ПРОТОКОЛ

 

 

Година 2018, 30.10.                                                                    град Бургас

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД        Х АДМИНИСТРАТИВЕН СЪСТАВ

На тридесети октомври                              две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА ДРАГНЕВА

 

Секретар: Йовка Банкова

Прокурор: Андрей Червеняков

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Драгнева

Административно дело номер 616 по описа за 2018 година

На именното повикване в 10:40 часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ Д.Д.Д., редовно призован, се явява лично.

За ОТВЕТНИКА Главна дирекция „Изпълнения на наказанията” гр.София, редовно призован, представител не се явява.

За Окръжна прокуратура гр.Бургас, редовно призована, се явява прокурор Червеняков.

Съдът ДОКЛАДВА постъпила молба с вх.№11941/29.10.2018г. от адвокат Д. Г., с искане делото да бъде отложено за друга дата, предвид служебна ангажираност в Ямболски окръжен съд. Към молбата няма приложено пълномощно и доказателства за ангажираността му.

ИЩЕЦЪТ: Моля да дадете ход на делото, въпреки молбата на адвоката ми, че няма да може да присъства.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ с оглед на така изразеното становище от ищеца и след като съобрази че по делото липсват доказателства за упълномощаването на адвокат Гочев като процесуален представител на ищеца, намира че не са налице основанията по чл.139, ал.1 от АПК за отлагане на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ИЩЕЦЪТ Д.: Да се разпитат свидетелите.

ПРОКУРОРЪТ: Да се разпитат свидетелите.

Съдът ПРИСТЪПВА към разпит допуснатите свидетели, които бяха въведени в съдебната зала и снема самоличността им, както следва:

Г.Д.О. –г., несемеен

С.Х.З. –г., семеен

и двамата български граждани, осъждани, неосъждани за лъжесвидетелстване, без дела и родство със страните. ПРЕДУПРЕДЕНИ за наказателната отговорност по чл.290 от НК за лъжесвидетелстване. ОБЕЩАВАТ да говорят истината.

Свидетелите имахме лични дела с ответника, които минаха.

Съдът ПРИСТЪПВА към разпит на свидетеля З., като другия свидетел беше изведен от съдебната зла.

СВИДЕТЕЛЯТ З. : Познавам ищеца от 1994 г., а сме заедно с него в един коридор от 2007 г. до 2018 година, когато излезе от затвора. Бил съм с него в една килия, но не мога да кажа точно кога. От 2007 година той има прекъсване, но винаги сме били в един коридор и в една килия сме били, но не винаги. Аз нямам прекъсвания. На петия етаж килията е голяма 9м./3м. и 16 човека сме. Има периоди когато сме били по-малко и повече сме били. По малко от 12 човека не сме били, но толкова най-много сме били за около седмица. В тази килия има 16 легла на по три вишки. Всеки човек си има шкафчета, кошче. Има две маси и столове. Гардероби няма в килиите, ползваме шкафчетата и за гардероби и за храна. Баня и тоалетна няма в килията. Прозорци има в килията - два, като единият се отваря, а другия не, тъй като вишката пречи. Прозорците са 80см./50см., като двата прозорци са еднакви. От тях не влиза достатъчно светлина и е абсурдно да се проветрява килията от тях. Осветяването, имаме две лампи по 45 свещи, като едната не свети. Несветят денонощно крушките. Сутринта в 6ч. ги гасят и вечерта в 18ч.се пуска осветлението вътре в килията. Тъмно е, това не е достатъчно. Климатизация няма. Имаме вентилатори, но те ги дават на 9 човека 1 вентилатор и няма как да се проветри. Ходенето до тоалетна от 6ч. до 19,30ч. сме отключени и след 19,30ч. имаме си кофа, която ползваме за нуждите си в килията. През деня цял ден сме отключени и можем да ходим постоянно до тоалетна. От 19,30ч. до 6.00ч. сутринта сме заключени и ако имаш нужда от тоалетна си го правиш в кофата. Тези кофи ние ги почистваме. Взимаме препарати с лични, наши пари от лавката, а Затвора нищо не дава, няма. Една хлорна вар и ако я сложим в кофите и като се отваря, смятай какво става с очите ни. Тоалетните са две, впрочем три, но едната не работи. Банята е с два душа, но единия е развален. Ние сме били по 70 човека на 5 етаж и това е за всички две тоалетни и един душ. Топла вода има на седмицата два пъти. Къпането по етажи става. Сутринта първо е нашият етаж и от сутринта до обяд има вода. Топла вода има вторник и четвъртък. Четири отряда за един ден трябва да минат. Това са осем крила. Хлебарки има и до ден днешен. Дървеници от 2010 година досега не можем да се отървем от тях. От 20.09.2017г. е изместен в килия 8, знам я тази килия в трети голям коридор. Условията в тази килия са много по-добри, има умивалня, тоалетна и отделно банята е голяма и хубава, но душовете пак са развалени, но в момента е по-добре и не е толкова населено. От 19-20.10.2017г. не е толкова населено.

ИЩЕЦЪТ: Нямам въпроси към свидетеля.

ПРОКУРОРЪТ нямам въпроси към свидетеля.

Съдът ОСВОБОДИ свидетеля З., който беше изведен от съдебната зала и пристъпва към разпит на свидетеля О., който беше въведен в съдебната зала.

СВИДЕТЕЛЯ О.: Познавам Д.Д. от 1991 година. През периода 2013г.-2017г. бяхме в трети малък коридор, трета група. Първо беше в 314 килия, а аз в 306. През целия ден сме отворени и той беше по цял ден в нашата килия. Килиите са еднотипни, каквото е при тях такова и при нас беше. Килиите, тяхната беше 15 кв.м., 5м./5м, 12 човека. С времето ставаха 10, 11, 12 човека, но бяха обикновено 12 човека, натъпкани като сардини. Това е. В килиите имаше 12 вишки на по два-три етажа, в случая на три етаж. В килиите имаше кофа за физиологичните нужди, туба за вода, прозорци които не се използват, защото вишките са ги зазидали, самата врата се отваряше не повече от две педи, няма столове, няма маса, два шкафа ръждясали за 12 човека имаше. Имаше една мъждукаща крушка от 20 до 40 свещи, което не е достатъчно. Прозорци имаше килията, но не се ползват, понеже има две тройки с легла на три етажа и те са до прозорците и не могат да се отворят, затворени са перманентно и вратата две педи се отваря - 40 см.. Няма климатизация, никога не е имало. Проветряването на късмет, нещо да са отворили на първа маса вратите или на училището на 5-я етаж и ако се открехне леко вратата влиза малко въздух. Те са 12 човека и 12 пушачи, става лисичарник и следват белодробни заболявания. Има дървеници, хлебарки, мишки, гризачи, плъхове. Периодично се пръска с вода, но личи, че не е лекарство и отрова или инсектициди за тези гризачи. Два пъти седмично беше по график сутрин ползването на банята, а именно вторник и четвъртък когато има топла вода. Вторник и четвъртък се пуска топла вода, което е недостатъчно, като налягане и струя. Ние се къпехме с кофа с вода и с канче се поливаме. Чакаш да се напълни кофата и се поливаш после с канчето. Докато сме затворени вечер няма как да се използва общата тоалетна на етажа и се ползва кофа в килиите за физиологичните нужди. Това е 10 литра кофа, ама до 8л трябва да се ползва иначе почва да прелива. Това са 12 човека по колко течност изпуска един човек на ходене. На първия час кофата е пълна и следва цяла вечер стискане и дискомфорт. Да не говорим когато има стомашни неразположения, става чудо.

ИЩЕЦЪТ: Нямам въпроси към свидетеля.

ПРОКУРОРЪТ: Знаете ли на Д. да му е предлагано да бъде прехвърлян в затворническо общежитие?

СВИДЕТЕЛЯТ О.: Не, те винаги са го мачкали него. Не са го толерирали, за да му предложат преместване в затворническо общежитие. За да му предложат това трябва да го толерират, а то не е така. Той винаги е бил на лоша работа, работеше като бръснар, което не е престижна работа, не е добре. Доколкото зная не е пращан в общежитие при присъдите, които сме лежали заедно. Предните години може да е ходил, но това е в един много стар период, началниците бяха други.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам повече въпроси към свидетеля.

Съдът ОСВОБОДИ свидетеля О., който беше изведен от съдебната зала.

СТРАНИТЕ: Няма да сочим други доказателства. Да се приключи събирането на доказателствата. Това е истината.

Съдът по доказателствата,

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА събирането на доказателствата.

ДАВА думата по същество:

ИЩЕЦЪТ: Моля да уважите исковата ми молба и ответника да ми заплати посочените от мен суми. Аз съм по болниците и сега оттам идвам. Имам белодробно заболяване, в момента бронхопневмония. Моля съобщенията и призовките по делото да бъдат изпращани на адрес – гр.Бургас, жк Меден рудник, бл.94, вх.1, ет.3, ап. Десен.

ПРОКУРОРЪТ: Уважаема г-жо председател, действително по делото след разпита на свидетелите се установява, че при липса на санитарен възел и вода в килията, е възможно да се създаде дискомфорт и неудобства на лицата, които са се помещавали в тези помещения, но въпреки това считам, че тези условия не са в степен и интензитен на обхват, които да сочат към нарушение на чл. 3 от ЕКПЧОС и инкорпорирано в чл.3, ал.2 от ЗИНЗС. Тези условия не са в степен на такава суровост да попадат и причиняват претендираните неимуществени вреди. Исковата претенция е неоснователна и следва да бъде отхвърлена и предвид обстоятелството, че към процесния период за който се претендира вреда не е имало нормативно задължение от страна на затворническата администрация за създаване на условия по ЗИНЗС за 4 кв.м. площ на лишените от свобода и другите условия. Ако счетете, че претенцията е основателна то тя моля да бъде редуцирана според ЗИНЗС.

СЪДЪТ счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе в законоустановения срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 11.06 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: