ПРОТОКОЛ

 

Година 2017, 25.04.                                                                    град Бургас

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       VІ-ти административен състав

На двадесет и пети април                       две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                     

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛИЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА

                                                     

Секретар: М. В.

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Александрова

административно дело номер 1587 по описа за 2016 година.

 

На именното повикване в 11.33 часа се явиха:

 

Ищецът М.П.П., редовно призован, се явява лично, доведен от Областна дирекция „ОхранаБургас (ОД ОхранаБургас).

Ответникът Главна дирекция „Изпълнение на наказанието“ София, не изпраща представител.

За прокуратурата на Република България, чрез окръжна прокуратура Бургас, се явява прокурор Червеняков.

Явява се свидетелят Б.Н.М., доведен от ОД ОхранаБургас.

 

Съдът, на основание чл.141 от ГПК, във вр. с чл.144 от АПК, УКАЗВА на страната, на пълномощниците на страните, както и на всички лица, които присъстват в залата, че следва да спазват реда в съдебно заседание (изключени мобилни устройства, изразяване на становища и реплики, след предоставена от съда дума, задаване на въпроси към свидетели и вещи лица при спазване на установения процесуален ред и др.), да изпълняват разпорежданията на съда и да се въздържат от поведение и изказвания, които могат да бъдат определени като обида на съда, на страна, на представител, на свидетел и на вещо лице.

Предупреждава всички участници в процеса, че при неизпълнение на така дадените указания, ще им бъде наложена глоба на основание чл.91, ал.1, във вр. с чл.89 от ГПК в размер от 50 лв. до 300 лв.

 

СТРАНИТЕ – Да се даде ход на делото.

 

На основание чл.142, ал.1 от ГПК, във връзка с чл.144 от АПК и поради липса на процесуални пречки за даване ход на делото, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ДОКЛАДВА, че ответникът на 30.03.2017г. е представил молба- отговор, във връзка с указанията на съда във връзка с законодателната промяна в ЗИНЗС, придружена със справка, протоколи за извършена ДДД обработка. Към молбата има приложени и фактури.

Съдът връчи копие от документите на ищеца.

 

Съдът пристъпи към разпит на свидетеля Б.Н.М..

 

Съдът сне самоличността на свидетеля, както следва:

Б.Н.М., на 52г., осъждан. Не е осъждан за лъжесвидетелстване. Водил е дела с ответника, които са приключили. Без родство с ищеца.

Предупреден за наказателната отговорност, която носи по чл.290 от НК за лъжесвидетелстване.

Свидетелят обеща да говори истината.

Разпитан каза:

ВЪПРОС на ИЩЕЦЪТ – Моля да кажеш на съда колко човека бяхме в килията и какви бяха условията в нея?

ВЪПРОС на СЪДА – Да ни кажете също и в кои периоди бяхте с ищеца в една килия и в коя?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ М. – Бях в затвора Бургас в периода 13.02. – 21.10.2013г. Бях в затвора Бургас на ІV етаж, VІ група.

Първоначално бях чистач на салона и отговарях за 120 човека. Първоначално ищецът беше в друга килия- килия 406, аз бях в килия 402. Ищецът по разпореждане беше настанен в 406 килия. В килията вътре бяха 21 човека. Говорим за 406 килия, вътре има два прозореца, аз не разбирам от строителство, не мога да кажа колко е голяма. Много е малка килията, може би ¼ от съдебната залата. Има два прозореца, които са 1м/0,50м. всеки. Вътре бяха 21 човека, когато настаниха ищеца. Настаниха го в ляво, на 3-та вишка, на най-горния етаж, а той беше на 19 г. и по закон нямат право, тъй като може да падне и няма да оцелее. 

ВЪПРОС на СЪДА – А колко време в тази килия бяха 21 човека?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ М. – Може би повече от 2 години. Ищецът беше в тази килия мисля, че около 10 дни. След това го преместиха в моята килия, която беше килия 402. Описвам ви, защото аз бях в тази килия.

След това дойде в килия 402. В нея бяхме първо 6 човека, а после 8 човека. Повече от 8 човека не сме били. Стаята е малка, с един прозорец. Колко малка – между 6 и 8 кв.м. Тя е малка килия, за това е с един прозорец, значи е малка. Тя е по-малка от другите килии. Ищецът прекара там до 29.08.2013г., докато аз бях там. После ме разпределиха на друго място, не бях вече там.

ВЪПРОС на СЪДА – Разкажете ни за възможността да ходите до тоалетна, може ли 24 часа да посещавате тоалетна свободно?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ М. – По принцип сутрин се отварят килиите в 8.30часа, последната проверка е до 19.30ч., тогава килиите са отворени. Има обща тоалетна, за която сутрин, като се отиде, няма как да се ползва - 120 човека чакат, едни ходят, други чакат да хвърлят кофите. Тоалетната има 4 прегради. Душовете са на друго място. Към тоалетната има умивалник, 4 чешмички и банята е с 2 душа, иначе е с 4, но само 2 душа работят.

Топла вода има само във вторник и четвъртък. Днес например има топла вода от 8.30 до 12.00ч., след 12.00 часа се пуска топлата вода на другите крила. В четвъртък е същото. Тази топла вода е за 120 човека, говоря за 2013 г.

За столовата и храната – храната е в окаяно състояние, няма нужните калории. Месото, което се полага например 60-130 гр., от него се дава много малко. Месото е разпокъсано на малки парчета, за да не може да се разбере кога се краде. Дават се около 40-50 гр. разпокъсано месо.

Столовата е на три метра от тоалетната. Аз разсипвам храната. Вратата на тоалетната е отворена и на столовата също е отворено. Не може да се затвори, защото влизат затворници да се сипва храна и вратата е постоянно отворена и от тоалетната мирише вътре в столовата.

Тоалетната има хигиенист, който е затворник. Той е назначен. Аз имам 4 човека, които ми помагат, да внесем храната от първия етаж, има 1 хигиенист, аз съм чистач, общо 6 човека.

Храната се готви от лишени от свобода. Долу в кухнята не знам как стоят нещата. Бил съм в няколко затвора и знам, че се полага между 130 – 160 грама месо, които са отпуснати от държавата. Дава се непрекъснато малък грамаж месо. Това го прави един главен готвач, който не е затворник и още от един, който е циганин.

В затвора Бургас има практика - има си столова, слизаме долу, раздаваме храната, има си малка столова, на всеки етаж има малка столова, затваря се вратата и започва да се раздава ядене. Тези, които са по-така, по-добрите момчета, сядат там и се хранят там в столовата. Тарикатите минават с купи и казват, сипи за 2-ма, сипи за 3-ма и отиват в килиите. Почти всички тарикати правят така.

Ищецът се хранеше в столовата.

ВЪПРОС на СЪДА – В периода от 19.30ч. до 8.30 ч. сутринта, къде ходите до тоалетна?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ М. – След като се затворят килиите, имаме пластмасова кофа, която е за тези нужди. Дежурния взима кофата и се слага в килията, и който има нужда, и по малка и по голяма нужда, се ходи в една кофа, няма течаща вода, няма никаква преграда, всичко е в кофата. Тя е сложена в някой ъгъл, това е най-лошото при мен, имам заболяване на простатата и до сутринта мъки.

Виждал съм ищеца да ползва кофата и по малка и по голяма нужда. Виждал съм го и много разстроен. Виждал съм го няколко пъти да плаче. Приемам това, че му е било трудно, беше за първи път в затвора, а беше на 19 години. Тежко му е, тежки са условията в затвора Бургас.

ВЪПРОС на СЪДА – Това, че на ищеца му е тежко е ваш извод. Какво е правил, какво е казвал, споделял ли ви е нещо, от което сте направил извод, че му е тежко?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ М. – Аз не само за него, отговарям за всички. Идват при мен, искат сапуни, всички идват при мен. Виждал съм го разстроен, каза ми, че му е трудно. Един човек, след като плаче, значи е разстроен. Мисля, че около два пъти за периода 2013г. го видях да плаче, говоря за 2013 г., до 29 август.

Бил съм в затвора и на друг етаж. Аз съм там от 2009г. От февруари 2012г., ищецът като го докараха за първи път на нашия етаж, мисля, че в началото на 2013г.

ВЪПРОС на ИЩЕЦЪТ – Помните ли как съм си мил зъбите над кофата и как съм се чувствал?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ М. – Виждал съм го. Някой път, като не успееш да се измиеш, ние сме 120 човека, не може да се ползва вода, няма как да стане в 8.15ч., аз трябва да затварям, прибирам се в килията и случвало се е той да се мие над кофата. Не е приятно, беше разстроен  психически. Аз съм обиколил 8 затвора, ние сме тук от два дни, а дървениците са ни изяли вече. Пишем жалби, до къде ли не.

През 2012г. имаше много малко дървеници, имаше хлебарки. Досега не съм видял да се пръска против дървеници. Единствено профилактика като се прави. Ние да пръскаме - не са ми давали. Единствено в събота и неделя правим „сапунка“ на салона. Сапунка е прах, топла вода и мием с нея салона. Салонът е коридора пред килиите.

През 2013г. мисля, че нямаше мишки. Сега има мишки, снощи видях една малка.

ВЪПРОС на СЪДА – Имаше ли в килиите дюшеци, спално бельо?

През 2013г. дюшеци и спално бельо, тези които искаха да получат чаршафи, получавах, но те не са чисти, не бяха и здрави. За това отвън си поръчваме, разрешено е цивилни да ни донесат спално бельо. Дюшеците има, но са скъсани има и други незнайни от къде. Не са удобни, защото вишката е само на железни пръчки, а дюшекът е тънък, той се къса, ние го кърпим.

ВЪПРОС на СЪДА: А къде се перете и простирате дрехите си?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ М. – Перем се вътре в килията, вътре и простираме, всичко е в килията. Слагаме простори и когато сме на баня, вътре не може да се влезе от задух. Нашата килия беше с един прозорец, направо ужас.

ВЪПРОС на ИЩЕЦЪТ – Да си виждал отрова за мишки, ти си бил „кмет“ на коридора, отговарял си за хигиена? Давали ли са ти отрова за гризачи, миша отрова.

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ М. – Получавал съм единствено прах за пране и веро, а и сапуни. Само това.

ВЪПРОС на ИЩЕЦЪТ – Идвали ли са цивилни хора да пръскат против мишки, хлебарки?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ М. – В мое присъствие не.

ВЪПРОС на ИЩЕЦЪТ – В периода от 2009 г. идвали ли са такива хора?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ М. – Не.

ВЪПРОС на СЪДА – Димитър Иванов Котленски и Кирил Христов Петков знаете ли кои са?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ М. – Не, не знам кои са тези хора.

ИЩЕЦЪТ П. – Нямам въпроси.

ВЪПРОС на ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ – Може ли да кажете това състояние на ищеца, за което казвате, че е разстроен, на какво се е дължало? На това, че е осъден и е следвало да изтърпи пребиваване в затвора или за това, че условията, които описахте са му въздействали?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ М. – Не мога да гадая, не съм го питал, но според мен как би се чувствало едно хлапе на 19 години да влезе сред рецидивисти, естествено за първи път попада в такива среди. Да условията в затвора са изключително тежки.

ВЪПРОС на ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ –Тези състояния, които описахте, за това, че е между рецидивисти ли беше или имаше и друга причина?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ М. – Аз не съм го питал „Защо плачеш ти“, нямам и право да го питам. Виждам го, че плаче, значи е разстроен.

ВЪПРОС на ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ – Казахте, че в определен час трябва да се затварят килиите, като ги затворите може ли при спешна нужда да излезете от килията?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ М. – След като се затворят килиите, минава се проверка и чак сутринта се отварят.

ВЪПРОС на СЪДА – Ако някой е болен и получи криза имате ли право да извикате охраната?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ М. – Ако някой наистина му стане лошо, ние сме длъжни да дадем първа помощ, ставаме и блъскаме по вратата и идва охраната. Блъска се с крак, за да се чуе на първия етаж. Няма на всеки етаж няма охрана, има само на първия и на втория, а ние бяхме на четвъртия етаж.

ВЪПРОС на СЪДА – Правили ли сте опит да повикате охраната за да отидете до тоалетна?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ М. – Не, само ако чуят нещо за тоалетна и кажем „Корем го боли“, отговорът е „Имаш кофа”.

ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ – Нямам повече въпроси.

Съдът изведе свидетеля от залата.

 

Съдът в предходното съдебно заседание задължи ответника в 14-дневна срок да представи подробна справка, като изчерпателно посочи в детайли всички факти, които следва да съдържа тази справка. В изпълнение на вмененото от съда задължение е изпратена справка от началника на затвора, в която общо са посочени приблизителни размери на различни килии, приблизително количество на лишените от свобода, които ги обитават. Липсват някои данни, за които съдът беше задължил ответника, поради което съдът счита, че повторно следва да задължи ответника да представи тази справка, като следва да му укаже, че ако не я представи в 7-дневен срок от съобщаването, като в нея да се съдържат всички указани от съда детайли, съдът на осн. чл. 91, ал.1 във вр. чл.89, ал.2 от ГПК, във вр. 144 от АПК ще наложи на ответника глоба.

Воден от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ЗАДЪЛЖАВА ответника, в 7-дн. срок, да представи по делото подробна справка, от която точно да се установява

-кога е постъпил ищецът в затвора Бургас;

-последователно в кои килии е бил настанен;

-каква е площта на тези килии;

-колко лица общо са били настанени в тях през същия период, през който там се е намирал ищецът;

-имат ли прозорци и колко във всяка от килиите, в които е пребивавал ищецът;

-в кои периоди от денонощието лишените от свобода са длъжни да пребивават в тези помещения без възможност за достъп до общата тоалетна;

-как се поддържа хигиената в помещенията, където е настанен ищецът;

-има ли вредители, каква дейност е предприела управата на затвора за отстраняването им; какъв е резултатът от тази дейност; какво е хигиенното състояние и каква организация е създадена за това по отношение поддържане хигиената в помещенията, където се хранят лишените от свобода и в частност ищеца.

-През претендирания период какво е било здравословното състояние на ищеца, колко са регистрираните от него желания да получи медицинско обслужване, колко от тези нужди са били реализирани.

 

Предупреждава ответника, че при неизпълнение, на основание чл.91, ал.1 във вр. чл.89, т.2 от ГПК, във вр. 144 от АПК ще му наложи . глоба.

 

 

ИЩЕЦЪТ П. – Нямам други искания по доказателствата.

ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ – Няма да соча други доказателства.

 

Поради необходимостта от събиране на доказателства, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТЛАГА делото и НАСРОЧВА съдебно заседание за 30.05.2017г. от 11.00 ч., за която дата и час страните са длъжни да следят сами и се считат за редовно призовани.

Да се изпрати повторно съобщение на ответника с указанията на съда във връзка със законодателната промяна.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 12.10 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: