата  А.  беше твърдяла,  че не иска трудов договор, защото си е подала документи в училище.Тя чакаше  всеки един момент да й се обадят и нямахме определен период колко ще им помага за почистването. Нямат външни гости достъп до хотела. Ние бяхме пълни.Проверката  продължи  може би около  половин, най- много един час.Администраторката  ми се обади и ми каза, че са тръгнали, каза ми  „ох, тръгнаха си вече“

          ВЪПРОС НА Ю.К.П. - Вие сте с място на работа в „НМ хотел мениджмънт“ ЕООД. Къде се намира Вашето работно място на територията на хотелския комплекс?

          СВИДЕТЕЛЯТ  К. - На приземния етаж, където е ресторанта,  където е пералното помещение. Нямам пряка видимист, но аз бях там, непосредствено преди да започне проверката.

ВЪПРОС НА Ю.К.П. - Можете ли да каже на коя дата е извършена  проверката- на 02.09.2016 г. или на 30.11.2016 г.?

СВИДЕТЕЛЯТ  К. - На 02.09.2016 година.

ВЪПРОС НА Ю.К.П. - Вие бяхте ли в ресторнта и  видяхте  ли предоставиха ли декларация на А.  В.?

СВИДЕТЕЛЯТ  К.-Не, не съм била по това време в ресторанта.

ВЪПРОС НА Ю.К.П. -  Вие лично възприехте ли  какво е правила В..Вие видяхте ли с очите си какво вършеше  В.?

СВИДЕТЕЛЯТ  К. -  Не.

ВЪПРОС НА Ю.К.П. -  Явно работите  отдавна,  значи Вие познавате униформите за различните позиции и длъжности?Има ли разлика между вида на работното облекло за сервитьори и бармани и вида на работното облекло на лицата, които се занимават с хогиената в хотела?

          СВИДЕТЕЛЯТ  К.-Да, камериерките имат  униформа в кремаво, за да почистват стаите в хотелската част.

ВЪПРОС НА Ю.К.П. – А.В. нали е била повикана за почистване, защо на В. е предоставена униформа за сервитьор, а не униформа за перасонала, който има вменени  задължения  за такъв вид дейност-почистване  ?

СВИДЕТЕЛЯТ  К.-Това е униформата за хората, които работят в ресторанта.

ВЪПРОС НА Ю.К.П.-Колко пъти г-жа В.  е идвала да работи в хотела?

СВИДЕТЕЛЯТ  К.- Нямам спомен, не мога да кажа.

ВЪПРОС НА Ю.К.П. – Изготвяли ли сте граждански договор друг път, за работа на  А.В.?

СВИДЕТЕЛЯТ  К.-Не си спомням, имаме доста хора на граждански договори,  няколко човека, но не си спомням  дали съм й правила   друг път граждански договор.

ВЪПРОС НА Ю.К.П. -Кой Ви възложи да изготвите гражданския договор?

СВИДЕТЕЛЯТ  К. - По принцип се иска разрешението от г-жа М. казаха, че управителката на ресторанта е говорила с госпожа М. и С.С. и е взето решение да се пусне граждански договор.Управителката на ресторанта ми каза, че се е договорила с М..

ВЪПРОС НА Ю.К.П. -  Искали сте  тя да положи труд ли,  изразяващ се в почистване на ресторанта?

СВИДЕТЕЛЯТ  К. – Да.

ВЪПРОС НА Ю.К.П.-Идвайки в обекта г-жа В.  трябваше ли да се съобразява с работното време на персонала в обекта?

СВИДЕТЕЛЯТ  К. – Не.

ВЪПРОС НА Ю.К.П. - От колко до колко часа трябваше да почиства?

СВИДЕТЕЛЯТ  К. - След 16.00 часа  и половина или пет без нещо и тя да  започне до почиства.

ВЪПРОС НА Ю.К.П. –В какво точно  се изразя да почиства ресторанта – на подовите настилки  или на маси или друго?

СВИДЕТЕЛЯТ  К.–Отсервирането  си го правят момичетата, тя  да помага за почистване на  подови настилки и на маси.Проверяващите са били три , аз  видях само двете жени. Те се лутаха  във фоайето, те  ми казаха, че търсят ресторанта и след това главната готвачка ми каза за проверката.В този период няма никой в ресторанта, нормално е да са те и тя веднага да ми каже.

ВЪПРОС НА Ю.К.П.-Единствената причина с В. да не бъде сключен трудов договор, както с останалите служители е това, че тя е отказала,  тъй като това възпрепятства нейни бъдещи работни планове?

СВИДЕТЕЛЯТ  К. – Да, точно така.

ВЪПРОС НА Ю.К.П. -Ако  госпожа В. беше изразила съгласие за тази дейност с нея да бъде сключен трудов договор, би ли се съгласила г-жа М. да бъде сключен трудов договор с А.В.?

          СВИДЕТЕЛЯТ  К. – Да, няма проблем.

Ю.К.П.- Уважаеми господин съдия, водим отново свидетелките Т.К. и  А. А..Моля да допуснете извършването на  очна ставка  за изясняване на обстоятелството дали К. е  присъствала на проверката  и е възприела или това, което изрази й е преразказано.Ние твърдим, че тази госпожа не е била там.

СВИДЕТЕЛЯТ  К. - Аз само ги видях там, не съм била на  проверката.

В съдебната зала бяха въведени разпитаните  в  откритото съдебно заседание, проведено 22.02.2017 година сведетели  Т.К. и  А. А., със снета по делото самоличност.

В показанията на  разпитания на днешното съдебно  заседание  свидетел и разпита на свидетелите  от проведеното съдебно заседание на  22.02.2017 година  са налични  противоречащи се твърдения, относно факти и обстоятелства, свързани с проверката  на хотел „НМ Xотел мениджмънт“ ЕООД, собственост на жалбоподателя, поради което

 

                                      О П Р Е Д Е Л И:

 

Допуска извършването на  очна ставка между явилите се свидетели  Предупреждава същите  за наказателната отговорност  по чл.290 от НК.

Обещават до говорят истината.

Съдът отведе от съдебната зала свидетелката Т.К..

Съдът пристъпи към очна ставка на свидетелите А.А. и  Петя К..

 

 

ВЪПРОС НА Ю.К.П. - Познавате ли се и  в какви отношения сте?

СВИДЕТЕЛЯТ К. – Не, не  се познаваме .

СВИДЕТЕЛЯТ А.- Не се познаваме,  виждали сме се на проверката.

ВЪПРОС НА Ю.К.П. - На 02.09. 2016 година имаше ли клиенти на заведението и  персонал, който да обслужва?

СВИДЕТЕЛЯТ А. - На 02.09.2016 година във вътрешното помещение нямаше посетители, в градината   имаше посетители и обслужващи сервитьори .Трябва да минеш през ресторанта, отделено  беше със стена.

СВИДЕТЕЛЯТ К. -Градината не се обслужва от ресторанта, а от бара, за да не влизат през ресторанта.Напитките се взимат от горния бар.

ВЪПРОС НА Ю.К.П. - Колко служители имаше, които да обслужват гостите и на всички ли бяха предоставени декларации?

СВИДЕТЕЛЯТ А. - 4 или 5 сервитьора и на всички бяха предоставени.

СВИДЕТЕЛЯТ К. -Бяха само две момичета.

ВЪПРОС НА Ю.К.П. – А.в. беше ли едно от тези лица?

СВИДЕТЕЛЯТ А. – Да, категорично.

СВИДЕТЕЛЯТ К.-Не.

ВЪПРОС НА Ю.К.П.-С какво беше облечена?

СВИДЕТЕЛЯТ К. - Черен панталон и риза бордо, която показах.

СВИДЕТЕЛЯТ А.- С униформа.

ВЪПРОС НА Ю.К.П. - На 02.09.2016 година В. извършваше ли дейности по почистване на подовите настилки?

СВИДЕТЕЛЯТ А. – Не, такава дейност в наше присъствие не беше извършвана от В..

СВИДЕТЕЛЯТ К.- Не съм присъствала лично, нямам възприятия.

ВЪПРОС НА Ю.К.П. - Колко маси имаше заети?

СВИДЕТЕЛЯТ А. – Три или четири маси.Не си спомням.В.  категорично ги обслужваше, носеше безалхоколно, кафе.

ВЪПРОС НА Ю.К.П.-Бяхте ли насочени от лицето  К. къде е ресторанта?

СВИДЕТЕЛЯТ А. - Не съм я виждала К.  на 02.09.2016 година.Спомням си, че я видях на 30.11.2016 година,  на последващата проверка.

СВИДЕТЕЛЯТ К. - Те бяха във фоайето, една беше руса , но другата не мога да си спомня дали съм видяла А..Едната беше руса, а другата с черна коса.Не помня физиономии.

В съдебната зала беше въведена свидетелката К..

ВЪПРОС НА Ю.К.П. - Познавате ли се?

СВИДЕТЕЛЯТ К.- Не познавам свидетелката К., не съм я виждала по време на извършване  на проверката на 02.09.2016 година.

СВИДЕТЕЛЯТ К.- Не, мисля, че К. не съм  я виждала.По спомен мисля, че на 02.09.2016 година съм виждала А..

АДВ.К.- Нямам друти доказателствени искания.Да се приключи събирането на доказателства.

Ю.К.П.- Аз също нямам друти доказателствени искания.Да се приключи събирането на доказателства.

Съдът намира, че делото е изяснено от фактическа  страна, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИКЛЮЧВА съдебното дирене.

ДАВА ХОД на делото по същество.

АДВ.К.-Моля да постановите решение,с което да отмените процесното постановление.Моля за срок за писмена защита, както и да ни присъдите  сторените по делото разноски  в размер на държавната такса.

Ю.К.П. -Моля да  постановите решение, с което да потвърдите индивидуалния административен акт, а именно постановление за обявяване същестуване на трудово правоотношение между търговеца и А.В., издадено на основание  чл.405а, ал.1 от КТ като правилно  и законосъобразно и издадено от оправомощен за това административен орган, в рамките на предоставената териториална компетенция и да оставите  без уважение депозираната  срещу него жалба като неоснователна. Подробни съображеня съм изложила в писмени бележки,  които са предоставени по делото, като единствено към тях  искам да допълня, въз основа  на дадени в днешното съдебно заседание  свидетелски показания от свидетелката К., че  същите подкрепят по безспорен начин установената фактическа обстановка, а именно,че между горепосочените  страни са възникнали отношения по предоставяне на работна сила и същите не са били облечени в предвидената от закона форма на писмен договор, в  нарушение на разпоредбите на  КТ, поради обстоятелството,  както заяви свидетелката К., че В.  е считала сключването на писмен трудов договор за пречка относно по-нататъшните й планове във връзка  със започване на друга работа.Моля да обърнете внимание, че с издаденото  постановление и предписание на жалбоподателя  е дадена възможност да предложи  сключването на  писмен договор на А.В..

Съдът определя 10-дневен срок за представяне на писмени бележки от страните по делото.

Съдът  счете делото  за изяснено и обяви, че ще се произнесе  с решение в законния срок.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 15:10 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: