ПРОТОКОЛ

 

Година 2013,22.10.                                                                      град Бургас

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                         VІ-ти административен състав

На двадесет и втори октомври                   две хиляди и тринадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                     

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛИЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА

                                                     

Секретар: М.В.

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Александрова

административно дело номер 1104 по описа за 2012 година.

 

На именното повикване в 11.30 часа се явиха:

 

Жалбоподателят „Бул агро 2009” ЕООД, редовно призован, не изпраща законен представител. Представлява се от адвокат М., надлежно упълномощена, с представено по делото пълномощно.

Ответникът директор на Дирекция „ОДОП” Бургас, редовно призован, се представлява от юрисконсулт Д., надлежно упълномощена, с представено пълномощно.

 

СТРАНИТЕ да се даде ход на делото.

 

На основание чл.142, ал.1 от ГПК, във връзка с § 2 от ДР на ДОПК и поради липса на процесуални пречки за даване ход на делото, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Съдът пристъпва към разпит на допуснатия в предходно съдебно заседание свидетел.

Въведе в залата свидетеля и сне самоличността му както следва:

Емилиян Огнянов И., на 35г., осъждан, без дела и родство със страните.

Предупреден за наказателната отговорност, която носи по чл.290 от НК за лъжесвидетелстване.

         СВИДЕТЕЛ И. – Обещавам да говоря истината. Не съм осъждан за лъжесвидетелстване. Осъждан за потрошаване на чужда собственост, още и за наркотици.

 

ВЪПРОС на АДВОКАТ М. – Бихте ли ми казали през 2011г. продавали ли сте череши и ако да - на кого?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И. – Продавал съм череши на един приятел Драго от Трявна , на „ПИМ 78” ЕООД.

ВЪПРОС на АДВОКАТ М. – Къде живеете ?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И. – Живея в Крън.

ВЪПРОС на АДВОКАТ М. – Спомняте ли си в какво количество бяха продадените череши и съставяхте ли някакви документи?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И.- Около 25 тона череши съм продал през 2011г.

ВЪПРОС на АДВОКАТ М. – А съставяхте ли документи, помните ли?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И. – Тогава тези череши съм ги продавал като земеделски производител. Тогава бях регистриран земеделски производител и документи мисля, че не съм запазил никакви. Мисля, че имам кантарна бележка. Черешите по принцип примерно се продават през 2-3 дни се продават по 3-4 тона, които са озрели и в края на кампанията се съставя документ, с който документ трябва да осчетоводя парите и да ги декларирам като земеделски производител, парите които съм получил от черешите.

ВЪПРОС на АДВОКАТ М. – В какъв период от време беше това?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И. – В различните краища на България, в различно време се берат черешите – в Кюстендил е по едно време, в Казанлък в друго, в Айтос различно. В Казанлък започва от края на май до края на юни, около месец.

ВЪПРОС на АДВОКАТ М. – Тези череши ваше собствено производство ли са?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И. – Аз съм регистриран земеделски производител. Регистриран съм с 8 дка череши, за останалите бях сключил договор с една жена от Горно Изворово, която има 60 дка. Взех под наем 60 дка череши от нея.

ВЪПРОС на АДВОКАТ М. – Какви бяха договорките с тази жена? Как се уреждат взаимоотношенията ви?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И. – Под наем - дал съм пари, взел съм черешовата реколта. Тя си ги отглежда.

ВЪПРОС на СЪДА – Вие ли се грижите за градината, обработката на градината?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И. – Същата година не, на другата, преди кампанията съм ги пръскал, след кампанията съм ги орал. Платих наем под формата на пари.

ВЪПРОС на АДВОКАТ М. – Относно организирането на прибиране на реколта - разполагате ли с документи? Как организирахте беритбата?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И. – От сутрин рано, рано се взимат от махалата, от циганската махала работници. Те сутрин в 6 часа вече са там, става като пазар, по 1000 – 2000 човека чакат, като пазар на труда. Тук пратиш един-два камиона, не можеш да кажеш точно колко. Наемах колкото дойдат, за цялото количество от 3-4 тона – 30-40 човека са достатъчни да ги набера, зависи колко череши има узрели, стига да могат да берат, средно един човек около 100 кг. бере.

ВЪПРОС на АДВОКАТ М. – А как им плащахте?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И. – Документи няма как да съм запазил, не бях по ДДС регистриран, бях земеделски производител. Плащах ден за ден на ръка на работниците.

ВЪПРОС на АДВОКАТ М. – Къде бяха насажденията на тази жена.

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И. – Горно Изворово, община Казанлък, на 10 км. от Казанлък.

ВЪПРОС на АДВОКАТ М. – След като ги обирате и къде ги предавате?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И. – Стопанисвам една база в с.Крън, срещу кооперацията, на 10 км. от с.Изворово. Тази база едно време беше на кооперацията на с.Крън и ние я купихме с един приятел. Базата представлява 6 дка. огромен плац с големи халета. Извършвало се е там ремонт на селскостопанската техника на кооперацията, сега е собственост на един приятел на майка му, от край време си остана, аз си стопанисва там, работя си с техниката.

ВЪПРОС на АДВОКАТ М. – А транспортирането на черешите от село Трън как ставаше?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И. – Аз го правих с камион на базата, която стопанисвам, има останали камиони на това момче, с което купихме базата. Те са „Мерцедес 609”, „Мерцедес 709”, Газки има две останали, има един друг „Мерцедес 410”, „Митцубиши” – камион. Аз ги карам, не едновременно. В един камион - в „Мерцедес 609-ката – три тона и половина се събират, в „Мерцедес 709” - 4,5 т., в „Мерцедес 410” – 2 тона, той е малък.

ВЪПРОС на АДВОКАТ М. – Какво количество череши беряхте на ден?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И. – Аз не ги бера всеки ден. По 2, 3, 4 тона, всеки ден ги извозвам до с.Крън. Всеки ден, когато съм брал от 2-4тона, с един - два камиона ги изнасям.

Този който ги взимаше, ги взимаше от базата. На няколко пъти ги взимаше. Не ги бера на един път. Той ги взимаше с червен камион „Волво” фургон, не помня цифри, побира около 5-6 тона. Идваше все с това „Волво”.

ВЪПРОС на АДВОКАТ М. – Кога ви плати, наведнъж или в края на сезона?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И. – Всеки път ми е плащал, колкото си натовари, толкова ми плаща. Това, което вземе – ми плаща. Документа се съставя един път в кампанията, за да мога да си декларирам в общината, че съм му продал череши. Едното е малка разписка, пък другия е друг правоъгълен документ, счетоводителката му ми го издава.

ВЪПРОС на АДВОКАТ М. – Търсиха ли ви за проверки?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И. – Викаха ме в Ст.Загора, забравил съм кой ме вика, една жена, забравил съм имената, във връзка с черешите, писах някакви обяснения. Документи не помня дали съм представял, не си спомням.

ВЪПРОС на АДВОКАТ М. – Нямам други въпроси.

ВЪПРОС на ЮРИСКОНСУЛТ Д. – Колко пари дадохте на жената, от която взехте масива с черешите под наем?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И. – 2 000 лв. за всички насаждения.

ВЪПРОС на ЮРИСКОНСУЛТ Д. – На хората колко плащахте, на хората които беряха?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И. – По 15 ст. на килограм.

ВЪПРОС на ЮРИСКОНСУЛТ Д. – Тази реколта от череши имаше ли някакви наранявания?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И. – Беше градобийна череша, беше валяло в цяла България град, черешите стават на едни точици и цената беше много ниска, даже и за ракия се продаваше и ако може да се намери пазар за повече от 25-30ст., максимум 40-50ст. беше добре. По миналата година беше нацепена черешата, нямаше цена.

ВЪПРОС на ЮРИСКОНСУЛТ Д. – Как решихте да продавате на определен човек черешите?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И. – Аз го познавам от години, ние хората от този бранш поддържаме отношения непрекъснато.

ВЪПРОС на ЮРИСКОНСУЛТ Д. Цялата ли реколта продадохте.

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И. – Не си спомням дали съм продал и на друго дружество, но най-вероятно съм продал и на други.

ВЪПРОС на ЮРИСКОНСУЛТ Д. – На декар какъв е добива?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И. – Относително, зависи колко годишна е градината - на декар около 1 тон може да се обере, зависи от дърветата.

ВЪПРОС на ЮРИСКОНСУЛТ Д. – Само на „ПИМ 78” ЕООД ли продавахте череши?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И. – Има някоя череша съм продал на пазара, на „ПИМ” съм продал, на „Санторини”съм продавал в Катуница. Не съм смятал колко, там около тон приблизително.

ВЪПРОС на СЪДА – Какъв е средния добив на година?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И. – Тон – това е средно възможно, при някои години може и до два тона, младите насаждения до 8-9 години може и до 2 тона да дадат, зависи и от сорта.

ВЪПРОС на АДВОКАТ М. – Бихте ли обяснили, казахте че черешата е ударена от град и не е ставала за нищо. Искам да попитам, задължително ли трябва да се оберат дърветата, трябва ли да се оставят необрани дърветата?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ И. – Не е задължително, ако е лично моя градина ще си я обера, дървото продължава да храни плода докато не изсъхне, така дървото се изтощава, докато са малки дръвчетата има по 10кг. и няма кой да ги бере, само и само да не са на дървото трябва да се берат.

АДВОКАТ М. – Нямам повече въпроси.

ЮРИСКОНСУЛТ Д. – Нямам повече въпроси.

 

Съдът освободи свидетеля от залата.

 

АДВОКАТ М. – Нямам други искания по доказателствата, моля да сложим край на съдебното дирене.

ЮРИСКОНСУЛТ Д. – Представям писма от областна дирекция „Земеделие” в гр.Ст.Загора и гр.Сливен относно средния добив на череши за процесните години.

Нямам други доказателствени искания.

 

На основание чл.157 от ГПК, във връзка с §2 от ДР на ДОПК по доказателствата, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА представените от ответника два броя удостоверения, изхождащи от Областна дирекция „Земеделие” гр.Стара Загора и Областна дирекция „Земеделие” гр.Сливен, ведно със справка към удостоверението от Областна дирекция „Земеделие” гр.Стара Загора.

 

С оглед изявлението на страните за липса на доказателствени искания и на основание чл.149, ал.1, предложение последно от ГПК, във връзка с §2 от ДР на ДОПК, съдът 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ход на устните състезания

АДВОКАТ М. – Уважаема госпожо съдия, аз моля да уважите жалбата на основания, които ще изложа в писмени бележки, които да представя в срок определен ми от съда.

Моля в полза на дружеството да бъдат присъдени направените разноски за държавна такса, два броя експертизи и адвокатски хонорар.

ЮРИСКОНСУЛТ Д. – Уважаема госпожо съдия, моля да отхвърлите жалбата като неоснователна и да потвърдите обжалвания акт.

Моля да ми предоставите срок за представяне на писмени бележки и претендирам юрисконсултско възнаграждение.

 

Съдът, на основание чл.149, ал.2, от ГПК, във връзка с чл.144 от АПК,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОБЯВЯВА устните състезания за приключили.

ДАВА възможност на процесуалния представител на жалбоподателя в 10-дневен срок от днес да представи писмено становище.

ДАВА същата възможно и на процесуалния представител на ответника, като срокът за него 12 дни.

 

         Съдът УВЕДОМИ страните, че ще ОБЯВИ решението си в разумен срок според чл. 6 от Европейската конвенция за защита правата на човека.

 

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 11.45 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: