ПРОТОКОЛ

 

 

Година 2017, 04.10.                                                                    град Бургас

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                    ІV Административен състав

На четвърти октомври                           две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАЛИНА РАДИКОВА

 

Секретар: С.А.

Прокурор:

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Радикова

Административно дело номер 1533 по описа за 2017 година

 

На именното повикване в 10:22 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.К.Д., като настойник на С.Ц.  Д., редовно призована, се явява лично и с  адвокат Т., редовно упълномощена.

 

ОТВЕТНИКЪТ ПО ОСПОРВАНЕТО Директор на Социално подпомагане – гр. Бургас, редовно призован, не се явява, не изпраща представител.

 

АДВОКАТ Т.: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА.

 

АДВОКАТ Т.: Поддържам жалбата. Моля да приемете представените доказателства. Няма да сочим други доказателства.

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА Д.: Акумулаторната количка за дъщеря ми предвид състоянието, в което се намира, е абсолютно необходима, а не прищявка, защото стандартната рингова количка, която се изписва от Социално подпомагане тя няма възможност да седне в нея. Тя няма опора на глава, на таз, на гръб, тя виси отвсякъде. Акумулаторните колички са с ортопедична седалка и облегалка, която може да се регулира според тялото, за да може изобщо да седне, да я храним, в противен случай всичко трябва да правим в леглото. Вследствие на тази рингова количка направи много тежка сколиоза (изкривен S-образен гръбначен стълб). Всичко това е защото ни се изписа една стандартна колички, ние не бяхме запознати със заболяването, подпирахме я с десетки възглавници. Сега видяхме, че има и такива акумулаторни колички, а една акумулаторна количка може да помогне тя да седи по-добре. Тя не може да бута нормалната инвалидна количка. Нейните ръце са абсолютно увредени, те висят, тя не може да завърти ринговете. Дали количката е акумулаторна или друга, ще бъде бутана от друг човек, от нас. Идваме до момента на нея да осигурим някакъв начин да седи и на нас да осигурим някаква помощ, защото ние я гледаме. Количката тежки 50 кг и тя тежи 50 кг – това са 100 килограма и за нас е трудно да бутаме тази огромна тежест. Обричаме я да седи вкъщи. Аз съм с много заболявания. Преди две седмици баща й направи инфаркт. Само аз да я бутам, не мога, трудно ми е. Защо ни отказват? Те цитират двете изисквания, които изисква наредбата. Аз мисля, че е за да не направи транспортно произшествие. От една страна тя не може да я управлява, ние носим дори юридическата отговорност за нея. Дори да направи произшествие, ние сме тези, които ще бъдем виновни пред закона. От друга страна същото Социално подпомагане, докато беше тя дете, за да издадат винетка, изискваше тя да има кола на нейно име. Значи може да притежава кола, но не може да ползва акумулаторна количка. Не й дават акумулаторна количка от една страна с оглед мерки за сигурност, от друга – спестяване на средства. До 18-годишна възраст на децата, които им се полагат колички, на всеки три години им се полага количка. До момента, тя е на 21 години, сме взели само три колички. Не сме злоупотребявали да взимаме колички на всеки три години, въпреки, че се полагат.

 

СЪДЪТ намира, че следва да приеме като доказателства по делото документите, представени с жалбата и с административната преписка.

Следва да укаже на жалбоподателя възможността да ангажира и други доказателства – гласни или писмени, с които да удостовери, заявените в днешно съдебно заседание факти, касаещи здравословното състояния на С.Ц. Д. и възможността за предвижване на това лице с оглед особеностите на предлаганите средства за придвижване – рингова и акумулаторна количка.

По изложените съображения съдът,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото документите, представени с жалбата и с административната преписка.

УКАЗВА на жалбоподателя за следващо съдебно заседание възможността да ангажира и други доказателства – гласни или писмени, с които да удостовери, заявените в днешно съдебно заседание факти, касаещи здравословното състояния на С.Ц. Д. и възможността за предвижване на това лице с оглед особеностите на предлаганите средства за придвижване – рингова и акумулаторна количка.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 29.11.2017 г. от 11:00 часа, за която дата и час страните са редовно уведомени по реда на чл. 137, ал. 7 АПК.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 10:40 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: