ПРОТОКОЛ

 

 

Година 2017, 20.06.                                                                    град Бургас

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД        Х АДМИНИСТРАТИВЕН СЪСТАВ

На двадесети юни                                      две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА ДРАГНЕВА

 

Секретар: Й.Б.

Прокурор:  Мануел Манев

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Драгнева

Административно дело номер 154 по описа за 2017 година

На именното повикване в 09:30 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ М.Щ.А., редовно призован, се явява лично и с адвокат Д., с пълномощно по делото.

 

За ОТВЕТНИКЪТ Главна дирекция „Изпълнения на наказанията” гр.София, редовно призован, представител не се явява.

 

За Окръжна прокуратура гр.Бургас, редовно призована, се явява прокурор Манев.

 

Явяват се СВИДЕТЕЛИТЕ А.Т.А. и С.Х.Б..

 

СТРАНИТЕ: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

СТРАНИТЕ: Да се разпитат свидетелите.

 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за разпит на свидетелите в днешното съдебно заседание, като ПРИСТЪПВА към разпит на свидетеля А., като свидетелят Б. беше изведен от съдебната зала.

Съдът СНЕМА самоличността на свидетеля А., както следва:

А.Т.А. –., несемеен, български гражданин, осъждан, без дела и родство със страните, неосъждан за лъжесвидетелстване. ПРЕДУПРЕДЕН за наказателната отговорност по чл.290 от НК за лъжесвидетелстване. ОБЕЩАВА да говори истината.

 

СВИДЕТЕЛЯТ А.: От 2013г. познавам М. ***. Аз влязох през март 2013г. в затвора и през цялото време бяхме в съседни килии с М., но аз бях постоянно при него. Той беше в 213 килия, а аз в 205, но постоянно бях при него. Аз излязох от затвора на 21.07.2014г. и влязох пак през 2015г.. През 2015г. пак бяхме в съседни килии с М.. В 213 килия бяха около 20 човека, даже над 20, 21, 22. Вътре имаше много хлебарки, дървеници, много хора, няма къде да седнеш да пиеше кафе. Постоянно излизаме в коридора, взимаме кофата. Килията е около 25-30 квадрата, не мога да кажа  точно. В тази килия бяха около двадесет и няколко човека. Има на три етажа вишки, като ищецът спеше на третия етаж. В килията има около 4-5 маси, няма столове, седи се на кофи. Гардероби няма, има железни шкафове, които са много. В килията има три прозореца, които са малки. Големи са около 1м или 1.20м.. Те са мънинки, с мрежа, слънце не влиза вътре и са на високо. Изобщо няма осветление, дрехи перат и правят простори и пречи на осветлението. Има две лампи, те не работят. Една работи, другата не работи. Мизерия е вътре. Няма баня и тоалетна вътре в килията. На кофи серат вътре момчетата. Няма чешми в килията. В 19.30ч. ни затварят, минава проверката и след това ни затварят в 20.15ч. и сутринта в 6ч. ни отварят, после пак ни затварят. Три проверки минават на ден. Кофите се ползват само нощно време от 19.30ч. до 6.00ч сутринта. В килиите има 4 кофи, които се ползват за тоалетна. Тези кофи затворниците ги изхвърлят. Който ползва кофата, той е изхвърля. В баните няма душове, с кофи се къпем, има вътре боклуци, къпем се вътре, а боклуците до краката ни. Манджи хвърлят такива работи. Топла вода има вторник и четвъртък от обяд до 17.00ч. дори не можем да се окъпем, има 160 човека в коридора. Мивките се ползват един по един. Килиите не се проветряват. Кофите само се измиват с вода и пак се вкарват вътре. До сутринта мирише в килиите, няма как да се проветрява.

 

АДВОКАТ Д.: Пушеше ли се в килията и ищецът пуши ли?

 

СВИДЕТЕЛЯТ А.: Да, пуши се вътре в килиите. Те играят комар. Ищецът е пушач. През цялото денонощие се пуши в килиите.

 

АДВОКАТ Д.: Казахте, че има буболечки в килиите, някаква дезинфекция правят ли? Ищецът да знаете да е имал проблеми със здравето? Какво е медицинското обслужване в затвора?

 

СВИДЕТЕЛЯТ А.: На месец един път, ако имат дезинфекцират. Я минат един път на месец, я не минат за дезинфекция. Иначе дават лепенки, те ни хапят обаче. Слагаме яденото в шкафовете до сутринта пълно с хлебарки. Не знам да е имал проблеми със здравето ищецът. Лекарят не ни дава хапчета и ни гони. Отиваме на лекар, той ни казва, че взимаме хапчета да ги продаваме и ни гони от вратата. Не ни дава хапчета.

 

АДВОКАТ Д.: Нямам други въпроси към свидетеля.

 

ПРОКУРОРЪТ: През март 2013г. в кое отделение бяхте настанен?

 

СВИДЕТЕЛЯТ А.: Бях в Сливен и после ме закараха в корпуса в приемното отделение. Тогава беше на третия етаж. Там стоях около една седмица и ме свалиха на четвъртия етаж. В Сливен в ареста бях и после ме закараха в бургаския затвор. В Сливен килиите са 2,50 кв.м. с четири човека вътре.

 

ПРОКУРОРЪТ: Администрацията на затвора съда предупреждавала ли е да не държите храна вътре в килиите, за да не се развъдят хлебарки и други насекоми?

 

СВИДЕТЕЛЯТ А.: Не е хубаво да се държи храна, но като правим свиждане ни носят храна и ги държим в шкафчета. Не са ни предупреждавали, че като държим, храната ще има хлебарки и дървеници. Никой не е минавал от администрацията да ни предупреди, че не се държи храна вътре. Храната стои вътре на кофите, на шкафовете стоят в килиите. Няма другаде къде да държим храна, освен в килиите.

 

ПРОКУРОРЪТ: През 2013г., спомняте ли си кой лекар е бил в Затвора Бургас.

 

СВИДЕТЕЛЯТ А.: Не помня през 2013г. кой беше лекарят.

 

СТРАНИТЕ: Нямаме други въпроси към свидетеля.

 

Съдът ОСВОБОДИ свидетеля А., който беше изведен от съдебната зала и ПРИСТЪПВА към разпит на свидетеля Б., който беше въведен в съдебната зала и снема самоличността му както следва:

 

С.Х.Б.- г., български гражданин, осъждан, без дела и родство със страните, несемеен, неосъждан за лъжесвидетелстване. ПРЕДУПРЕДЕН за наказателната отговорност по чл.290 от НК за лъжесвидетелстване. ОБЕЩАВА да говори истината.

 

СВИДЕТЕЛЯТ Б.: Познавам М. ***. Бяхме с него в една килия 413 през 2013г., но не мога точно да кажа откога, но доста време бяхме заедно. През 2012г., 2013г. бях в затвора, като през 2015г., на 20.05. ме освободиха. Пак влязох в Затвора на 09.12.2016г.. Килията като площ е малка в сравнение с другите килии. Аз бях отговорник на помещението. Килията ще има до 30 квадрата, не мога да кажа точно. Били сме до 30 човека в килията, даже до 32, 33 и 35, но под 25 човека не сме падали в килията. В килията има вишки на три етажа. Всяка една от вишките е с тройки. Няма маси в килията, ние слагахме шкафове, които ползвахме за маси. Нямаше столове, на вишките седяхме. Шкафове имаше в килиите. Кой имаше, кой нямаше, двама ползваха един шкаф. В килията има 4 прозореца с размер около 1м. широки, на 50-60см. височина. Тези прозорци не се отваряха, то решетки, нямаше прозорци. Нямаше стъкла, всичко беше счупено. Килията има две лампи, които са само крушки. Осветлението в килията е само с тези лампи. Прозорците са малки и не влиза много светлина, тъй като килиите са дълбоки и прозорците са на високо. Трябва да се качиш на втора вишка, за да видиш светлина. На втората вишка са на 40-50 см височина и може да се гледа оттам. Тоалетна, баня и чешма няма в килиите. В салона имаше три чешми, четири тоалетни които се ползват от 200 човека, 197 бяхме толкова до последно, и всички използваме тях. Душове нямаше в баните. Една кофа 5-6 човека заставаме, на едно пространство половината от залата, около 6-7 квадрата, може и да са 10 квадрата, заставаме и се къпем с кофите. Топла вода има два пъти в седмицата – вторник и четвъртък. За целият ден два-три часа, на етапи има топла вода. Не ни стига това време да се изкъпем всичките. През другото време топлим си вода и в помещението и банята и мивката, която се води, се поливаме. През лятото със студена вода се поливаме, а през зимата с леко претоплена вода се къпем. Вечерта в 20.00ч. минава проверка и ни затварят, а сутринта в 6ч. ни отварят. За закуска ни отварят и после ни затварят, после проверка, три-четири проверки минават. Като е заключена килията ползваме кофи за физиологични нужди. В нашата килия бяхме повече хора и затова имаше 4 кофи. Тези кофи са пред вратата, една връз друга , взимаш кофата и я ползваш пред другите. Кофите сутринта като се отварят вратите се изхвърлят. Даваме дежурства, кой да изхвърля кофите. Разпределяме се по списък, даваш по един ден дежурство и така.

 

АДВОКАТ Д.: Паразити има ли в килиите и дезинфекция прави ли се в затвора? Пуши ли се в килията? М. пушач ли е? Да знаете да е боледувал от нещо?

 

СВИДЕТЕЛЯТ Б.: Дървеници, хлебарки има. Има и едни други не се виждат, някакви странни, едни много дребни такива. Не се пръска против буболечки. Минават там да отчитат дейности. Виждам, какво се прави, отивам пълня канчето от чешмата и само с вода пръскат. Отчитат само дейност. Това поне го знам, че е така. М. не знам да е боледувал от нещо. Не сме коментирали по принцип болести. В килията се пушеше. М. също е пушач.

 

АДВОКАТ Д.: Проветряването как се осъществява в килиите, като сте бил отговорник?

 

СВИДЕТЕЛЯТ Б.: Циркулация няма, няма как да има въздухът. Като затварят килията казват, че ще пускат тока, за да пускаме вентилаторите. Вечерта като ни заключат и няма проветрение. Зимата отоплението, като няма врати и прозорци, е студено. Няма врати и прозорци, само решетки. Те бяха три-четири радиатора и не може да на смогне да стопли цялото помещение. Няма как да проветряваме.

 

АДВОКАТ Д.: Да знаете М. да страда от нерви болести?

 

СВИДЕТЕЛЯТ Б.: Да, страдаше от нерви. Пиеше някакви успокоителни. Два пъти през седмицата имахме право на лекар. М. слизаше долу при лекаря. Виждал съм го когато е ядосан, не влизам в конфликти с хората. Доста пъти така съм го засякъл с нервна криза, като вика, крещи, не е адекватен.

 

АДВОКАТ Д.: През 2013г. сте били заедно, а сега пак заедно ли сте?

 

СВИДЕТЕЛЯТ Б.: Той е на един етаж повече. През 2016г. аз бях на първия етаж, а той на втория. Сега сме заедно в Дебелт. Там е друго, няма нищо общо.

 

АДВОКАТ Д.: Правите ли някаква разлика в нервното състояние на М. през 2013г. и сега?

 

СВИДЕТЕЛЯТ Б.: Сега е по-добре, но не сме много заедно. Не мога да направя разлика, но в момента е по-добре. Сега сме в килии, където по 4 квадрата на човек се пада. Три пъти се пуска вода топла за деня, тоалетната е вътре и по всяко време може да се ползва.

 

АДВОКАТ Д.: Нямам други въпроси към свидетеля.

 

ПРОКУРОРЪТ: Предупреждаваха ли Ви от администрацията на затвора, че не трябва да държите храна в помещенията?

 

СВИДЕТЕЛЯТ Б.: По принцип, да предупреждаваха ни, заради насекомите, но на свиждането като ти дадат храна, няма къде другаде да се съхранява, няма къде да я оставиш и да я заключиш.

 

СТРАНИТЕ: Нямаме други въпроси към свидетеля.

 

Съдът ОСВОБОДИ свидетеля Ангелов, който беше изведен от съдебната зала.

 

АДВОКАТ ДАЙНОВ: Няма да сочим други доказателства. Да се приключи събирането на доказателствата.

 

ИЩЕЦЪТ А.: Когато отиваме да вземаме храна, трябва по закон вътре да седнем да ядем, нали затова е направена столовата, за хора. А като искаме да сядаме да ядем, не ни дават гъба, а с едно скъсано парче от чаршаф, бършим масите, дори и с вълнени парцали, от одеялата бършем, без препарат и те си остават мазни. По тези маси виждам, те постоянно много хора влизат вътре и играят хазарт, качват се по масите и гледат през прозорците, култура няма вътре в този затвор, ние ядем на тези маси. Инспекторът, г-н Леков не си гледа работата и отговорника на коридора - чистача, не му помня името и той. Когато ни правят тараш в килиите за телефоните, вътре ни вкарат в столовата където е студено и около 20-30 минути стоим там. Когато отивам на лекар, тя е една ниска, много и знае устатата. Това е за 2013г., винаги когато отивам при тази лекарка и обяснявам на нея да ми обърне внимание на главата, защото не помня каква болест е минала през главата. Обяснявам да ми мерни кръвното, жената въобще не иска да ме гледа, вика „бягай от мен, имам работа“. Има една щайга с хапчета и трябва да ги разпределяла. Постоянно ме боли главата от пред и отзад и избухвам, без да ме закача някой. Просто от вътре ми идва, изпотявам се целия. Много пъти съм ходил при тази лекарка, а сега започнаха да ми дават един бели и едни червени хапчета, помагат ми засега долу-горе тези хапчета. Не обичам да общувам много с хората, затворник съм отвътре. Как можеш да делиш 500 - 700г. хляб на пет човека. гладен влизаш и гладен излизаш. Така ни вкарват в затвора, не ни хранят и не ни дават работим. Аз само съм карал два курса - не ми дават да работя, няма викат работа, а пък който идва от приемната втория месец на работа човека.

 

ПРОКУРОРЪТ: Няма да соча други доказателства. Да се приключи събирането на доказателствата.

 

Съдът по доказателствата,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИКЛЮЧВА събирането на доказателствата.

 

ДАВА думата по същество:

 

АДВОКАТ Д.: Уважаема г-жо административен съдия, поддържам предявения иск от ищеца А., като за съжаление отсъства представител на ответника, имам предвид ГД“ИН“, но с този иск, ищецът беше предложил споразумение евентуално със страната, а такова липсва, включително и в отговора от името на ГД“ИН“. Във връзка с унизителното отношение, уронващо човешкото достойнство, което е в противоречие на материализирано в чл.3 от Европейската конвенция за правата на човека, което е ратифицирано през 1992г. и съгласно чл.5 ал.4 от Конституцията на РБългария тя е част от вътрешното законодателство. Съгласно тази разпоредба никой не може да бъде подложен на унижение. От събраните доказателства и разпит на свидетелите във връзка периода за който говорим 21.06.2012г. до 21.06.2013г., ищецът е бил основно в килия 413 в Затвора Бургас, където е видно, че на всеки един се е падало от 1-1,5 кв.м. жилищна площ. Това се потвърждава и от представените материали от администрацията на затвора. Видно е също така, че спрямо затворниците не са полагани грижи относно тяхното здравословно състояние, както и въобще за тяхното състояние. Бил е поставен в унизително положение, като затворниците са извършвали физиологичните си нужди пред очите на всички останали в килията. Тук дори мога да коментирам за миризмите, вентилацията, за взаимоотношенията, които се подлагат толкова много хора в една килия. Във връзка с горното през 1984г. в Женева е приета конвенцията против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание, която е в сила за България от 1987г., като вече с промените на ЗИНЗС от 07.02.2017г. са част и от нашето законодателство. За процесния период за съжаление са имали указателно съдържание за спазване, но както и по делото съм представил справки от посещенията на Хелзинкския комитет в затвора Бургас, което е било точно по времето за което говорим , едното посещение през 2012г., а другото през 2014г. и в двата случая е видно, че промяна в условията на живота в затвора няма и затова през 2014г. отново има препоръки за Българската държава. Във връзка с горното, моля по справедливост да уважите иска на ищец А..

 

ИЩЕЦЪТ А.: Поддържам казаното от мен досега и казаното от адвоката. Няма какво да добавя.

 

ПРОКУРОРЪТ: Считам предявената искова претенция за неоснователна и недоказана по основание и размер. Основателността предполага наличието на следните предпоставки - незаконосъобразни действия или бездействия на орган, наличие на вреди и причинна връзка. Исковата молба съдържа обобщени и декларативни изявления относно лошите условия в Бургаския затвор, без каквото и да е индивидуализация на обстоятелствата, които се отнасят до личното положение на ищеца, като липсват елементи на фактическия състав, а именно причинени вреди и причинна връзка. Предвид на изложеното, моля да приемете, че исковата молба е неоснователна и недоказана и моля да я отхвърлите изцяло.

 

СЪДЪТ счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе в законоустановения срок.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 10,20часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: