ПРОТОКОЛ

       

Година 2016, 22.11.                                                                              град  Бургас

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                     VІІ-ми административен  състав       

На двадесет и втори ноември                  две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                    

                                                                             СЪДИЯ: РУМЕН ЙОСИФОВ

 

Секретар: С.Х.   

Прокурор: ВЕЛИЧКА КОСТОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Йосифов

Административно  дело номер 1936 по описа за  2016 година                     

На именното повикване в 10:17 часа се явиха:

 

         ИЩЕЦЪТ В.Г.Я., редовно уведомен, явява се лично и с адвокат А., с представено пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” към Министерство на правосъдието гр. София, редовно уведомени, не изпращат представител.

За Окръжна прокуратура – Бургас, редовно уведомени, се явява прокурор Костова.

         Явяват се свидетелите И.Н.Р. и И.Я.Д., доведи от органите на съд власт.

 

По хода на делото:

СТРАНИТЕ: Да се даде ход на делото.

 

Съдът с оглед изявленията на страните и като намери, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА:      

Производството е образувано по подадена искова молба с правно основание чл.1 от ЗОДОВ, подадена от В.Г.Я., ЕГН-**********, против Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" при Министерство на правосъдието-София, за присъждане на обезщетение за претърпени неимуществени вреди в Затвора-Бургас в периода 01.09.2011г.-28.09.2016г., както следва: 1.В размер на 180`000лв. за лошите битови условия; 2.В размер на 90`000лв. за лошото и липсващо медицинско обслужване, или общо 270`000лв., както и законната лихва върху главницата от датата на увреждане – 01.09.2011г., до окончателно изплащане на сумата.

         С исковата молба са представени писмени доказателства и е направено искане за допускане до разпит на двама свидетели и представянето на писмени доказателства от страна на ответника, които съдът уважи.

         Ответникът е представил писмен отговор, в който оспорва иска, както и е представил изисканите от него писмени доказателства.

 

         АДВ. А.: От името на моя доверител поддържам подадената искова молба с посочените в нея претенции.

Представям становище по отговора на исковата молба с приложени към него писмени доказателства, които представям с копие за прокуратурата.

         ПРОКУРОРЪТ: Да се приемат представените писмени доказателства.

         Да се пристъпи към разпит на свидетелите.

 

         Съдът ПРИСТЪПВА към разпит на допуснатите свидетели, на които СНЕМА самоличността им както следва:

         И.Н.Р. – ** г., български гражданин, неженен, осъждан, без родствени или други отношения с ищеца.

         И.Я.Д. – ** г., български гражданин, осъждан, без родствени или други отношения с ищеца.

         Свидетелите предупредени за наказателната отговорност по чл. 290 от НК.

         Обещават да говорят истината.

 

         Свидетелят Д. беше изведен от залата.

 

         Съдът ПРИСТЪПВА към разпит на свидетеля Р..

 

         СВИДЕТЕЛЯТ Р. НА ВЪПРОСИ НА АДВ. А.: Познавам В.Я. от края на 2009 г. от затвора, където изтърпява присъдата. Бяхме в един коридор. Той тогава беше настанен през 2009 г. в килия, с още едно лице. Може би това продължи до средата на 2012 г. Виждал съм килията. Аз съм бил в подобна килия на тази, в която беше настанен В.. Килията е с размери два на два метра. В изключително лошо състояние е. Всички килии на този етаж са в това състояние. Няма тоалетна, няма вода. В помещението, в което бях аз, падна тавана. Всички помещения са в това положение, тъй като имаше сериозен теч на вода и ставаха аварии. Имаше и мухъл.

         Прозорците са вдигнати на височина метър и петдесет сантиметра. Не можем да погледнем през тях. Всъщност допуснах грешка. Прозорецът е по-високо от моята височина и не може да се види през него.

         Прозорецът е с размери метър на метър. От него е трудно да влезе светлина, защото той е на високо и не влиза пряка слънчева светлина, а също зависи от коя страна е север, или юг.

         В килията, когато бяха двама души се съединяват две легла на вишки - едно върху друго. Аз тогава към този момент съм казвал на В. тогава, че е много трудно да се съжителства с такова лице. По това време всички килии бяха пълни и нямаше място никъде. Двамата ако слязат на земята едновременно, не могат да се разминат.

         През 2011 г. след едногодишни молби и писане до ГД „Изпълнение на наказанията” разрешиха да ни извеждат извън помещенията шест пъти между 15-30 минути, но всичко зависи от надзирателя - като каже, че трябва да се прибираме, ние трябва да се приберем. Преди да ни разрешат тези шест тоалета, тоалетите бяха по три на ден по 10 минути. Отварят ни за по 20 миниту, колкото да си изхвърлиш тоалетната. За тоалетна ние ползвахме кофа. В момента също ползваме кофи за тоалетна.

         Баните и тоалетните са общи помещения в края на коридора, като идва полицая да ни отвори. Банята беше 1 път седмично. Сега след промените в ЗИН не си спомням точно кога бяха ги направиха 2 пъти седмично, като през тези 20 минути трябва да си изпереш дрехите и да се изкъпеш. В банята има 3 душа. Случвало се е надзирателите да пускат 5 души да се къпят на тях. Беше голям проблем, че като се изперат дрехите нямаше къде да се прострат. Простирахме ги в килиите, на въжета. Дишахме изпаренията на тези дрехи.

         Отоплението е парно по 1 час сутрин и 1 час вечер. Като има парно се затопля помещението, но прекалено кратко го пускат. В помещението на В. беше много лошо отоплението. В. тогава си направи ремонт със собствени средства. Боядиса си стените, прекара си контакт с ел. захранване 220 вата и си измаза стената с цимент. Изравни я, тъй като цялата беше на дупки. Аз също направих ремонт по това време.

         В затвора е пълно навсякъде с дървеници. Пишат се жалби, но не решават въпроса. Не мога да кажа дали В. е бил наяден от дървеници, тъй като аз след този период бях изведен от този коридор, тъй като там са осъдените със специален режим. При специален режим цял ден сме заключени и сме лишени от абсолютно всичко. Осветлението изобщо не се загася през цялото денонощие. Това осветление вреди на всички, тъй като не е хубаво постоянно да свети.

         Относно храната всеки ден има панаири, караници, жалби безброй. Храната не е добра. По 100 души стачкуват постоянно. Всеки ден ни хранят с едни и същи неща. Храната е лоша и няма значение какво е количеството. Не е качествена. Не знам как точно се приготвя храната, но не е добра. В. многократно се е оплаквал от храната. Доколкото знам, той има гастрит. Не знам как се лекува, но знам от обща култура, че хора, които страдат от гастрит изобщо не трябва да консумират определени храни. Доколкото знам, той е писал, че иска да бъде на някакъв режим, но не знам резултата.

         Знам, че много време го болеше гърба. Доколкото знам, това заболяване му се е появило в затвора. Доколкото знам, не му е провеждано лечение за болките в гърба. На никой не осигуряват лекарства в затвора. Лекарства единствено се осигуряват при тежки форми на заболяването. В затвора не можеш да отидеш на преглед. От 3-4 години насам има постоянно напускащи лекари и медицински сестри. Относно медицинските грижи и аз съм пуснал жалба до наблюдаващия прокурор. Парадокс е, че за да се лекуваш, трябва да вземеш бележка за тези лекарства, но няма от кого да вземеш такава бележка. За да се внесат лекарства в затвора, трябва да имаш служебна бележка, а то няма кой да я издаде. В. се е оплаквал многократно от липса на медицинско обслужване. Писал е жалба.

          В момента има едно каре. До преди време имаше и второ каре, но сега се правят някакви ремонти и не се пуска на второто каре. Излизаме само на едното каре, където има лавка. На каретата липсват всякакви спортни уреди. Излизат 100 души на карето, но не е възможно да спортуват. Някога пробваме футбол да играем, но на площадката е нахвърлена сгур, има някакви железа, които стърчат. Едно от момчетата си счупи почти крака. Сериозно се контузи. На каретата няма навеси и тоалетни. Изкарват ни за 1 час.

         Площадката за футбол представлява хвърлена сгур, цялата в дупки. Уредите са една успоредка и една лежанка. В коридора, в който се намирам са между 130-150 души, като минимум 100 човека излизат през този един час и искат да спортуват. Аз не мога да разбера това как може да стане. Няма волейболно игрище.

         Доколкото знам за хигиената се дава веднъж месечно един сапун. За почистването на килиите не ни дават препарати. Ние сами си ги купуваме както можем.

         Докато бях в първа зона, където е специалния режим, беше направен един проект за група за справяне с гнева, нещо като програма. Аз имам лични наблюдения, защото в този период идваха проверяващи и може би месец след като беше започнал този проект, спря изцяло. Мисля, че беше през 2012 г. Оттогава такива мероприятия не са провеждани. Когато бях изведен извън коридора, имало някаква програма спрямо мен и била разписана. Такава програма не е провеждана с мен, а някой е подписал, че е провеждана. За този проект „справяне с гнева” с В. бяхме заедно.

         В лавката стоките са доста по-скъпи. Например кафе „Нова Бразилия” в рекламата по телевизията е 1.99 лв., а на лавката струва 3,10 лв. Тя се зарежда и се сменят фирмите. Ако не си пазариш на единия ден, на другия няма нищо. Скъпи или не, ние пазарим от лавката, защото нещата са ни необходими.

         Известно ми е, че В. беше избран за отговорник на спортни дейности. Всяка група, в който и коридор да се намира, се назначава отговорник на спортни мероприятия. Прави се списък с трите имена и се избира човек, който е грамотен. Знам, че не му разписаха списъка да играят футбол. Този списък го изготвя отрядния.

         АДВ. А.: Нямам повече въпроси към свидетеля.

 

         СВИДЕТЕЛЯТ Р. НА ВЪПРОСИ НА ИЩЕЦА: Височината на прозореца е по-малка от ширината, която е 1 метър. Прозорецът е правоъгълен, може би наполовина - около петдесет сантиметра или по-малко.

         Относно режима аз пусках жалби, защото коридора е за специален режим. Режимът ми беше сменен. На жалбите ми отговаряха, че е незаконосъобразно, но оставят тези въпроси да ги решава администрацията на затвора.

         По време на игра на футбол аз си счупих костица на крака. Бях с гипсов ботуш.

 

         ПРОКУРОРЪТ: Нямам въпроси към свидетеля.

 

         Поради изчерпване на въпроси към свидетеля, същия беше изведен от залата.

 

          В залата беше въведен свидетеля Д..

 

         СВИДЕТЕЛЯТ Д. НА ВЪПРОСИ НА АДВ. А.: Познавам В. от края на 2009 г. откакто дойде в зоната на Бургаския затвор на специален режим.

         Не съм бил в една килия с него, но бяхме в един коридор.

         Още като дойде, той беше с друг в килията понеже нямаше място. Всички бяхме по двойки. Той съжителства с още един – Ч. Г. до 2012 г.

         Познати са ми условията в килията. Аз познавам условията, защото бях председател на доживотните. В тяхната килия, както и в другите са на кофи, които се използват за тоалетна по малка и голяма нужда. Чистотата и хигиената са занижени. Пълно е с хлебарки, мишки, мравки. Засега вече се навъдиха и дървеници.

         Килиите са с дължина около 3,20-3,50  метра и са широки около 1,80 метра. Има по две вишки една върху друга. Двама души не могат да се разминат. Беше с другото момче, което беше работещо. Те работят пластмаса, капачки и четки, като чувалите си ги трупаха в килиите и хептен място не остава. Трябва да минеш на една страна, за да отидеш до леглото си.

В килиите няма течаща вода. За климатизация служи прозореца. На вратите има капаци. На тях имаше дупки, но ги затвориха. Ако случайно ги отвориш – наказват. Въздух влиза единствено от прозореца мисля, че са около 1 метър на 0.80 метра. Вишките не пречат на отваряне или затваряне, но прозорците бяха дървени и разхлопани до 2012-2013 г. Смениха ги. Сега сложиха ПВЦ дограма.

Отоплението е парно, което се пуска между 30-35 минути два пъти през деня – сутрин и вечер. Много рядко го пускат и трети път ако е студено. Това парно не успява да ни стопли. На вечерна проверка при нас искат прозорците да са отворени. Сутрин също да са отворени на проверка прозорците и парното каквото успее да загрее, топлината излиза и дефакто целия ден си на студеното.

         Препарати даваха по един сапун и по една торбичка прах за пране, който служеше за чистене на коридора – 300 грама (един пакет) и трябваше да се изкара целия месец. Напоследък от няколко месеца започнаха да дават по 2 сапуна и по един пакет прах. За хигиената дефакто всеки си отговаряше и ако можеше да осигури и закупи препарати. Затворът не осигуряваше такива.

         Храната е с много ниско качество. Като количество храната е достатъчна. Качеството е много лошо. Освен това слагат от ръководството техни хора да готвят. Не ги интересува дали умеят или не умеят да готвят. Готвачи са лишени от свобода, но не са лица, които имат документи за това. Отиват долу в кухнята и правят буламачи.  

В. през 2013 г. лично направи ремонт на килията със собствени средства. Никой не му осигурява нищо. Строителните материали си ги закупиха чрез близките си, които им ги донесоха.

         В килията В. има телевизор, който е негов личен.

         Знам, че В. има проблем с гърба и с крака си. Търсил е медицинска помощ, но му е отказана. Момчето си заплати да го изведат извън затвора на скенер. Заплати 250 лева. Закупи си нужните лекарства. Затвора не му осигури такива. Той е млад, но приема една пълна купа с лекарства. Доколкото знам, той има гастрит. Получава диета заради хроничния гастрит. Като раздават храната, за него има специална диета.

         Цените в лавката са високи в сравнение с външните цени. Правили сме сравнение. Примерно ако вземем домати, с един лев надценка са. Ако навън доматите са по 1,50 лв., в лавката са 2,50 лв. Например една кофичка кисело мляко струва 1,20 лв.

В. е писал жалби за медицинското обслужване. Имаше оплакване, защото в зоната крушките са денонощно светят. Това създава проблем на очите и миналата година го изкараха на очен лекар. Изведоха В. извън затвора на очен лекар, защото имаше главоболие и беше зле с очите. Първо поиска да отиде на очен лекар. Отказаха му, но после той се обади на близките си и чак когато се разшумяха нещата, отиде на очен лекар. Закупи си специална крушка за по-мека светлина, но те не му дадоха да си я сложи въпреки, че преди това му разрешиха да си я купи.

         СВИДЕТЕЛЯТ НА ВЪПРОСИ НА ИЩЕЦА: В момента вече храна на лавката не се продава, тъй като сега няма доставчик. За по-малко от месец сложиха нов доставчик, той зареди няколко пъти и спряха доставките.

         Преди този доставчик, имаше храна на лавката. Не винаги е имало храна на лавката. Между 2009-2010 г. В. заведе дело за липса на храна в лавката, защото тогава продаваха само цигари, кафе, безалкохолни и сладки.

         ИЩЕЦЪТ Я.: Нямам други въпроси към свидетеля.

         ПРОКУРОРЪТ: Нямам въпроси към свидетеля.

         АДВ. А.: Тъй като в това становище са приложени допълнителни медицински документи на ищеца, от които е видно, че страда от заболявания, които ние твърдим, че е придобил в затвора, моля да бъде назначена съдебно-медицинска експертиза от вещо лице невролог, който да установи причинно-следствена връзка за придобити от ищеца заболявания в затвора и как тези условия влияят на заболяването му  - дискова невралгия и радикулопатия и затова искаме вещо лице невролог.

         ПРОКУРОРЪТ: Не се противопоставям на искането за назначаване на СМЕ.

 

         Съдът по отношение на искането за извършване на съдебно-медицинска експертиза, намери, че същата няма връзка с предмета на доказване, а освен това за здравословното състояние на ищеца са представени многобройни писмени доказателства, от които същото може да бъде установено.

         Предвид горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

         ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането за допускане на съдебно-медицинска експертиза.

 

         АДВ. А.: Нямаме други доказателствени искания. Да се приключи събирането на доказателствата.

         ПРОКУРОРЪТ: Нямам други искания по доказателствата. Да се приключи събирането на доказателствата.

 

         С оглед изявленията на страните и по доказателствата, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

         ПРИЕМА представените с отговора на исковата молба писмени доказателства, както и тези, представени от ищеца в днешно съдебно заседание със становището по отговора.

         ПРИКЛЮЧВА събирането на доказателствата.

         ДАВА думата по същество:

         АДВ. А.: Моля да уважите исковите претенции на моя доверител така, както са предявени ведно с направените уточнения.

Моля да присъдите разноските по делото, включително и разноските за адвокатски хонорар и държавна такса съобразно приложените квитанции за внесена държавна такса и адвокатско пълномощно.

Ще представя подробна писмена защита.

         ИЩЕЦЪТ Я.: Поддържам това, което каза адвокат А..

Нямам какво да допълня.

         ПРОКУРОРЪТ: Считам, че претенцията е неоснователна и недоказана, тъй като по делото не са събрани доказателства за претърпени от ищеца неимуществени вреди, психически болки и страдания от действия или бездействия от администрацията на затвора, от които да са получени твърдяните медицински увреждания по приложените от ищеца документи.

Считам, че предявения иск следва да бъде оставен без уважение.

         Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

         ДАВА 7-дневен срок на процесуалния представител на ищеца за представяне на писмена защита.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

         Заседанието приключи в 11,20 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: