ПРОТОКОЛ

       

Година 2016, 08.11.                                                                              град  Бургас

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                     VІІ-ми административен  състав       

На осми ноември                                       две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                    

                                                                             СЪДИЯ: РУМЕН ЙОСИФОВ

 

Секретар: С.Х.   

Прокурор: АНДРЕЙ ЧЕРВЕНЯКОВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Йосифов

Административно  дело номер 1346 по описа за  2016 година                     

На именното повикване в 10:53 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ Д.Д.М., редовно уведомен, явява се лично, доведен от органите на „Охрана на съдебната власт”. Явява се и упълномощения от него процесуалния представител – адвокат П., с пълномощно по делото.

         За ОТВЕТНИКА ПО ИСКА – Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” гр. София, редовно уведомен, представител не се явява.

         За Окръжна прокуратура – Бургас се явява прокурор Червеняков.

         Явяват се свидетелите Р.Н.К. и Г.Д.В..

                                        

         По хода на делото:

         СТРАНИТЕ: Да се даде ход на делото.

 

         Съдът с оглед изявленията на страните и като намери че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото

 

О П Р Е Д Е Л И:

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА:

Производството е образувано по Искова молба с правно основание чл.1 от ЗОДОВ, подадена от Д.Д.М., против Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" при Министерство на правосъдието-София, за присъждане на обезщетение за претърпени неимуществени вреди в периода 01.06.2011г.-05.07.2016г., както следва:

1. В размер на ******лв. за недостатъчна жилищна площ, отопление, осветление, проветряване и др. действия и бездействия, които могат да причинят увреждане на здравето, ведно с дължимата лихва за периода 01.06.2011г.-05.07.2016г. в размер на ********лв., както и законната лихва от завеждането на иска до окончателно изплащане на сумата;

2. В размер на ******лв. за неосигуряване на храна с нормативно предвиденото съдържание, ведно с дължимата лихва за периода 01.06.2011г.-05.07.2016г. в размер на *******лв., както и законната лихва от завеждането на иска до окончателно изплащане на сумата;

3. В размер на ******лв. за неосигуряване на условия за свиждане с близките му, ведно с дължимата лихва за периода 01.06.2011г.-05.07.2016г. в размер на *******лв., както и законната лихва от завеждането на иска до окончателно изплащане на сумата.

Предходното съдебно заседание на 27.09.2016г. беше отложено от съда, за да се даде възможност на ищеца да организира защитата си и за да бъдат уточнени, и призовани допуснатите до разпит свидетели. Ищецът прояви дължимото процесуално поведение, като упълномощи адв. Р.П. и посочи свидетелите, които бяха призовани за днешно съдебно заседание.

 

         Съдът СНЕМА самоличност на явилите се свидетелите както следва:

Р.Н.К. – ** години, български гражданин, женен, осъждан, без родствени отношения с ищеца.

         Г.Д.В. – ** години, български гражданин, женен, осъждан, без родствени отношения с ищеца.

Свидетелите предупредени за наказателната отговорност по чл. 290 от НК.

Обещават да говорят истината.

 

Свидетелят В. беше изведен от залата.

 

         Съдът ПРИСТЪПВА към разпит на свидетеля К..

 

         СВИДЕТЕЛЯТ К. НА ВЪПРОСИ НА АДВ. П.: Познавам Д.М. от месец януари 2011 г. С него бяхме в една килия, в Затвора Бургас до 2012 г. Тази килия се намира на четвъртия етаж, № 405. Сигурен съм за номера. Беше с размери седем метра на четири метра. Бяхме 18 човека на триетажни легла.

         В килията нямаше санитарен възел и течаща вода. Ние бяхме в малкия коридор. Целият коридор имаше 6 килии, около 120 човека, с една баня и тоалетна, два душа, които бяха счупени. Имаше една тоалетна с четири клекала.

         В килията прозорците са стандартни както в целия затвор. На всички етажи са еднакви. Мисля, че приблизителните размери са 50 см на 1 метър. Откъм прозорците също има поставени легла. Леглата стигат до прозореца, който е горе, високо до тавана. За да отвориш прозореца, трябва да се дръпнеш назад. Осветлението е от луминисцентни лампи. Има две осветителни тела. Едното когато изгори, а другото премигва, не е достатъчно осветлението. Ако трябва да шиеш, няма да е достатъчно осветлението.

         Килиите се заключват вечер след проверката в 20.00 часа. След това ходим по голяма и малка нужда в кофи. Това е до 06.00 часа сутринта до сутринната проверка. Вечер ги оставят празни с малко хлорна вар вътре. Ако прелеят, не знам. Само в двете кофи ходят всички 20 човека. Няма отделено място със завеса, където да ходим по нужда. Правим го пред всички. Това е унизително за нас.

         В затвора е пълно с хлебарки, дървеници, има и мишки. Към момента положението е същото. Не е променено с нищо. Повече от половината в килията са наядени от дървеници.

         В момента също сме в една килия с Д. и сме 34 човека. Тази килия е малко по-голяма като размери - някъде 12 метра на 4 метра. Намира се на 4 етаж в големия коридор.

         В момента няма хора да лежат на земята. Чувал съм, че някои са лежали на земята. В банята има течаща вода, но нямаме душове. Това пак е в отделното помещение. И в тази килия нямаме санитарен възел.

         За медицинското обслужване има фелдшер, но аз не съм ползвал.

         Стаята за свиждане побира 10 затворника от едната страна. Тя е 11 метра дълга на 1 метър широка. Разделена е с три решетки – ситни, за да не може да се подават разни вещи. От едната страна 10 човека, а от другата страна 40 души ако дойдат по 4 човека на тези 10 на свиждане.

         АДВ. П.: Нямам повече въпроси към свидетеля.

 

         СВИДЕТЕЛЯТ К. НА ВЪПРОСИ НА ПРОКУРОРА: Не сме били през цялото време заедно с М.. През 2011 г. бяхме четири месеца заедно. Пак сме заедно сега. Вече от два месеца сме заедно. Почваме трети.

         Не знам дали М. през цялото време е бил в Бургаския затвор.

        

         ПРОКУРОРЪТ: Нямам повече въпроси към свидетеля.

 

Поради изчерпване на въпросите, свидетелят беше отведен от залата.

 

Съдът въведе в залата свидетеля В..

 

Съдът ПРИСТЪПВА към разпит на свидетеля В..

 

         СВИДЕТЕЛЯТ В. НА ВЪПРОСИ НА АДВ. П.: С Д. се познавам от предната присъда, която изтърпявах в затвора Бургас. Беше през 2012-2013 г. - когато бяхме в една килия. Бяхме доста гъсто населени. Мисля, че бяхме 27-28 човека в килията. Аз тогава спях на третия етаж на леглото. Него го докараха. Легна под мен на втора вишка. Беше ужасно. Имахме доста мишки. Пратките, които получавахме бяха наядени. Получавахме пратка от свиждането с храна, веднъж на месец. Килията беше с максимална площ около 14-15 кв. метра и с размери 5 метра на 3 метра. Бяхме около 27-28 човека. Имаше такива, които спяха по двама на легло. Аз лично бях отговорник на отряда – чистач. На целия етаж бяхме около 180 човека. Бяхме 7-8 килии. Положението в банята и тоалетната беше също шокиращо. Нямаше душове и все още няма.

         Вземаме кофи две или три, разреждаме вода и се поливаме. Имаме два дни в седмицата топла вода за къпане – вторник и четвъртък. Който свари да се изкъпе, се къпе, а който не свари, не се къпе. Най-силните успяваха да се къпят, а по-слабите не успяваха.

         В килията няма течаща вода и тоалетна. Слагат се две кофи вечер празни до сутринта и се изкарват. Имало е разлято в коридора когато отивахме сутрин на сутрешна проверка, хлъзгаме се когато излизаме за сутрешна проверка. Въздухът е малко, светлината също. Ако тръгнеш да четеш книга е невъзможно. С Д. бяхме в една килия, но сега в момента сме в отделни килии, но положението е същото. Излязоха и някакви дървеници. Преди ги нямаше. Не може да се спи вечер. По-добре е да не се спи вечер. През деня е по-добре да си вземеш дрямката.

Свижданията са долу също са ..........няма смисъл от тях. Първо, че се намалят свижданията в по-малко време от нормалното. Не може да се види кой е отсреща. Сложили са около 3-4 решетки от рабицова мрежа. Не може да се чуе какво се говори с отсрещния. Няма телефони. Говореното става устно, но не може да се разбере, тъй като се събират много хора. Събират се от много етноси, говорят се различни езици и не можем да се разбираме.

         Аз съм ползвам медицинско обслужване преди, за миналата присъда. За тази не, защото е малка. Аз страдам от ушни заболявания. Бях представил документи в стационара. Получих едно възпаление, което беше нетърпимо да седя и да понасям болката. Същевременно бях с дрен на средното ухо. Около месец и половина-два ме бавиха, за да се махне този дрен, а беше наистина належащо, защото бях претърпял операция и в 6 месечен срок трябваше да се извади, а то стана повече време.

Ходих на зъболекар три пъти. Бяха ми изкарани четири зъба. Не се правят пломби, не се оформя зъба, а веднага се вади. Единият от зъбите ми беше мъдрец и мисля, че се прави снимка преди да го извадят, за да се видят корените. Тръгна да ми вади мъдреца. Счупи се зъба, пръсна ми устата, изписа ми антибиотици. Не минаваше и не минаваше. Беше Коледа или Нова година и нямаше кой да ми обърне внимание, а аз бях с големи болки. Когато дойде зъболекаря ме изкара на зъболекар извън затвора. Тогава ми изчистиха и махнаха този мъдрец.

Медицинският център е невъзможно да се стигне. В него има едно бюро и един стол. В другата стая има едно легло и това е. Отсреща има една манипулационна.

АДВ. П.: Нямам повече въпроси. 

 

         СВИДЕТЕЛЯТ НА ВЪПРОСИ НА ПРОКУРОРА: Аз съм бил свидетел когато се обезпаразитяваха помещенията. Уж премахваха дървениците, но нямаше резултат.

         Аз бях назначен за отговорник на хигиенистите – чистач. Ние се грижихме за хигиената. Хигиенистите отговаряха за хигиената в коридора и тоалетните, за храната в кухнята и раздаването й. В самите килии са отговорниците на килиите. Те намираха време. Хората от килиите поддържат килиите.

 

         СВИДЕТЕЛЯТ НА ВЪПРОСИ НА АДВ. П.: Предоставяха в месеца по 1-2 сапуна на всеки лишен от свобода. Предоставяха се и препарати, с които да се чистят килиите, но не бяха достатъчни.

         АДВ. П.: Нямам повече въпроси. Нямам искания по доказателствата.

         ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания по доказателствата.

 

         С оглед изявленията на страните по доказателствата, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

         ПРИКЛЮЧВА събирането на доказателствата.

         ДАВА думата по същество:

         АДВ. П.: Моля да бъде уважен предявения иск в пълния размер, както и да бъдат присъдени разноските по делото. Видно от разпитаните свидетели, условията са такива, каквито са описани в исковата молба. Има три доклада на Комитета по изтезанията, които са ноторно известен факт - от 2012, 2014 и 2015 г. В един от докладите този комитет посочва, че е имало 883 затворника при капацитет 371 лишени от свобода. 

Моля да ни се присъдят направените съдебно-деловодни разноски.

         Моля да ми дадете срок за представяне на писмени бележки.

ИЩЕЦЪТ М.: Поддържам казаното от адв. П..

         ПРОКУРОРЪТ: Моля да бъде отхвърлен иска като неоснователен и недоказан за периода от 01.06.2011 г., тъй като считам, че претенцията следва да бъде погасена по давност. Ако счетете, че искът е частично основателен, моля да бъде в значително занижен размер, с оглед общ исков еквивалент от ******** лв.

         АДВ. П.: Относно това дали ЗИНС по някакъв начин е дал други срокове, считам, че е ирелевантен факт, тъй като конвенцията има приоритет над вътрешното законодателство. Моля да се отчете изискването на конвенцията.

 

 

         Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

ДАВА 7-дневен срок на страните за представяне на писмени бележки.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

         Заседанието приключи в 11,27 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: