ПРОТОКОЛ

 

 

Година 2015, 25.03.                                                                    град Бургас

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД               ХVІІІ Административен състав

На двадесет и пети март                           две хиляди и петнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

СЪДИЯ: ВАНИНА КОЛЕВА

 

Секретар: С.А.

Прокурор: АНДРЕЙ ЧЕРВЕНЯКОВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Колева

Административно дело номер 1111 по описа за 2014 година

 

На именното повикване в 11:50 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.А.Ж., редовно уведомен, се явява лично и със служебен защитник адвокат П..

 

ЗА ОТВЕТНИКА ПО ОСПОРВАНЕТО Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” към Министерство на правосъдието София, редовно уведомени, представител не се явява.

 

За Окръжна прокуратура Бургас се явява прокурор Андрей Червеняков.

 

Явява се свидетелят Г.В.В..

 

Не се явява свидетелят С.Д.Д., нередовно призован.

 

СТРАНИТЕ: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

СЪДЪТ констатира, че призовката до свидетелят С.Д.Д. за пореден път е върната в цялост.

 

ИЩЕЦЪТ Ж.: Не мога да посоча друг адрес на свидетеля Д.. Не държа на разпита на това лице. Не желая да бъде разпитван друг свидетел.

 

 

СЪДЪТ, с оглед заявеното от ищеца и на основание чл.169 от ГПК намира, че определението за допускане до разпит на свидетеля С.Д.Д. следва да бъде отменено, затова

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТМЕНЯ определение от 22.10.2014 г., с което е допуснат до разпит в качеството на свидетел С.Д.Д..

 

СЪДЪТ пристъпва към разпит на свидетеля Г.В.В., допуснат в съдебно заседание на 22.10.2014 г., като снема самоличността му и го предупреждава за наказателната отговорност по чл. 290 от НК:

Г.В.В. – 57 години, български гражданин, семеен, неосъждан, без родство с ищеца.

 

СВИДЕТЕЛЯТ В.: Предупреден съм за наказателната отговорност. Обещавам да казвам истината и съм наясно с разпоредбите на чл. 290 от НК.

 

АДВОКАТ П.: Искът е за това, че ищецът е бил задържан в арест за 14 дни от 08.05.2014-21.05.2014 г. През този период Вие били ли сте в ареста, или преди това, или след това?

СВИДЕТЕЛЯТ В.: Непосредствено след като Д.Ж. бе освободен от ареста, аз бях за 14 денонощия вкаран в наказателна килия или карцер.

АДВОКАТ П.: Да разкажете за условията какви са? По колко човека са там, баня използвахте ли, вечер като затворят къде ходихте в тоалетна?

СВИДЕТЕЛЯТ В.: Килията, в която бе настанен Д.А.Ж., бе с квадратура от около 10 до 12 кв. м. В тази килия аз бях първоначално само за кратко време, впоследствие бях настанен в съседна килия – единична, и два пъти по-малка от тази. Бях настанен сам. Тъй като бях известно време там в същата килия, в която той изкара целия си карцер, мога да разкажа какво представлява тя. Освен това от 4 години аз съм в този коридор и в близка до тази килия, така че съм напълно наясно за условията в коридора и в тази и другите наказателни килии. В тази килия се намират 8 легла, поставени по две едно върху друго, или така наречените 4 вишки. Д. беше с още 7 човека. Общо бяха 8 човека настанени в тази килия. По-малко от квадрат и половина на човек обща жилищна площ с леглата се пада. Баня и тоалетна в това помещение няма, както и течаща вода. За естествените си нужди там се ползва една кофа от 20 л за всички въдворени в тази килия. В тази килия, с изключение на карето, почти по 24 часа са заключени тези, които са в карцера. Казвам с малко изключение, тъй като сутрин, обед и вечер има малък тоалет по около 5 минути, а през всичкото останало време килията е заключена. При почукване през деня, тъй като няма тоалетна вътре, надзирателите, които са дежурни към коридора, почти никога не отварят за ползване на обикновено по голяма нужда. Чука се на вратата с такова искане обикновено, но не отварят. Казват: „Има си кофа”.

Относно хигиената и чистотата в тази килия едва ли човек може да си представи по-голяма мизерия и мръсотия от тази, която беше в тази килия. Там никога не се е чистило с някакви препарати. Обикновено почистването става само с метла и лопата. Стените от мръсотия бяха целите черни, подът – замазан, мръсен, и едва след като Д. излезе от карцера и писа жалби, искове молби по различни поводи, включително и тази, през есента тази килия и останалите в коридора бяха боядисани. И други промени се случиха във връзка с тези негови жалби, като например престанаха да изземват личните карти, с които се пазарува на лафката и се обаждаме по телефона, както и след това подсъдими и вече осъдени започнаха да бъдат разделяни в карцера – да бъдат в отделни килии.

АДВОКАТ П.: Дневна светлина има ли в тази килия и как се осветява тази килия?

СВИДЕТЕЛЯТ В.: Тази килия има една крушка, която е от най-слабите, от старите крушки, с нажежаема жичка, която е недостатъчна за тази килия. Също така има и два прозореца, които са със светъл отвор от около 1 кв. м., а дори и по-малко, тъй като са сметнати и черчеветата, но те са на 40-50 см, на по-малко от метър, говоря за светлия отвор, но от там дневна светлина много трудно прониква, тъй като има много дебели решетки около 3 см, с дебела широка ламарина от 10 см по средата, а отвън има ситна мрежа за решетките и отделно има и водобран в долната част на прозореца отвън, заради дъжда, така че всичко това възпрепятства достатъчния приток на дневна светлина, както и на въздух и естествено вътре е много мрачно и задушно и особено в летния период вътре става около 40о С жега и задуха и липса на кислород във въздуха. Всички, които бяха по това време в този период настанявани в карцера, им се позволяваха само тези дрехи, които са на тях и тоалетни принадлежности, нищо друго, така че карцер от 14 дни се кара с един чифт дрехи, няма възможност за смяна. При поискване да се вземат от килиите от багажа чисти дрехи, се отказва. Същевременно банята е в седмицата по два пъти, но за наказателните килии тази баня е за около 5 минути – седем-осем човека трябва да се окъпят най-много за пет минути. Да се бръснат ли, да перат ли” А не могат да перат, защото няма къде да ги прострат и няма какво да облекат и карат с един чифт дрехи. По принцип вътре е забранено пушенето, но това се нарушава и се пуши. Обикновено обитателите на карцера са от ромското малцинство, хора без никакви хигиенни навици, които много рядко се къпят, не знаят какво е четка за зъби, паста за зъби и поначало излъчват силно неприятна миризма. С такива хора Д. е бил принуден тогава да съжителства в тази килия, без светлина, без въздух, без достатъчно кислород.

АДВОКАТ П.: Искам да попитам, казвате, че имало кофа да се облекчавате естествено, има ли обособено място в килията за ползване на тази кофа?

СВИДЕТЕЛЯТ В.: Въпреки, че не е приятно, няма никаква преграда, няма аспирация в тази килия, няма движение на въздуха, няма смяна на въздух, прозорците почти не се отварят, защото високите вишки пречат на отварянето им и от двете крила най-много едното да се отвори.

Ползването на кофата, както казах е 24 часа, но през нощта – от 8 часа вечерта след вечерната проверка до 6 часа сутринта, каквото и да става, никой няма право да отваря килията. Докато през деня понякога е възможно някой да отвори за достъп до тоалетния възел, който е в коридора, през нощта това е невъзможно Примерно в тази килия няма маси, няма столове. Цялата мебел е тези вишки-легла, направени от винкел, може би по на 50 години най-малко, с метални шини през около 15-20 см, на които вместо дюшеци има такива тънки шалтета по 1 см – по един два пръста, на места без пълнеж, така че се налага да се спи на метални шини.

АДВОКАТ П.: Как ползва човек кофата? Прикрива ли се някъде?

СВИДЕТЕЛЯТ В.: Не се прикрива изобщо, дори храненето става по леглата или на крак – държиш в ръка и ядеш, през това време другият ползва кофата за някаква нужна на 1-2 метра от тебе, примерно. Така става. Няма никакви препарати, които да се слагат в кофата с цел убиване на миризмата, защото както е общоизвестно човешката урина, както и конската е с най-високо съдържание на амоняк и ужасно мирише и се отлага по стените и като се отвори капакът на кофата миризмата после не може да изчезне в килията. Това предполага към въздържание до момента на отваряне на килията за някакъв тоалет. От това въздържание човек получава и стрес и какво ли не и всякакви болки и мъчение. Това е изтезание.

АДВОКАТ П.: Виждал ли сте Ж. след посещение в наказателната килия и какво е било състоянието му?

СВИДЕТЕЛЯТ В.: Не само съм го виждал, аз живеех с него в килия 222 тогава, така че след като се върна той от наказателната килия (карцера) целият смърдеше ужасно и му казах да съблече всичко, стоплих кофа с гореща вода и вкарах всички дрехи в нея с прах за пране и се оказа, че тази миризма не може да излезе. Наложи се втора кофа да стопля с вряла вода, да вкарам дрехите отново в нея и чак тогава, след като ги киснахме, изчезна миризмата, но от това дрехите се повредиха и се намачкаха, особено анцугът е от фина материя и стои и в момента намачкан. Той е марков всъщност.

АДВОКАТ П.: Психическото му състояние какво беше?

СВИДЕТЕЛЯТ В.: Психическото му състояние беше много зле. Психически беше много затормозен, тъй като той бе принуден да съжителства с тези осъдени и повечето рецидивисти, хора с престъпни навици и престъпно мислене и с лоши навици, докато той е неосъден и се надявам да не бъде осъден, както и аз, тъй като е невинен, както и аз. Но това е малко интересно. Въпреки, че той показа члена от Закона за изпълнение на наказанията на дежурния командир Ангел, че според него няма право да бъде въдворяван с вече осъдени, а трябва да бъде в отделна килия, това не беше изпълнено и той бе вкаран в наказателна килия против волята му, насила. Аз присъствах тогава. Ангел каза: „Влизаш вътре и толкова, да не употребявам груба сила!” Така, че бе принуден да влезе, за да не яде бой.

 Също има едно друго обстоятелство, което се отрази много на психиката и цялото състояние дълго време. Докато беше в наказателната килия получи съобщение, че е потвърдена присъдата му от 25 години от Апелативния съд Бургас. От Апелативен съд Бургас му бе даден 15-дневен срок за обжалване. Той писмено поиска да бъде отложен карцерът, за да може да си подготви касационната жалба в този срок, да поддържа връзка с адвоката си, но това му бе отказано, така че проблемът е много по-голям и сериозен, тъй като в 15-дневен срок не успя да се подготви да обжалва, да ползва правото си на защита, да се свързва с адвокат, да се среща и коментира и т. н. във връзка с касационната му жалба във Върховен касационен съд.

АДВОКАТ П.: Нямам повече въпроси към свидетеля.

ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ: В периода били ли сте заедно с ищеца в една килия?

СВИДЕТЕЛЯТ В.: За периода 08.05.2014-21.05.2014 г. аз бях в един коридор с него. Бях непосредствено след него в наказателната килия, не съм бил по това времето с него.

ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ: Налице ли е график за разпределение на времето на настанените лица в наказателната килия?

СВИДЕТЕЛЯТ В.: Няма такъв график. Всеки различно, няма повторение. Разбира се във времето долу-горе съвпадат, примерно тоалетите, но точни часове не се спазват. Аз бях в тази килия 3-4 дни след него и в момента, както аз, така и той сме в наказателна килия, но сме отделени и сме в отделна килия от 5 кв. м. от осъдените. Заедно правим каре, заедно ни отварят за тоалети, така че отделянето е много относително казано.

ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ:  Нямам повече въпроси към свидетеля.

ВЪПРОС НА СЪДА: Известно ли Ви е дали ищецът е обжалвал заповедта, с която му е наложено наказанието за изолиране в наказателна килия?

СВИДЕТЕЛЯТ В.: Да, обжалвал е и въпреки, че имаше достатъчно основания, не беше уважена. Тогава обжалването протече на две заседания. На първото всичко беше много добре в негова полза, докато от негова страна бе поискано за всеки случай да бъде разпитан още един свидетел и на следващия ден се яви юрисконсултът на затвора Стефан Лазов и съдията приветливо каза: „Всичко е добре. След обед ще изпратя факс с решението” и чак след 20 дена установихме, че не е в него полза решението. Много странно се обърна това решение, никой не разбра как. Всички факти бяха на негова страна. Решението на съда не се оспорва, но не значи, че не може да се коментира.

 

Поради изчерпване на въпросите, съдът освободи свидетеля В..

 

СВИДЕТЕЛЯТ В.: Моля да ни бъде издадена служебна бележка за времето, прекарано извън затвора във връзка с днешното съдебно заседание във връзка с удължаване срока на престоя ни в карцера и пропускането на обяда.

ИЩЕЦЪТ Ж.: Присъединявам се към направеното искане.

 

По направеното искане СЪДЪТ ще се произнесе в закрито заседание.

 

АДВОКАТ П.: Няма да соча други доказателства. Да се приключи събирането на доказателства.

ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ: Уважаема госпожо Председател, считам, че съдебното дирене не следва да бъде приключено. Моля да изискате от затворническата администрация Правилника за вътрешния ред и графика за разпределението на времето на настанените лица в наказателната килия в процесния период 08.05.2014-21.05.2014 г.

 

СЪДЪТ счита, че с оглед направеното искане от прокурор Червеняков, следва да бъдат изискани посочените доказателства, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

 

ЗАДЪЛЖАВА ответника да представи в 7-дневен срок от получаване на съобщението Правилника за вътрешния ред и графика за разпределението на времето на настанените лица в наказателната килия в процесния период 08.05.2014-21.05.2014 г.

 

За събиране на доказателства съдът ОТЛАГА делото и го НАСРОЧВА за 16.04.2015 г. от 13:30 часа, за която дата и час страните – уведомени от днес, а ответникът – по чл. 137, ал. 7 АПК.

Да се изпрати призовка за ищеца до Затвора Бургас.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 12:28 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                                      СЪДИЯ: