ПРОТОКОЛ

 

 

Година 2018, 11.10.                                                                    град Бургас

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД               ХVІІІ Административен състав

На единадесети октомври                      две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИНА НИКОЛОВА

 

Секретар: Г.С.

Прокурор: Андрей Червеняков

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Николова

Административно дело номер 1217 по описа за 2018 година

 

На именното повикване в 14:52 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ Н.-А.Ю.П.-А, редовно призован, се явява лично, доведен от ОД „Охрана“.

ОТВЕТНИКЪТ ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА СОФИЯ, редовно призован, не изпраща представител.

         За ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – БУРГАС се явява прокурор Червеняков.

         Явяват се СВИДЕТЕЛИТЕ И.С.И. и Ч.Г.И..

        

         По хода на делото:

ИЩЕЦЪТ П.: Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ: Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

ИЩЕЦЪТ П.: Да се разпитат свидетелите.

          ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ: Да се разпитат свидетелите.

 

Свидетелят И.С.И. бе изведен от съдебната зала.

Свидетелят Ч.Г.И. остана в залата.

 

 

Съдът ПРИСТЪПВА към снемане самоличността на свидетеля, както следва:

Ч.Г.И. - 42  години, осъден на доживотен затвор, средно образование, без родствена връзка с ищеца, предупреден за наказателната отговорност по чл. 290 от НК, обещава да говори истината.

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Обещавам да говоря истината. Предупреден съм за наказателната отговорност по чл. 290 от Наказателния кодекс. Познаваме се с ищеца от доста години, в един салон пребиваваме в затвора, килия до килия и това, което се случва през цялото време с него го виждам, чувам и съм пряк свидетел.

ИЩЕЦЪТ П.: Опиши каквото помниш - какви са били старите килии преди ремонта, в смисъл моята килия каква беше?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Килията като обем беше около 3 метра х 2,5 метра. С един малък прозорец, поставен на високо, почти никаква вентилация, осветлението е минимално, дневна светлина почти никаква, без тоалетна, без течаща вода, за нужник се ползва 10-литрова пластмасова кофа с капак. В същата килия се храним, в същата килия спим, всичко в същата килия - до кофата, до тоалетната. Мирише. Кофите са стари, изветрели, няма как да се затварят с пластмасов капак, миризмата никога не спира.

ИЩЕЦЪТ П.: Килията влажна или суха е?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Поради местонахождението на килията, която е точно над пералното помещение, килията е вечно мокра, не влажна. По стените избива мухъл, което значи, че е мокра, а не влажна. Течаща вода няма, всичко е на туби - пластмасови, на кофи.

ИЩЕЦЪТ П.:  Като изперем дрехите какво ги правим?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Прането прави допълнителна влага в килиите. Нямаме простори, а простираме по легла, по кофи простираме.

ИЩЕЦЪТ П.: Незаконно за простор сложихме едно въже. Те – надзирателите, късат въжетата за простори, ние пак ги слагаме просторите. Казанът за боклук къде беше?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: До самите наши прозорци от външната страна има наредени няколко отпадъчни варела, където се събира целия отпадък на затвора. През зимата горе-долу малко се усеща миризмата от самият прозорец на около 10 метра. През зимата се трае тази миризма, но през лятото по никакъв начин не се диша, миризмата е убиваща. В самата килия веднъж на три години идват да пръскат за паразити и то по изключително голямо настояване от наша страна, но идват пръскат само с вода. Не могат да пръскат със силни подходящи препарати да унищожат паразитите, защото в тях живеят хора. Няма как да ги изведат за ден-два, а в момента, в който се пръсне, 5 минути по-късно лишеният от свобода трябва да е в килията. Поради тази причина, че няма необходимия силен препарат, се въдят повече паразити, като се започне от големите плъхове, малките мишки, които са  по-вредни малките, докато стигнеш до въшки, хлебарки, дървеници, мравки в килиите вътре. Банята е оборудвана с фаянсови плочи, които са потрошени с времето. Не сам, че се отлепват сами от стените, но имало е случаи докато се къпем да падне плоча върху някой. Плочките са малки, падат от ниско и не могат да навредят, но стресът, който създават от падането им е достатъчен. Тръбите са почти унищожени. На няколко месеци идват и заваряват, но го правят други затворници, а не професионалисти, и винаги се разлепят, винаги текат, когато отидеш да си измиеш лице или ръце, докато не си намокриш краката - няма как да стане, отдолу има сифони, всичко е избито.  Топла вода имаме само вторник и четвъртък за около два часа за 23 човека сега, а преди бяхме 25 човека. Мазните чинии мием само със студена вода.

ИЩЕЦЪТ П.: Новите килии след ремонта как са?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Интересен е фактът, че старите килии по кубатура и квадратура не отговаряха за нуждите на един лишен от свобода. Сега новите килии от 2 килии са сторени една, като средната стена е избита, но отново има два души вътре. Сега сме в съседни килии, но той вече е с друг лишен от свобода в една килия, но квадратурата е пак същата за един човек. Идентични са килиите. Сложиха нови мивки. Хубаво е, вече има течаща вода, има тоалетна изградена, но проблемът е, че не е направено качествено това, защото тоалетната, както сифонът долу, който постоянно е запушен, така и самото казанче на тоалетната, направено е по много специален начин - не  е изградено отвътре, а от вън - през стената има тънко въже, което се дърпа. Въжето винаги се къса, а скъса ли се - повече не може да се прекара и оставаш без течаща вода в тоалетната и трябва с кофа да се сипва.Самата мивка е много тясна и е вдигната високо плътно до чешмата, нищо почти не може да се измие и ако решиш да се миеш - се мокриш целия. Неудобно е от всички страни. Поради поставените нови пластмасови тръби, които би трябвало да са някакъв стандарт, но са поставени пак от затворници без нужната квалификация, са направени така, че още на втория ден всички тръби потекоха. В момента, както неговата баня и таванът, така и при нас, и при другите килии, всеки момент ще падне, защото прогизнаха вече. Самите тавани са мокри.

В килиите няма изградени закачалки за най-необходимите неща. Не позволяват да се забиват пирони по стените, не позволяват да се връзват въжета от един ъгъл до друг, за да стане закачалка. Това е голямо неудобство, както за него, така и за всички останали затворници. Гардероб няма, шкаф няма. Всички дрехи и каквото притежаваш в килията- всичко е в торбички под леглото. Неговите дрехи са върху самите торби отгоре в прахоляци, по средата на килията.

ИЩЕЦЪТ П.: В новите килии особено горе като бяхме, паразити имаше ли? Половин година зимата бяхме в новите килии, докато правеха ремонта.

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Беше пълно, основно с дървеници.

ИЩЕЦЪТ П.: Долу има ли паразити?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Има.

ИЩЕЦЪТ П.: Сега как е състоянието в банята и тоалетната?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Окаяно е след ремонта. Влага има, ще паднат таваните след ремонта. Огледала в банята няма. Няма в килиите огледала, никъде няма.

ИЩЕЦЪТ П.: Как се внася храната, в какви съдове?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Ако дойде проверка от ХЕИ – ще има много глоби. Мазно, черно, гнусно – говоря за тавите.

ИЩЕЦЪТ П.: Медицинското обслужване достъпно ли е?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: В определен ден в седмицата посещаваме медицинския център и то с предварително записване – час, който да бъде решен от надзирателите. През останалото време на седмицата нямаме достъп до там, дори и да припадаш. Без значение дали ще те заболи зъб, корем или просто ще припаднеш. Не всеки път, когато си записан за преглед, те вадят. Денят, в който се записваш за лекар, можеш да бъдеш закаран, но може и да не бъдеш закаран до лекар -  по усмотрение на надзирателя.

ИЩЕЦЪТ П.: За престоя на открито какво ще кажеш?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Нямаш право да сядаш никъде поради причината, че липсва пейка, стол, никакви обособени тоалетни помещения, няма такива навеси, които да се скриеш лятно време от слънцето или от дъжд. Няма никакъв вид сянка. Липсва елементарна подредба на самото т.нар.“каре“, за да можеш спокойно да седнеш някъде и каквото и да било. През целия час на открито си длъжен да вървиш и да не спираш. Спортните мероприятия - от скоро имаме щанги - едната тежи 40 кг, другата 120 кг. И двете са почти неизползваеми, защото едната е лека за някои хора, а другата е неподвижна въобще. Неизползваеми са от прекалената си тежест. И на всичкото от горе тези метални обособения са от самите лишени от свобода, които работят, сами ги сглобиха и ни ги докараха. Началството се оправда, че са закупени специално от затвора с пари, отпуснати от главната дирекция. Три години сме без щанги.

ИЩЕЦЪТ П.: После как се появиха тези щанги?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Поради многото искания от затворниците се появиха - благодарение на другите лишени от свобода.

ИЩЕЦЪТ П.:  Игрището за футбол как е?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Също неизползваемо е. Вратата е заключена. Не се отваря със становище, че се прави ремонт, а ние сме там всеки ден и виждаме, че не се прави никакъв ремонт. По документи ремонтите все още продължават, въпреки че реално приключиха преди 3-4 месеца. Поради същата причина, че затворът се опитва да докаже пред Главна дирекция, че все още продължават ремонтите, поради това задната част на затвора - в самия двор на затвора, не се изхвърля боклука, за да може, ако има проверяващи - да видят, че все още са в процес на ремонт, което не отговаря на истината.

ИЩЕЦЪТ П.: Лавката винаги ли е заредена да задоволява нуждите ни?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: Веднъж седмично се зарежда и събота и неделя, плюс деня, когато се зарежда - сряда, не работи. Зарежда се само за половин час. Също биваш лишен от каквото и да е да си купиш, но проблемът е, че не се зарежда с това,от което човек има нужда, а именно нещата, които биват забранени от свиждането, би трябвало да ги има в лавката, но ги няма.От никъде не можем да ги вземем.

ИЩЕЦЪТ П.: Ако пишеш жалби какво става? Ако си от тези, които постоянно пишеш жалби – биваш наказан.

Съдът НЕ ДОПУСКА въпроса.

ИЩЕЦЪТ П.: Нямам други въпроси.

ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ: Да доуточните – това, което описахте като помещение, където ищецът пребивава е място, където сте били и Вие, или той е бил там сам?

СВИДЕТЕЛЯТ И.: В съседната килия съм, той е с друг лишен от свобода. Преди ремонта беше сам в същата килия. Сега пак е една килия, където са двама.

ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ: Нямам други въпроси.

 

Поради изчерпване на въпросите свидетелят беше освободен от залата.

 

ИЩЕЦЪТ П.: Другият свидетел ще доказва същите факти и обстоятелства, за това не държа на разпита му.

ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ: И аз считам, че не е необходимо да разпитваме другия свидетел.

 

Съдът, с оглед изявленията на ищеца и прокурора намира, че не се налага и другият, допуснат от съда свидетел да бъде разпитан, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ЗАЛИЧАВА свидетеля И.С.И..

 

ИЩЕЦЪТ П.: Нямам други доказателствени искания. Няма да соча други доказателства. Да се приключи събирането на доказателствата.

ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ: Нямам други доказателствени искания. Няма да соча други доказателства. Да се приключи събирането на доказателствата.

 

Свидетелят Ч.И. бе освободен и изведен от залата.

 

ИЩЕЦЪТ П.: Нямам други доказателствени искания. Няма да представям нови доказателства. Да се приключи събирането на доказателствата.

 

ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ: Нямам доказателствени искания. Няма да представям нови доказателства. Да се приключи събирането на доказателствата.

 

Предвид липсата на доказателствени искания и като счете делото за изяснено от фактическа страна,

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА събирането на доказателства.

ДАВА ХОД на делото по същество:

ИЩЕЦЪТ П.: Основното вече съм го казал. Искам да допълня следното. За спорт се наложи да пиша чак на Б.Б. да го моля да изкарат две щанги. Заради тези условия имам изкривяване на гръбначния стълб, което се получи в затвора, от леглата, които не са удобни, а разширени вени имам поради обездвижване и липса на спорт, високо кръвно имам, всичко ми е записано в медицинския картон. Най-лошото е липса на спорт и всякакви възможности за спорт. Имам изкривен гръбначен стълб. За мен е полезно да легна на лежанката да изправя гърба. Бях лишен, сега се появи, защото писах до Б.Б., скоро се появиха тези две щанги. Игрището е затворено, това е пълно обездвижване, няма никакви мероприятия. По закон се полагат и културни мероприятия. Преди имаше песни, представления, самодейни състави, сега няма нищо, пълна тишина, гробница. По празниците няма никакви мероприятия. Преди правеха мероприятия по празниците самите самодейци-затворници.  Сега само обиски през 3-4 дена, само това.

Моля да изискате документи за медицинското ми състояние, че имам изкривяване на гръбначния стълб и високи кръвно - получил съм ги заради условията в затвора, заради липса на движения, неудобните легла и матраци. Който пише жалби следва наказание.

ПРОКУРОР ЧЕРВЕНЯКОВ: Предявените два кумулативни иска от ищеца във връзка с битовите условия и медицинското обслужване, считам са неоснователни и недоказани. Защото от една страна има твърденията на ищеца, гласните доказателства в днешното съдебно заседание, от друга страна писмените доказателства, изпратени от затворническата администрация. Съгласно чл.285 от ЗИНС, при който доказателствената тежест е в дискрецията на ответника, считам, че тези писмени доказателства опровергават изложеното от ищеца, свидетелските показания, дадени в днешното съдебно заседание декларативно визират мнението на свидетеля във връзка с условията в затвора и по никакъв начин не кореспондират като налична последица, относима към вреда, която ищецът да е получил вследствие на тези условия. Същевременно досежно здравословния статус считам, че констатацията може да е единствено предмет на изследване от вещи лица, поради което самото твърдение, че тези неблагоприятни последици са в следствие на битовите условия- са недоказани и неоснователни. Считам, че тези условия, които са в затвора, са свързани с ограниченията, които всеки един лишен от свобода търпи поради упражняване на наказателната репресия за извършено престъпление и в тази част, в която държавата третира лицата като осъдени за  изтърпяване на наказание. Моля за произнасяне в тази насока.

ИЩЕЦЪТ П.: В другите затвори има компютърни зали, които са на разположение на затворниците. Има фитнес зали, освен, че навън ходят. При нас - ние само в Бургас нямаме футбол, нямаме спортни игри и мероприятия, игрището да е заключено повече от 2 години и да лъжат, че се правят ремонти, които са приключили февруари. Февруари ни свалиха долу, защото приключи ремонта. Няма щанги и уреди за тренировки. Другите затвори не търпят това наказание.

 

Съдът СЧЕТЕ делото за изяснено от фактическа и правна страна и ОБЯВИ, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание.

Заседанието приключи в 15:48 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: