ПРОТОКОЛ

       

Година 2017, 23.10.                                                                          град  Бургас

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                   ДЕВЕТИ административен състав       

На двадесет и трети октомври                 две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                    

                                   СЪДИЯ: ПАВЛИНА СТОЙЧЕВА

                                                                                                    

Секретар: К. Л.

Прокурор: Мануел Манев

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Стойчева

Административно дело номер 195 по описа за 2017 година.                     

На именното повикване в 13.55 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ И.Н.Х., редовно уведомен, явява се лично и с адв.Н.  А. от Бургаска адвокатска колегия, назначена за служебен защитник с определение на съда от съдебно заседание на 19.06.2017г.

 

ОТВЕТНИКЪТ Главна дирекция „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА“ при Министерство на правосъдието (ГДИН), редовно уведомен, не изпраща представител.

 

Окръжна прокуратура гр.Бургас се представлява от прокурор Манев.

        

Адв.А.: Нямам възражения по хода на делото.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки по движението на процеса, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

          Адв.А.: Водим един свидетел за разпит в днешно съдебно заседание. Поискали сме и съдът е допуснал до разпит двама свидетели от наша страна, но единият в момента е болен и желаем неговият разпит да се отложи за следващото съдебно заседание.

Моля да изискате от затвора Бургас да представи дневника, в който И.Х. се е записвал за медицински прегледи и да допуснете до разпит в следващото съдебно заседание вторият ни свидетел.

 

         ПРОКУРОРЪТ: Не възразявам да се разпита воденият днес свидетел.

 

Съдът по доказателствата

 

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ПРИЛАГА по делото допълнително постъпилите от ответната страна писмени доказателства, същите подробно писани в съпроводително писмо, находящо се на лист 110 от делото.

 

ДОПУСКА до разпит воденият днес свидетел, чиято самоличност снема както следва:

         П.Ж.Ж.– 52г, български гражданин, семеен, осъждан, без родство с ищеца по делото, предупреден за наказателната отговорност по чл.290 от НК, обеща да говори истината.

 

         Разпит на свидетеля Ж.:

         Адв.А.: Бяхте ли с И. в една килия, кога, колко време?

Свидетелят Ж.: Да, бяхме заедно с И. в една килия два месеца и 20 дни. Той преди това беше в съседната килия. Бяхме през цялото време на един етаж. Аз бях в затвора от 28.03.2016г. до 08.12.2016г.

         Адв.А.: Знаете ли дали И. е пушач?

Свидетелят Ж.: Не е пушач. Враг е на тютюна и има непоносимост към него. Редовно се пуши в килията и той вдигаше скандали на отрядния и искаше килия за непушачи, а в затвора се пушеше навсякъде. Имаше по 10-15 човека в една килия и той беше в една такава килия, която няма и десет квадрата. Постоянно се тормозеше от цигарения дим.

Адв.А.: Имало ли е някакъв инцидент с него, заради това пушене?

         Свидетелят Ж.: Той си изкара багажа от килията, изкара го в коридора, защото не може да понася цигарения дим. Десет човека пушат в килията. Той искаше да се оплаче на отрядния, но не го приеха. Ходеше при психоложката, но никой не му обръщаше внимание. Всеки ден скандали заради този дим. Най-накрая, последните два месеца му дадоха килия за непушачи.  От 01 октомври, някъде до ноември беше в килия за непушачи.

Всеки ден правеше искания. Мисля, че дори старшините го удариха единия път, защото не искаше да влиза в килията, не му обръщаха внимание, върнаха го зорлен в килията.

Това му се отрази много зле. Цигареният дим много го мореше и мизерните условия на затвора. Караха ни да перем със студена вода и закачахме дрехите в килията да съхнат.

Леглата са на три вишки. Няма никаква течаща вода. Пълно е с дървеници. Вечер ставахме посред нощ да трепем дървениците, тогава няма и ток. И. беше много нахапан от дървеници, аз също, бяхме едно до друго леглата.

В килията е голяма жега през лятото и студ през зимата. В една кофа 10-12 човека уринираме вечер и това се изпарява и е трудно да дишаш. От столовата храната се изхвърля в банята, душовете, в тоалетните гърнета. Не ни даваха препарати за почистване и сме  принудени да си купуваме от лавката на безбожни цени, да си вземем веро или нещо да си измием килията. Иначе само с вода замазваме мръсотията.

Адв.А.: Някой дойде ли на проверка, някакво медицинско лице посещавало ли е килиите?

Свидетелят Ж.: Няма никакво медицинско лице. Откакто В. е влязъл в затвора, не е ходил на преглед. Беше изстинал един ден, кашляше и не го допуснаха до медицински преглед. Според мен се е записвал 4-5 пъти и нито веднъж не са го завели на медицински преглед.

Храната е все една и съща, постна и никакви плодове. На седмица по един път ни дават по една ябълка, не ни дават нито кисело мляко, нито нищо. И. по някой път отказваше да яде и стоеше гладен.

         Искаме да си вземем нещо от лавката, но ние сме 100 човека, карето ни е един час и не можем да сварим да си купим нищо и оставаме така.

 На карето когато беше топло, нямаше къде да отидем под сянка, а през ноември като завали, няма къде да се скриеш. Няма никакви подслони, открито пространство. Има една успоредка и една щанга, но при 100 човека може ли да се уредиш да спортуваш?

Заключени сме от 8 часа вечерта до 6 часа сутринта. През този период сме заключени и ходим по нужда в кофата. Нито мивка има, нито вода. Топла вода пускат по 4 часа два пъти в седмицата. Ние сме 60 човека на етажа и няма време за всички да се изкъпят. Като я пуснат водата на долните етажи, ние сме на петия етаж и вода въобще не достига до нас.

Няма никаква вентилация. Прозорците са счупени и става течение. Лятото умираме от жега, а зимата от студ.

         Крушките са много слаби, прозорците малки и като сложим дрехи да сушим, светлината се закрива. Отоплението пускат по един-два часа сутрин и един-два часа вечер. Пречупва се въздуха, но ние сме с дебели дрехи, за да не ни е студено. Дюшеците са скъсани, пълни с дървеници, одеялата са с надпис „Народно здраве“ и не знам от коя година са изобщо.  Храната не е достатъчна като количество. Някой път правят попара с хляб с изтекъл срок. Нарочно правят попара, за да не се разбере, че хлябът е с изтекъл срок. Единият готвач беше болен от туберкулоза, но колко време е стоял в кухнята и е правил тази храна, която сме яли, не знам.

         И. беше много стресиран. Много зле се чувстваше. Ставаше агресивен, нервничеше, не му обръщат внимание отрядните, искаше да се оплаче, но никой не му обръщаше внимание. Не можеше да спи. Искаше да спи по един-два часа след обяд, но точно тогава почнаха да правят ремонт на затвора, дрелките бръмчат. Те си работят цял ден. Преди обед не ни пречи, но след обед искаме да си починем, защото излизаме на каре и малко да дремнем.

Уж има назначен човек от затворниците на етажа да почиства коридорите, но веднъж или два пъти в месеца го минават със сапун.

         Адв.А.: Има ли назначен отговорник, който да следи за хигиената в столовата, в коридора, медицинско лице, не затворник?

 

ПРОКУРОРЪТ: Възразявам. Това е въпрос към администрацията. Свидетелят е затворник, как може да каже за това.

         Свидетелят Ж.: Здравните работници не следят за хигиената. Медицинска сестра никога не се е качвала при нас да провери. Пълно е с вредители, дървеници и хлебарки.

ПРОКУРОРЪТ: Колко пъти сте лежали в затвора?

Свидетелят Ж.: Това ми беше за първи път.

ПРОКУРОРЪТ: От администрацията на затвора предупредиха ли Ви да не се държи храна в помещението?

Свидетелят Ж.: Отрядният ни предупреди, но затворниците не изпълняват.

ПРОКУРОРЪТ: Докато бяхте в затвора, пръскаха ли с препарати срещу вредители?

Свидетелят Ж.: Докато бях там, само един път са пръскали.

ПРОКУРОРЪТ: На Вас пречи ли Ви цигареният дим?

Свидетелят Ж.: На мен не много, но на него да.

ПРОКУРОРЪТ: Как се проветрява помещението?

         Свидетелят Ж.: Отваряхме прозорците. Помещението има прозорци.

ПРОКУРОРЪТ: Колко градуса беше температурата вътре?

Свидетелят Ж.: Въобще няма такова нещо. Не мога да определя колко е била температурата.

 

Адв.А.: Само вътре в килията ли се пуши?

Свидетелят Ж.: Абсолютно навсякъде се пуши - в столовата, в коридора, в спалните, пуши се безразборно. Извънредно много пушене.

Адв.А.: Нямам повече въпроси към свидетеля.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам повече въпроси.

 

Адв.А.: Моля да ни дадете допълнителна възможност да доведем втория свидетел, който също искаме да разпитаме и да уважите искането ни за представяне на молбите на ищеца свързани със записването на моя доверител за медицински прегледи.

 

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания.

 

Съдът по направеното днес от адв.А. доказателствено искане свързано с попълване на административната преписка с допълнителни доказателства, касаещи записванията на ищеца във връзка с неговите искания за провеждане на медицински прегледи, счете това искане за основателно, административният орган следва да бъде задължен в тази насока, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

ЗАДЪЛЖАВА ответната страна в 7дневен срок считано от получаване на съобщението да представи по делото писмени доказателства, от които да е видно постъпвалите от ищеца И.Н.Х. искания за записване за медицински прегледи.

 

ДАВА възможност на ищеца в следващото съдебно заседание да ангажира допълнителни гласни доказателства, чрез разпит на един свидетел при режим на довеждане.

 

С оглед необходимостта от събиране на допълнителни доказателства, съдът

 

ОТЛАТА делото и НАСРОЧВА съдебно заседание на 29.01.2018г. от 14.00 часа, за която дата и час страните са редовно уведомени от днес.

 

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 14.17 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                 СЪДИЯ: