ПРОТОКОЛ

       

                                              

Година 2014, 10.12.                                                                              град  Бургас

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, ХІІ-ти административен състав, на десети декември през две хиляди и четиринадесета година, в публично заседание в следния състав:

                                     

              

    ПРЕСЕДАТЕЛ: ЛЮБОМИР ЛУКАНОВ

 

Секретар: Й.Б., сложи за разглеждане докладваното от съдия Луканов  Административно дело номер 1323 по описа за 2014година.                  

   

На именното повикване в 15.23 часа се явиха:

        

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Б.Д.К., редовно призован, не се явява лично. За него адвокат Н., с пълномощно по делото.

 

ОТВЕТНИКЪТ Директор на Дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика” гр.Бургас, редовно призован, се представлява от юрисконсулт Б.-И., с пълномощно по делото.

 

Не се явява вещото лице К.Д.В..

 

СТРАНИТЕ: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ДОКЛАДВА:

 

ПОСТЪПИЛО е заключение по допуснатата съдебно-икономическа експертиза на 03.12.2014година от вещото лице К.Д. на година, на което срокът по чл.199 от ГПК, във връзка с чл.144 от АПК изтича днес.

 

АДВОКАТ Н.: Моля да не се разглежда заключението в днешното съдебно заседание. Правя възражение за неспазен срок. Водим допуснатия свидетел в днешното съдебно заседание и моля да бъде разпитан. Той е извън залата.

 

ЮРИСКОНСУЛТ  Б.-И.: Не възразявам, да не се разглежда заключението в днешното съдебно заседание. Да се разпита водения от жалбоподателя свидетел.

Съдът ПРЕМИНАВА към разпит на свидетеля. Свидетелят бе въведен в съдебната зала. Снема самоличността на свидетелят, като го предупреждава за наказателната отговорност по чл. 290 от НК, както и за възможността да се откаже от свидетелстване по силата на чл.166, ал.1, т.2 от ГПК, вр. с § 2 от ДР на ДОПК.

Д. В.К. -49г.

Българин, българин гражданин, неосъждан. 

 

СВИДЕТЕЛЯТ К.: Желая да свидетелствам по настоящото дело и обещавам да говоря истината. Нямам съдебни спорове със страните. Жалбоподателят ми е син.

Синът ми Б.Д.К. през 2009година поиска да купим нова кола. Това беше преди новогодишните празници за 2010година, т.е през м.12.2009г. Аз имам регистрирано язовирче, което  стопанисвах тогава пета година в с.Мечкарево, край Сливен. Тогава декември месец се наложи да извадим рибата - шаран, амур, щука, сом. Събрахме се с няколко приятели и я извадихме рибата. Продадох рибата на приятели, които имаха цехове, магазини, както и на такива които организират спортен риболов. При първото вадене извадихме около 500кг.. След още няколко дена извадихме още 4-5 тона. Вторият път беше преди Никулден. Идват на място хората, теглим на кантара, вземат рибата и тръгват. Рибата от 4-5тона беше изкупена от хора не само от гр.Сливен, но идваха и от Бургас, Варна и други градове. Парите от рибата, която продавах на магазини си ги получих след Никулден, но преди новата 2010г. Те ми се изплатиха малко, по-малко, но до края на декември 2009година ми се издължиха. Грубо 5 тона риба по 3лева, взех около 15 000лева. Накрая я продавах рибата и на 2лева/кг. След като приспаднах разходите и закупуването на материал за захранване, останаха около 14 000лева печалба. Прибрах си парите у нас. Синът ми Б. ми помагаше много за рибата. След като мина празника Никулден, Б. ми каза, че иска да смени колата и че е харесал един джип в интернет. Имам още един син- Веселин, който е по-голям от Б. с 1,5г.. Той е търговец. Купува грозде за Винпром Карнобат. Веселин  сам си купи кола. Б. след като каза, че е харесал кола в интернет, ме помоли да се обадя на един приятел в Германия, да питам дали ще му съдейства да  вземе кола от там до 15 - 20 000лева. Първо събрахме парите в лева. Аз реших, че колата трябва да е до 40 000 лева, за да е по- хубава. Аз и майка му трябваше да можем да караме автомобила.

Освен, че имам язовирче, занимавам се и с изкупуване на грозде за Винпром Карнобат, имам и фирма за охраняване на паркинг, заведение за хранене.

Б. каза, че харесал автомобил „БВМ 535”, с дизелов мотор, по-икономичен, втора употреба. Исках по-малка кола да купим. По гроздето той ме кара, и считам, че има достатъчно опит като шофьор.

Обадих се в Германия на моя приятел Гошо и му казах, че синът ми твърдо си е избрал кола. Гошо каза, че ще му съдейства и Б. замина за Германия със средства за закупуването ѝ. Б. тръгна от България с около 40 000- 45 000лева, от които 14 000лева от рибата, от праскови вадя  10т. по 2лева,  тогава 15 тона извадихме от нашата градина и купих от приятели още 20 тона по 1лева. От прасковите имахме чиста печалба 20 000 лева. Отделно му дадох пари и от гроздето. 1000т. грозде на Винпром Карнобат направихме, на комисионен договор по 5 стотинки и там към 45 – 50 000 лева изкарахме печалба. Не всички дадохме, оставихме си и за нас. Тогава Б. беше на 20 години и нямаше пари, изкарваше си само за себе си и аз му дадох тези 40 000-45 000лева за закупуване на колата. Парите, които дадох ги събирахме поетапно, но ги дадох еднократно на сина ми като обща стойност. Ние му дадохме парите за да купи кола за фирмата. Регистриран съм като земеделски търговец. Пратих да купи кола за фирмата и ние да я караме, както и той. Б. хареса колата и остави капаро. Не можа да я вземе, тъй като тогава имаше много сняг там и не можа да я докара на собствен ход. Върна се в България. Мина празника Нова година и Гошо се обади да отиде Б. да вземе колата. След новата година, не мога да си спомня точно кога се обади Гошо. Мисля, че през м. януари на 2010 година се обади и като отиде Б.,  докара колата  след 3 -4дена.  Колата беше купена на името на Б. заради преминаването през граница, а после трябваше да я прехвърлим на мое име. Колата, която купи Б. беше на 40 -50 000км, черна на цвят.

 

АДВОКАТ Н.: От коя година се занимавате Вие със земеделие и по колко доходи имате годишно?

 

СВИДЕТЕЛЯТ К.: Семейството ни сме земеделци хора. През 1987година се ожених. През 2004година се регистрирах като земеделски производител. Печелихме по 30 000лева, 40 000лева и 50 000лева годишно. През 2009 година имахме 40-50 хиляди лева годишна печалба, и от предишните година имахме събирани пари.

 

АДВОКАТ Н.: През 2007 година имахте ли спестени пари от предни години и къде ги съхранявахте, ако сте имали такива?

 

СВИДЕТЕЛЯТ К.: Януари 2007година имахме 40 000-50 000лв необоротни в нас.  Имам си голяма метална каса и си ги държа в къщи, а не в банка.

 

АДВОКАТ Н.: Нямам други въпроси към свидетеля.

 

ЮРИСКОНСУЛТ И.: От показанията Ви не стана ясно парите, които сте дали на сина си от печалбата от 2009 година ли са?

 

СВИДЕТЕЛЯТ К.: Уточнява, че сумата която дадох през 2009 година за закупуване на колата беше събрана от дейностите, които извършвам от 2008 година и 2009 година.

 

ЮРИСКОНСУЛТ И.: Нямам други въпроси към свидетеля.

 

Съдът освободи свидетеля, който остана в съдебната зала.

 

АДВОКАТ Н.: Моля в определен срок от Вас срок да представя писмени доказателства във връзка със събраните днес гласни доказателства. Нямам други доказателствени искания в момента.

 

ЮРИСКОНСУЛТ И.: Нямам други искания към момента.

 

За събиране на доказателства съдът,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за открито съдебно заседание на 18.02.2015 година от 13.00 часа, за която дата и час страните – уведомени от днес. Да се уведоми вещото лице.

 

ДАВА възможност на жалбоподателя до следващото съдебно заседание да представи заявените в днешното съдебно заседание доказателства.

 

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието приключи в  15:54часа.

 

СЕКРЕТАР:                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: