ПРОТОКОЛ

 

Година 2018, 09.10.                                                                    град Бургас

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       VІ-ти административен състав

На девети октомври                                 две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                     

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛИЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА

                                                     

Секретар: М.В.

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Александрова

административно дело номер 621 по описа за 2018 година.

 

На именното повикване в 11:30 часа се явиха:

 

Ищецът Г.Д.О., редовно призован, се явява лично, доведен от Областна дирекция „Съдебната охрана“.

За ответника Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ при Министерството на правосъдието, редовно призован, не се явява представител.

Прокуратурата на Република България, чрез Окръжна прокуратура – гр. Бургас, се представлява от прокурор Червеняков.

Явява се свидетелят Д.Д.Д.

 

Съдът, на основание чл.141 от ГПК, във вр. с чл.144 от АПК, УКАЗВА на страната, на пълномощниците на страните, както и на всички лица, които присъстват в залата, че следва да спазват реда в съдебно заседание (изключени мобилни устройства, изразяване на становища и реплики, след предоставена от съда дума, задаване на въпроси към свидетели и вещи лица при спазване на установения процесуален ред и др.), да изпълняват разпорежданията на съда и да се въздържат от поведение и изказвания, които могат да бъдат определени като обида на съда, на страна, на представител, на свидетел и на вещо лице.

Предупреждава всички участници в процеса, че при неизпълнение на така дадените указания, ще им бъде наложена глоба на основание чл.91, ал.1, във вр. с чл.89 от ГПК в размер от 50 лв. до 300 лв.

 

СТРАНИТЕ: Да се даде ход на делото.

 

На основание чл.142, ал.1 от ГПК, във връзка с чл.144 от АПК и поради липса на процесуални пречки за даване ход на делото, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО:

Съдът пристъпи към разпит на свидетеля Д.Д., като сне самоличността му както следва:

Д.Д.Д., 60 г., осъждан, не е осъждан за лъжесвидетелстване, без дела и родство със страните.

Предупреден за наказателната отговорност по чл. 290 от НК за лъжесвидетелстване. 

Свидетеля обеща да говори истината.

Разпитан каза:

 

ВЪПРОС НА СЪДА: По кое време сте бил в Затвора Бургас?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Заедно с ищеца в едни и същи периоди бяхме в един коридор. Последната ми присъда е от 2012г. до м.август тази година. През целия период бяхме в един коридор, а в една килия бяхме от месец октомври миналата година, докато изляза – м.август тази година. Килията мисля, че беше 301, забравих номера на килията. Сега ни преместиха в нов коридор, след като го довършиха ремонта ни преместиха. Преди това не бяхме в една килия, но в един коридор и аз съм ходил в неговата килия и обратно, той е идвал в моята.

ВЪПРОС НА СЪДА: От месец август 2015 г. кои килии е обитавал ищеца?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Ако не се лъжа килия 302, след това килия 306 килия, в малкия коридор. Говорим за 2015 и 2016 г. в малкия коридор.

ВЪПРОС НА СЪДА: Как изглеждаха тези килии, по колко човека бяха в килия?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Г., преди да се разболее, беше в една малка килия. Бяха 6 човека в килията, не излъгах 5 човека, имаше една двойка и една тройка легла. С него бяха 5 човека в килия с размер 2м на 1.5 м. Имаше на двете стени легла - две легла от едната страна и три легла в страни. Не може да се разминеш в килия с два метра е дължината, нека да е 2,5 метра и на метър и половина е на ширина. Другите килии са по големи. В малката килия беше ищеца. Аз като отидох там беше там. От 2014-2015 бяхме заедно. Преместиха го в големия коридор, за един месец го преместиха и пак го върнаха обратно.

ВЪПРОС НА СЪДА: Колко време беше в малката килия?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Не знам колко време. Аз го заварих там. След като почина Живко, той се премести в килия 306, тя е онази 5м на 4м. В тази 306 килия имаше 10 човека. Това беше през 2016г. може би, нямам спомен. Най-точно той ще ви каже (посочва ищеца с глава). Нямам спомен.

ВЪПРОС НА СЪДА: А колко човека имаше в тази килия?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: В по-голямата килия имаше 10-12 човека. Били сме по 14 човека в килията.

ВЪПРОС НА СЪДА: Килия 306 колко е голяма и колко време беше там ищецът?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Най-много 5м на 5м, не мога да определя точно, но бяха 10-12 човека. Влизал съм в тази килия, не съм обитавал тази килия, но съм влизал, защото ищецът беше болен и ходих да го виждам.

ВЪПРОС НА СЪДА: След обитаването на килия 306, местен ли е в друга килия?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Вече през 2017г., или през 2018г, през м.октомври 2017 ни преместиха в новия коридор, като направиха тоалетните. Мисля, че беше октомври 2017г., имам предвид ремонтирания коридор.

ВЪПРОС НА СЪДА: Какво може да ни кажете за тоалетните?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Всичко се правеше в кофата, в килиите няма тоалетна и като сме затворени, всичко се правеше в кофа. Иначе, когато сме отворени имаше тоалетна, която има две клекала и трябва да чакаш ред.

ВЪПРОС НА СЪДА: От колко до колко часа килиите са отворени, кога може да се движите?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: От 6:30ч. сутринта до някъде към 8:00ч. са отворени килиите, после ги заключват и ги отварят след това от 9:00ч. до 19:30ч. и се затварят. Сутринта пак ги отварят към 6:00-6:15ч.

 

В залата влезе адвокат Г., пълномощник на ищеца.

Съдът запозна адвокат Г. с извършените процесуални действия до момента.

 

ВЪПРОС на АДВОКАТ Г.: Колко тоалетни има на етажа?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Има две тоалетни на етажа.

ВЪПРОС на АДВОКАТ Г.: А колко човека са на етажа?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Бяхме близо 90-100човека, след това станахме 100 и няколко и преместиха други, към 20 и няколко човека, в столовата. Но този период беше от 2-3 месеца, докато течеше ремонта.

ВЪПРОС на АДВОКАТ Г.: А нещо за прането на затворниците може ли да кажете?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Където намерим, там си слагаме прането, сушенето става в килиите. Храната държим също в помещението, в килията.

ВЪПРОС на АДВОКАТ Г.: А там ли се храните, в килиите?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Да, случва се вечер докато се храним, до кофите да се храним и някой да ходи по нужда.

ВЪПРОС на АДВОКАТ Г.: А за проветряването на килиите, какво може да кажете?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Проветряваме се когато отваряме вратата, за да влезе въздух. Вишките в килиите пречат на отварянето на прозорците, половината прозорци само се отварят.

ВЪПРОС на АДВОКАТ Г.: А отоплението какво е?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Сутрин се пуска за един час, на обед за един час и вечер за един час. Говоря за зимния период, за парното.

ВЪПРОС на АДВОКАТ Г.: А студено ли е в килиите?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Да.

ВЪПРОС на АДВОКАТ Г.: А през лятото как е?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Лятото е много горещо, ние си пълним шишета с вода и се заливаме с вода, за да може да се охладим, иначе не може да се стои, много е задушно.

ВЪПРОС на АДВОКАТ Г.: А осветлението какво е?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Лошо е, останах без очи, лично говоря за себе си. И О. има проблеми със зрението, то не е само той, и аз и той.

ВЪПРОС на АДВОКАТ Г.: Дневна светлина влиза ли в килиите?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Не.

ВЪПРОС на АДВОКАТ Г.: Какви паразити се срещат в затвора Бургас?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Дървеници, хлебарки, има и гризачи.

Значи от дървениците, говоря за Г. (ищеца), карах го в стационара, беше припаднал, биха му инжекции. Извикаха ме да пиша и обяснение за случая. Това беше от дървениците, той целият беше се подул, пари и се надува, а когато те ухапе хлебарка е друго, а от дървеницата, когато те ухапе става бяло като от изгорено от цигара и става пашкул. Ищецът беше целия на пашкули. Получават се рани от тези ухапвания и трябва месец да мине, за да се оправиш. Пари и сърби.

ВЪПРОС на АДВОКАТ Г.: Предприема ли мерки за това затворническата администрация?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Идват някакви хора, пръскат, вземат само парите и ефект няма никакъв. Слагаме едни картончета, ама те хлебарките не могат да победят, а за дървениците да не говоря. Като дойдат да пръскат, те са цивилни, и ние си взимаме разтвор от тях, в едно шише за поливане, за пръскане го слагаме, но отърваване няма. Преместихме се в новите помещения, но те (дървениците и хлебарките) са в стените. След ремонта удобство има, килиите са с тоалетната, но пак има дървеници.

АДВОКАТ Г.: Нямаме повече въпроси.

ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ: Нямам въпроси към свидетеля.

ВЪПРОС на СЪДА: Казахте, че на етажа има две тоалетни или две клетки за тоалетни?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Има две клетки и отвън е мивката. Има една мивка с три или четири чешми, не три чешми и едната е с промишлена вода за тоалетната, а другите са питейни.

ВЪПРОС на СЪДА: А банята има ли плочки, душове?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Душове няма. Банята е с плочки, но душовете са счупени и трябва да пълним кофи за да се поливаме.

ВЪПРОС на СЪДА: Колко дни в седмицата имате топла вода?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Вторник и четвъртък е банята от 9:00-9:30 ч. до 12 ч. и след това от 13:00-14:00ч. до 17:00ч., тогава ни пускат за баня.

Когато говорих за тоалетната, говоря за тоалетната с две клекала за третия малък коридор. Говоря за етажа, където бяхме заедно с Г.О..

ВЪПРОС на СЪДА: А през кое време ходихте по нужда в кофа?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: От 20:00ч. до 6:00ч. сутринта ходихме в кофа, тогава бяхме заключени.

ВЪПРОС на СЪДА: През този период, когато сте били заключени, опитвали ли сте да повикате някой да ви отвори за да ползвате тоалетна?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Опитвали сме, блъскали сме по врата, но ни отговарят, че имаме кофа и въпросът е приключен. Казват „Имате кофа, ходете в кофата“. А би следвало да ти отворят,

ВЪПРОС на АДВОКАТ Г.: А кофите преливат ли?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Много пъти сме ползвали найлони, торбички, защото всички уринират вътре и по голяма нужда се ходи. Миризмата е ужас! То в коридора като минеш е ужасно, а какво да кажа за килиите.

ВЪПРОС на СЪДА: А след ремонта положението по-добро ли е?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: В сравнение с положението от 2017г.-2018г. е по-добре. Само тези дървеници не се махат. Ищецът е единствения, който го караха в болницата за това, ти губиш съзнание.Хлебарки също има.

В килиите след ремонта има мивка за вода, има тоалетна, но пак сме много. Не е както беше преди.

ВЪПРОС на СЪДА: Казахте, че ищецът бил болен, какво имахте предвид?

ОТГОВОР на СВИДЕТЕЛЯ Д.: Имах предвид това, което имаше от дървениците, не можеше да яде, само на кисело мляко беше. Това се случи през 2015 г., лятото беше, но нямам спомен кой месец. Писал съм обяснение за това.

АДВОКАТ Г.: Нямам повече въпроси.

ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ: Нямам въпроси.

 

Съдът освободи свидетеля от залата.

 

АДВОКАТ Г.: Няма да соча други доказателства. Да се приключи събирането на доказателства.

ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ: Нямам доказателствени искания. Да се приключи съдебното дирене.

 

С оглед становището на страните и поради липса на други доказателствени искания на основание чл.149, ал.1 от ГПК, във вр. с чл.144 от АПК, съдът

 

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

 

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

АДВОКАТ Г.: Моля да уважите иска така, както е предявен в цялост.

Считаме, че с оглед събраните доказателства по делото се доказа, че доверителят ми е претърпял вреди вследствие на незаконосъобразни действия на администрацията на Затвора Бургас, представляващи изтезание и нечовешко и нехуманно отношение, а именно лишаване от достатъчна жилищна площ, осветлени и други виновно извършени действия за периода от 15.08.2015г. до 01.10.2017г., като допълнителни доводи и мотиви ще посоча в писмена защита, за да мога да прочета свидетелските показания от днешното съдебно заседание.

ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ: Исковата претенция е неоснователна и по основания и по размер и моля да бъде отхвърлена.

Действително липса на санитарен възел, липсата на течаща вода и другите дискомфортни условия създават неудобство на задържаните лица, изтърпяващи наказание в затвора Бургас, но не са от такава степен за да бъде уважена претенцията в иска. Налице е и съдебна практика, цитирана е в отговора на затворническата администрация. Считам, че корективните изявления на ищеца за нанесените му неимуществени вреди, тъй като независимо от преживения дискомфорт, доказателствената тежест на същите следва да бъдат обезпечени и със съответните доказателства.

 

Съдът, на основание чл.149, ал.2, от ГПК, във връзка с чл.144 от АПК,

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОБЯВЯВА устните състезания за приключили.

ДАВА възможност на процесуалния представител на жалбоподателя в 10-дневен срок от днес да представи писмено становище.

УКАЗВА на страната, че следва да представи писменото си становище с екземпляр за ответната страна.

 

Съдът УВЕДОМИ страните, че ще ОБЯВИ решението си в разумен срок според чл. 6 от Европейската конвенция за защита правата на човека.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 11.45 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: